Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 24., vasárnap

16.702 - Ujjlenyomatot vennének a román és bolgár letelepülőktől Angliában > 2013. március 23. szombat, 17:29 | Írta: Központ

Hírek - Hír & hírháttér

Ujjlenyomatot vennének a román és bolgár letelepülőktől Angliában

Ujjlenyomatot is tartalmazó nyilvántartási kártyát kellene kiváltaniuk azoknak a román és bolgár letelepülőknek, akik az átmeneti korlátozás év végi lejárta után érkeznek Nagy-Britanniába – írta kormányzati forrásait idézve a szombati The Daily Telegraph.

A tekintélyes konzervatív brit napilap értesülései szerint a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció fontolóra vette, hogy „biometrikus tartózkodási engedély" megszerzéséhez kötné a két országból érkezők tartós nagy-britanniai letelepülését, biztosítandó, hogy csak az arra jogosultak vehessék igénybe a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait.
Az elképzelés szerint elektronikus adatrögzítő kártyáról lenne szó, amely tartalmazná a tulajdonos ujjlenyomatát, arcképét és egyéb személyes adatait.
Nagy-Britanniában ilyen jellegű személyazonosító okmány egyébként nincs; a brit állampolgárok számára már az 1950-es években megszüntették a személyazonossági igazolványt. A Munkáspárt vezette előző kormány idején felmerült újbóli bevezetése, elsősorban a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés jegyében, de a kezdeményezés végül elhalt.

A jelenlegi brit kormány – különösen a várható román és bolgár bevándorlással kapcsolatos, szinte folyamatos sajtókampány hatására – jó ideje hangoztatja, hogy a két ország állampolgárai a letelepülési korlátozások idei év végi lejártával sem számíthatnak automatikus hozzáférésre a brit szociális ellátórendszer teljes körű szolgáltatásaihoz.
Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC-nek a minap kijelentette: a brit kormány általánosságban is megpróbálja szigorítani a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit a más EU-tagállamokból érkezők számára, és távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.
A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.
Londonban egyre több előrejelzés jelenik meg arról, hogy hány bevándorló várható Romániából és Bulgáriából jövőre.
A MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző kampánycsoport minapi prognózisában közölte: becslései szerint negyedmillió román és bolgár munkavállaló érkezhet Nagy-Britanniába a korlátozások felszámolását követő öt évben.

forrás: inforadio.hu