Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 22., péntek

16.689 - Külügyminisztérium: Benes-dekrétumok - Martonyi János szerint a kölcsönös kiengesztelődéshez bocsánatkérés kellene


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. március 22. 15:33
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-03-22
Mi vagyunk Európa – fiataloknak szóló program az EU megismertetésére

A Külügyminisztérium, az Európai Parlament (EP) tájékoztatási irodája és az Európai Bizottság magyarországi képviselete 2013. március 21-én elindította Mi vagyunk Európa című programsorozatát, amelynek célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élőkhöz közelebb hozza az Európai Uniót.

Győri Enikő hivatalába kérette a román nagykövetet

Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte. Közlemény.

Martonyi János fogadta a török parlament külügyi bizottságát

Martonyi János külügyminiszter 2013. március 19-én udvariassági látogatáson fogadta a török parlament külügyi bizottságának delegációját a külügyminisztériumban, Budapesten. Közlemény.

A vízgazdálkodásban működhet együtt Magyarország több ázsiai országgal

Magyarország felajánlotta vízipari tudását, vízügyi tapasztalatait az ázsiai országoknak, ez jól használható lehet a Mekong menti országokban – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. március 21-én az MTI-nek.

Németh Zsolt: Ausztrália fontos szerephez juthat az ázsiai kapcsolatépítésben

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatok építésének, és Ausztrália ebben szerephez juthat, hiszen az ország helyzetéből adódóan egyfajta katalizátora lehet az Európa és Ázsia közötti együttműködés alakításának – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2013. március 21-én telefonon az MTI-nek.

Ciprusi mentőcsomag - Győri Enikő: az euróövezet tagjai szerint most Ciprusnál van a labda

Az euróövezet tagjai szerint most Ciprus térfelén pattog a labda, miután felajánlották a segítséget az országnak, valamit tennie kell, nem várhat arra, hogy majd az EU megoldja a gondjait - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2013. február 20-án Helsinkiben.

Martonyi János fogadta Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettest

Martonyi János külügyminiszter 2013. március 20-án udvariassági látogatáson fogadta a külügyi konzultációra Budapestre látogató Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettest. Közlemény.

Prőhle Gergely berlini látogatása

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a magyar alkotmánymódosításról tájékoztatta 2013. március 19-én német tárgyalópartnereit Berlinben. A diplomata a német kormánykoalíció kisebbik tagjának, a liberális FDP-nek a meghívására érkezett a német fővárosba. Közlemény.

Sztáray Péter és Vlagyimir Tyitov megbeszélése

Sztáray Péter politikai igazgató kétoldalú külügyi konzultáció keretében 2013. március 20-án fogadta Vlagyimir Tyitovot, az európai országokkal ápolt kétoldalú kapcsolatokat felügyelő orosz külügyminiszter-helyettest. Közlemény.

Az Unió versenyképességét szolgálná az uniós stabilitási törvény

Martonyi János külügyminiszter tartotta az előterjesztői expozét a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról szóló szerződés általános parlamenti vitáján a 2013. március 19-i ülésnapon.

Magyar–Spanyol Fórum

A Magyar Külügyi Intézet adott otthont a Külügyminisztérium kezdeményezésére létrejött Magyar–Spanyol Fórumnak 2013. március 18-án. Közlemény.

Sztáray Péter és Vera Lúcia Barrouin Machado megbeszélése

Sztáray Péter politikai igazgató konzultációt folytatott Vera Lúcia Barrouin Machado brazil külügyi államtitkárral 2013. március 19-én, Budapesten.

Benes-dekrétumok – Martonyi János szerint a kölcsönös kiengesztelődéshez bocsánatkérés kellene

Martonyi János külügyminiszter 2013. március 19-én az MTI kérdésére megerősítette, múlt heti pozsonyi tárgyalásai során felvetette a Benes-dekrétumok kérdését szlovák partnerének azzal, hogy „a kölcsönös kiengesztelődéshez és a múlt lezárásához vezető útra a szlovákiai magyarok irányába történő bocsánatkéréssel kellene lépnünk”.

Magyar–szlovák szakértői egyezetés állampolgársági kérdésekről

Magyarország, és a Szlovák Köztársaság Külügyminisztere korábbi, 2012. június 1-jei megállapodásának megfelelően Magyarország Külügyminisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kül- és Európaügyi Minisztériuma nemzetközi jogi ügyekért felelős főosztályvezetői 2013. március 19-én tartották meg második megbeszélésüket.

Takács Szabolcs thaiföldi tárgyalásai

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára március 19-én tárgyalásokat folytatott Bangkokban. Közlemény.

Magyarország részt vesz a fegyverkereskedelmi egyezmény kidolgozásában

Magyarország ellenzi az illegális fegyverkereskedelmet, aktívan részt vesz a vonatkozó szerződés kidolgozásában – közölte a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője 2013. március 18-án az MTI-vel.

Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás

Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek. A részletekről Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár beszélt a kormany.hu-nak.

Martonyi János: Magyarország számára az EU mindenképpen előnyös

Magyarország számára az európai integráció és az abban való részvétel mindenképpen előnyös - hangsúlyozta Martonyi János az Európai Uniót népszerűsítő rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón 2013. március 18-án a Szegedi Tudományegyetemen.

Prőhle Gergely előadása a hamburgi Übersee Klubban

Prőhle Gergely helyettes államtitkár Klaus von Dohnanyi szociáldemokrata politikus, egykori polgármester és a helyi magyar egyesület meghívására március 15-én Hamburgban járt.

Németh Zsolt: hamarosan konzuli iroda nyílhat Melbourneben

Ausztráliában és Új-Zélandon jelentős magyar közösségek vannak, amelyek körében nagy az igény a magyar külképviseleti hálózat bővítésére a térségben; Melbourne-ben a közeljövőben konzuli iroda nyílhat - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Sztáray Péter: az izraeliek és a palesztinok is készek a tárgyalások újraindítására

Az izraeliek és a palesztinok is készen állnak a tárgyalások újraindítására, de még tisztázni kell a feltételeiket, és pontos útitervet kell készíteni, mert nagyon bonyolult, összetett kérdésről van szó - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton az MTI-nek.

Külképviseletek nemzeti ünnepi megemlékezései
Németország

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2013. március 12-én kezdett hivatalos látogatást Münchenben. A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Hans Zehetmairnak, a bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) közel álló Hanns Seidel Alapítvány elnökének, és ünnepi beszédet mondott a főkonzulátus és a Magyar Katolikus Misszió München március 15-i ünnepségén

A magyar külképviseletek világszerte megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulójáról.