Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 24., vasárnap

16.703 - Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője: A rend mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, alapvető érték

www.nemzetihirhalo.hu *************

A rend mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, alapvető érték 
2013. március 23., 12:31 fidesz.hu 
    
A világban a szabadság és a felelősség együtt jár. Nincsen jog kötelesség nélkül - fogalmazott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az Országos Polgárőr Szövetség "100x100 biztonság" című bűnmegelőzési mintaprogramjának programindító rendezvényén, szombaton. 

A Fidesz frakcióvezetője Az önkormányzatok és a közbiztonság című előadásában hangsúlyozta: ma már széleskörű közmegegyezés van arról, hogy a rend mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, alapvető érték, amit minden körülmények között védenünk és erősítenünk kell. Nem volt ez mindig így az elmúlt huszonhárom évben - jegyezte meg. Ezzel összefüggésben kiemelte: a szabadság rend nélkül nem más, mint nyomasztó káosz, ahol igazából csak a félelem tenyészik. 

Fotó: fidesz.hu

Mint mondta: a 2010-es választások földcsuszamlásszerű eredménye annak is köszönhető volt, hogy a megelőző nyolc évben jelentősen romlott az emberek biztonságérzete. Hozzáfűzte: a magyar emberek határozottan kinyilvánították, hogy gyökeres változásokat akarnak az élet megannyi területén, így a rend és a közbiztonság dolgában is. Az emberek azt várják, hogy ne kelljen félteniük sem a saját, sem hozzátartozóik testi épségét, emberi méltóságát, sem jogaikat, sem pedig a közösségek vagy az ország vagyonát - húzta alá. Ezek jogos elvárásai az embereknek az állammal, a kormánnyal, az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással szemben - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője. Ezeknek az elvárásoknak megfelelni mindannyiunk erkölcsi kötelessége - mutatott rá. 
Rogán Antal előadásában kitért arra is, hogy ma már az emberek elsősorban az államtól várják, hogy biztonságukat szavatolja, ezért - mint mondta -, a törvényes rend védelme egyedül és kizárólag az állami rendvédelmi szervek feladata, kiegészítve a polgárok önkéntes társulásaival. Ugyanakkor a fideszes politikus leszögezte: nincsen szükség félkatonai, félrendőri szervezetekre. Mindebből az következik, hogy erős államra, erős önkormányzatokra és erős rendőrségre van szükség, hogy ennek a határozott társadalmi elvárásnak eleget tudjunk tenni - vélekedett Rogán Antal. 
A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet: mindenkinek be kell tartania a szabályokat. Ezzel összefüggésben kitért arra is, hogy az országgyűlési képviselők mentelmi jogának újraszabályozása után már az egyszerű szabálysértési esetekben nem alkalmazható. Szavai szerint ezekben az esetekben gyakran úgy tűnhetett az embereknek, hogy az ország vezetői a törvényes rend felett állnak. Ez nem igaz - szögezte le. Kitért arra is, hogy ma már nem lehet állami vezető, vagy állami intézmény vezetője, aki saját vagyonát a magyar adójogszabályokat megkerülve külföldre viszi ki. 
A három csapás törvényről szólva hangsúlyozta: a jogszabály elfogadásával világossá kívánták tenni, Magyarországon a bűnismétlés lehetőségét a lehető leghatározottabban vissza akarják szorítani. 

A polgárőrségekről hozott új törvény kapcsán kiemelte: a jogszabály előírja, hogy a polgárőr egyesületeknek együttműködési megállapodást kell kötniük az illetékes rendőrkapitánysággal. Ezt a Fidesz frakcióvezetője különösen fontosnak tartja, ugyanis mint mondta: világossá kell tenni, hogy a polgárőrségek azok az önkéntes társulások alapján működő szervezetek, amelyek bírnak törvényes joggal arra, hogy maguk is hozzájáruljanak a rend védelméhez. Ezt az állam és a rendőri szervek pedig úgy ismerik el, hogy ők mondják ki, kikkel kívánnak e téren együttműködni. 
Rogán Antal az önkormányzatok adósságátvállalásáról szólva elmondta: a rend iránti igény is indokolta az önkormányzatok megerősítését azzal, hogy az állam átvállalja adósságuk tetemes részét. "Egy csődveszéllyel küszködő önkormányzatnak ugyanis nem sok erőforrása marad arra, hogy a helyi közrend és közbiztonság ügyéhez érdemben hozzájáruljon" - tette hozzá. 
A Fidesz frakcióvezetője előadásában a "betört ablak" kriminológiai elméletet idézve kifejtette: "a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot, és az kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, senki nem törődik a házzal. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épületből az utcára terjed, jelzést adva arra, itt mindent szabad. 
Hozzátette: a betört ablakokhoz hasonló kisebb problémák, mint a szemetes utcák, a graffiti, az agresszív koldulás egy negatív spirált indítanak el. Azonban az elméletből az is következik, hogy ezek kijavításával, megoldásával elindulhat a megújulás, a megszépülés és a bűnözés visszaszorítása is - vélekedett Rogán Antal. Ennek kapcsán rámutatott: odafigyelni a kis dolgokra, és azokban következetesen rendet tartani, ez az alapja annak, hogy egy ország normális, rendezett körülmények között működjön. 
Az eseményen beszédet mondott Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Túrós András, az OPSZ elnöke, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, továbbá Kunsziget, Ópályi, Hajdúhadház, Sajókaza és Komló polgármestere. 

kapcsolódó 
   Jövőre egymilliárd forintra nő a polgárőrség támogatása