Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 11., vasárnap

20.527 - Lipták Béla - ​ Emlékezzünk! ​1956 október 23, délután fél kettő 1. - 2. - 3. rész


Feladó: Attila Árpád Péteri 
Dátum: 2015. október 11. 18:13
Tárgy: Lipták Béla - Emlékezzünk, emlékeztessünk 1. - 2. - 3. rész
Címzett: jozsef@kutasi.eu
1956,
Emlékezzünk!
"Those Hungarian students, workers, women and fighting children have done more to close the future of Communism than armies of diplomats. They have exposed the brutal hypocrisy of Communism…they have torn its mask off…We owe them pride and praise. For their defeat has been itself a triumph."- Archibald MacLeish
​​
1956 október 23, délután fél kettő
Indulunk a Műegyetemről, mögöttünk a kémia épület, a járdán mellettünk az ÁVH megfigyelői haladnak, ezért kart karba fűzve vonul az évfolyam, nehogy közénk férkőzzenek ezek a provokátorok..
   Az első sor bal szélén, (belém karolva) Kiefer Nándi, elöttem Egry Gyurka, mellette Szilágyi Pali. (Gyurka Peruban halt meg, fiai : Csaba és Levente ma is ott élnek, Pali Floridában halt meg, fia Bryan az Amerikai Magyar Szövetség egyik vezetője). Mögöttem Gróf Andris, aki ma a világ egyik leggazdagabb embere: az Intel nevü vállalat  tulajdonosa Andy Grove néven.

1956 Október 30
Győztünk! Az ÁVH szétverve, az oroszok kivonultak Pestről! Mindszenty hercegprímás szabad! Nagy Imre és Maléter Pál az ország élén, az orosz tankok megkezdték a kivonulást az országból!
1956 Október 31
Megtörtént a csoda! Őrizetlen ládákban gyűlik az áldozatok családjainak az adomány, érintetlen az áru a betört ablakú kirakatokban, az élelmet ingyen osztják a falusi szekerekről!

1956, November 1
Kopácsi Sándor átadja nekem  a Belügyminisztérium kulcsát és én 5O diák segitségével, teherautókon beszállítom  az ÁVH parancsnokságról a fegyvereket és a fontosabb dokumentumokat (mint példáúl a magyar besugók jegyzékét) a Műegyetemre.

1956 Novmber 4
Bekövetkezik a tragédia: Malétert elfogják Tökölön, 2,4OO tankkal támad a szovjet, a nyugat tétlen. Eisenhowerék elárultak! Indul a harc a friss orosz csapatok ellen. (Arcok a pesti utcán)

1957
A Bosszú
Haláltaitéltjeink (Tóth Ilonka a bal oldalon)
Szabó bácsi: a Széna  téri parancsnok
Az Auswitzot járt Angyal Pista:   a Tüzoltó utcai parancsnok

1957
"Hungary conquered and in chains has done more for freedom and justice than any people…..we have only one way of being true to Hungary, and that is never to betray, among ourselves and everywhere, what the Hungarian heroes died for!"
- Albert Camus
1958 Június 16
Kruscsov parancsára Kádárék halálra itélik Nagy Imrét, Maléter Pált és sokakat (Biszku Béla a belügyminiszter). Senki nem kér kegyelmet a bábkormánytól! Az akasztás a börtön udvaron történik, a sirgödörbe arccal lefelé, szöges dróttal megkötözve dobják be a magyar miniszterelnököt és Nagy Imre sirjának helyét állami titokká nyilvánitják.
1957, USA
Az Egyesült Államok kongresszusa 32,000 magyar menekült befogadását szavazta meg és 1,600 magyar egyetemista kapott teljes ösztöndijat. Több egyetemen angol nyelv tanfolyamokat rendeztek számunkra. A MEFESZ amerikai  folytatása, az AMESZ (Amerikai Magyar Egyetemisták Szövetsége) a Bard Collegeben alakult meg és azonnal munkába is fogott:
1958 Június 18, New York
Megjött a hire Nagy Imre kivégzésének, tesszük amit lehet:  Lovas Gyurka leszakitja az ENSZ elötti szoviet zászlót
 
1958 Június 18, New York
Mi a szoviet követséget próbáljuk elfoglalni, s ezért többen börtönbe is kerülünk
1985
Nagy Imre sírjának kereséséről irok felvilágositó cikket 1985 október 9-én a Wall Street Journalban, remélve hogy az információ segit majd a sir  megtalálásában.

 
1989 Június 16
Nagy Imre újratemetésén diszöségben álltam a koporsónál
Mécs Imrével és Pongrácz Gergellyel a sirnál
​​
​​
Kedves Jóska Bácsi!
Ez a Mécs Imre nagyon gusztustalan a fényképen, amit Ön küldött. Áruló szemétnek tartjuk sokan.
Üdvözlettel: Székács Jóska
1989 Június 16


1992 Október 23: Gyalázat!
1992-ben már nem él 56 szelleme?! A Magyar Alkotmány kötelezi a mindenkori magyar kormányt az ország integritásának megvédésére. Mégis, e napon(október 23.-án) a kormány tétlenül tűri határfolyónk elterelését. Hiába tettük amit lehet, csak a királyaink sirjait elöntéssel fenyegető nagymarosi  beton-monstrum megépülését tudtuk megakadályozni. 
A Dráva elterelését viszont megakadálzoztuk a somogyi kampánnyal. A kampányunk egyik plakátja alább:

50. Évforduló
A Bard Egyetem, -ahol 50 évvel korábban 2-300 magyar diák angolúl tanult-, ünnepélyt rendezett az évforduló tiszteletére.    50-60 "öreg diák" vett részt az egésznapos ünnepségen. Kiderült, hogy a magyar  menekültek meghálálták a befogadó ország nagylelkűségét: A résztvevők egyharmada doktorátussal rendelkezett, Oláh Gyuri még Nóbel dijat is kapott. Az esti fákjás felvonuláson ott volt az egész egyetem:

Az évforduló alkalmából észt nyelvre is leforditották naplómat:

2006
50. évforduló Pesten: feleségemmel és gyermekeimmel, Danner Jancsi emléktáblájánál állunk a Műegyetemen. Őt az ÁVH-sok a szemem láttára lőtték le, testében 27 golyót számoltunk meg.
A computerrel kiemelt, és bekarikázott képeken Október. 25-26-án  én vagyok, 18-éves Kolozsy Sándor. 56-os Szabadságharcos.  Győr-Mosonmagyaróvár-Budapest. És végűlis November végén, sebesűlten a nyugat következett.

      
Dr. Kolozsy Sándor.C.D.V.A.
Szobrászművész.
56-os Szabadságharcos.
Sydney-Ausztrália