Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 26., hétfő

20.608 - Földművelésügyi Minisztérium > ​Határidő módosítás szemes fehérje termesztőknek


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. október 26. 10:51
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-10-26

Behajtási ünnep és darufesztivál a Hortobágyon

A hortobágyi kilenclyukú hídon áthajtották a rackanyájat, a magyar szürke marhákat és a nóniusz méneket szombat délelőtt, ezzel megkezdődött az idei Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és darufesztivál.

Október 23-án Magyarországról szólt az egész Milánói Világkiállítás

Október 23-án a magyarok játszották a főszerepet a Milánói Világkiállításon. A Magyar Pavilon nemcsak az 1956-os forradalom alkalmával tartott megemlékezést, hanem dedikált nemzeti nap keretében az Expo is kiemelt figyelmet fordított hazánkra. Az elmúlt hetekben folyamatosan látogatócsúcsokat döntő Életkert Pavilon végül rendkívüli sikerrel zárta a nemzeti ünnepet.

Európa szabadsága volt a tét

A magyar forradalmárok egyedül vívták szabadságharcukat, de nemcsak Magyarországért ontották vérüket – egész Európa szabadsága volt a tét. A szabad, békés, gyarapodó Európa alapkövei voltak azok az utcakövek, amelyekből barikádokat emeltek a magyar szabadságharcosok, akik számíthattak olasz barátaink rokonszenvére - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Milánói Világkiállítás Magyar Nemzeti Napjának megnyitóján.

A szabadság, a bátorság, az élni akarás ünnepe október huszonharmadika

A szabadság, a bátorság, az élni akarás ünnepe október huszonharmadika – mondta Fazekas Sándor az 1956-os forradalom ünnepén mondott beszédében.

Európai Erdők Miniszteri Konferencia Madridban

Fenn kell tartani és fejleszteni szükséges az európai erdészeti mérő és megfigyelő rendszert. Ma már érzékeljük, hogy az éghajlatváltozás, felmelegedés, a légszennyezettségnél is nagyobb veszélyt jelenthet erdeinkre. Ezért indokoltnak tartjuk az erdők állapotának európai szinten történő összehangolt megfigyelését, az erdészeti mérő és megfigyelő rendszer megerősítését az éghajlatváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb felmérése érdekében – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Erdők 7. Miniszteri Konferenciáján, Madridban.

Magyar-finn kapcsolatok az élelmiszergazdaságban

A friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs, bor és prémium kategóriás magyar élelmiszerek finnországi értékesítési lehetőségeiről tárgyalt Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Jaana Husu-Kallio asszonnyal, a finn agrártárca miniszterhelyettesével.

Falusi szőlőhegyek megújítását szolgáló mintaprogram indult

Húsz település önkormányzata nyert idén összesen 173,5 millió forint támogatást a Földművelésügyi Minisztérium által indított programban, amelynek célja a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök, a települések határában lévő egykori zártkertek, sokszor gondozatlan földrészleteinek megújítása - közölte V. Németh Zsolt, a szaktárca államtitkára csütörtökön a Vas megyei Oszkón.

Elérhetőek az agrárgazdasági Horizont 2020 kiírások

Az Európai Bizottság október 14-én publikálta a Horizont 2020 keretprogram társadalmi kihívások 2 (SC2), az úgynevezett „Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengerkutatás, tengeri és belvízi kutatás és a biomassza-alapú gazdaság" 2016/2017-re szóló munkaprogramját.

​​
Határidő módosítás szemes fehérje termesztőknek

A Földművelésügyi Minisztérium könnyíteni kíván a termelők helyzetén és két héttel, november 15-ig meghosszabbítja a szemes fehérjetakarmány-növények tárolására, illetve az értékesítésére vonatkozó dokumentumok másolatainak leadási határidejét.

Még az idén elkészülhet a szőlészeti-boràszati stratégia

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésével a remények szerint még az idén elkészül a szőlészeti-borászati ágazati stratégia - mondta az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Szekszárdon.

Nincs tömeges üszővágás Magyarországon

A médiában valótlan hírek jelentek meg a szarvasmarhák vágási statisztikáival kapcsolatban, amelyek tévesen azt sugallták, hogy a nyerstej termelői árának csökkenése hatására a gazdálkodók tömegesen ritkítani kezdték üsző- és tehénállományaikat Magyarországon

Az állam nem értékesít védett természeti területeket

Korábbi álláspontját helyesbítve Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő elismerte, az állam nem értékesít védett természeti területeket, valamint hogy a védett természeti és a Natura 2000 területekre más jogszabályi előírások vonatkoznak. Immár Sallai képviselő úr sem vitatja, hogy van jogszabályi lehetőség az állami tulajdonú Natura 2000 területek feltételekkel történő értékesítésére.

Védett természeti területeket nem értékesít a kormány

A kormány a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként meghirdetett földértékesítés során védett természeti területeket nem ad el. Ha a magát természetvédőnek tartó Sallai Róbert Benedek tudná, hogy mi a különbség a védett természeti területek és a Natura 2000 területek között, akkor nem vádolná alaptalanul hazugsággal a kormányt.

Újabb megyéket érint a kéknyelv betegség

Miután a laboratóriumi vizsgálatok újabb szarvasmarha állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget, tovább bővült a korlátozás alá eső területek száma. Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Nógrád megyékben találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhákat.

Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt államtitkár.

Húsz kérelem érkezett a Termelő falu programra

Húsz egyedi támogatási kérelem érkezett a Földművelésügyi Minisztérium által idén először elindított Termelő falu programra, a településeknek 173 millió forint támogatást ítéltek meg - mondta az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Fontosak a külhoni értékek

A Pro Civis Polgári Tárulás és az általa működtetett Szlovákiai Magyar Önkormányzati Intézet október 16-17-én ötödik alkalommal rendezte meg az Önkormányzati Szabadegyetem elnevezésű rendezvényét a felvidéki Nagymegyeren, melyre a dél-szlovákiai önkormányzatok vezetői és képviselői kaptak meghívást.

Az Élelmezési Világnap központi eseményét Milánóban tartották

Ebben az évben – rendhagyó módon – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete megalakulásának tiszteletére rendezett központi ünnepséget Milánóban, az élelmezési témájú világkiállítás helyszínén tartották. Ezen a Magyar Kormányt Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a FAO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke képviselte.

Élelmezési Világnap

Az éhezés és a szegénység elleni küzdelem legfontosabb eleme a munkához jutás esélyének kiterjesztése és a szociális védelmi programok és támogatások alkalmazása – mondta Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Élelmezési Világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a Műcsarnokban.

Kiemelt cél a Világélelmezési Program megerősítése

Tóth Katalin helyettes államtitkár megbeszélést folytatott Manoj Juneja-val, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgató helyettesével Rómában.