Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 12., hétfő

20.535 - Földművelésügyi Minisztérium: ​Október közepétől közzéteszik a pályázható földek helyrajzi számát


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. október 12. 16:03
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-10-12

​​
Október közepétől közzéteszik a pályázható földek helyrajzi számát

Október 15-étől a kormányhivatalokban közzéteszik a pályázható állami földek helyrajzi számát, a földárverések novemberi elindulásához minden szabályozás elkészült - mondta a földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Megkezdődött a tavaly visszatartott agrártámogatások kifizetése

Pénteken megkezdődött mintegy 65 ezer termelő számára az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése - tájékoztatta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-t.

Adminisztrációs terheket csökkent a szőlész-borászati rendeletmódosítás

Módosul a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló rendelet. Az október elején életbe lépő változások a termelők és hegybírók adminisztrációs terheit kívánja csökkenteni.

Két és félmilliárd forintot kapnak december elsejétől a cukorrépa termesztők

A cukorrépa termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható, a hektáronkénti támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként – mondta Czerván György a Magyar Cukor Zrt cukorrépa bemutató szakmai napján, Dalmandon.

Nőtt az exportált magyar bor mennyisége az első fél évben

Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is.

Erdei delikátesz boltot nyitott és kilátót avatott a Vértesi Erdő Zrt.

Az állami erdőgazdaságok termékeit kínáló boltot nyitott Tatabányán a Vértesi Erdő Zrt. pénteken, majd átadták a társaság által felújított kilátót Vértessomlón.

Vadon termő gombát csak szakellenőr vizsgálata után használja fel!

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás puliszka fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

Zöldségtisztító-üzemek működését függesztette fel a NÉBIH

Azonnali hatállyal felfüggesztette két zöldségtisztító-üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A hungarikum program Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségeiről tartott előadást az FM helyettes államtitkára

A hungarikum mozgalommal kapcsolatos szakmai információk tolmácsolásában kiemelten fontos szerepük van a határontúli újságíróknak – mondta el Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár Székesfehérváron, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kós Károly Kollégiuma által szervezett külhoni tudósítók találkozóján.

Egy új agrárszakképzés felé – 75 éves a kertészeti szakiskola

Sikeres agrárium nem képzelhető el növekvő kertészgazdaság nélkül, ezért a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban különleges szerepet szánunk a kertészeti ágazatnak – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola alapításának 75. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Az ország első termelői közössége alakult meg Dél-Nógrádban

A Nógrád megyei Héhalomban, hét település gazdálkodóinak részvételével alakult meg pénteken az ország első termelői közössége.