Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 27., szerda

16.730 - A kormány továbbra sem akar hallani az élelmiszerek áfacsökkentéséről 2013, március 27 - 13:21 alfahir.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************

A kormány továbbra sem akar hallani az élelmiszerek áfacsökkentéséről 
2013, március 27 - 13:21 alfahir.hu 

A Jobbik szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése jelentős könnyítés lenne a lakosság számára, ugyanakkor a kormány tartja álláspontját, hogy ez százmilliós mértékben terhelné meg az államkasszát. 
Apáti István rámutatott, már nem csak a munkanélküli családokra jellemző a drágulás miatt nehezebb életvitel. Elmondta, a rendszerváltás óta eltelt 23 év elhozta a magyaroknak a skandináv adórendszert, a nyugati árakat és az albán fizetéseket. 
A kormány a képviselő szerint ezen csupán annyit változtatott, hogy az igazságtalan egykulcsos adóval a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbekké tették. Miután az emberek kifizetik a törlesztőrészletet és a rezsit, legfeljebb 20-30 ezer forint marad élelmiszerre és ruházkodásra. Apáti István úgy látja, művészet megoldani a havi élelmezést ebből a pénzből. 
A Jobbik politikusa bírálta a "minden gyermek lakjon jól!" kampányt, mivel hiába adnak élő állatot a szegényeknek, ha azokat eladják, vagy levágják. A lakosok már teljesen leszoktak a háztáji termelésről, nincs semmi termelésük, sem tartalék, csak ami a boltban van - mutatott rá. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=qFSPefTxcDs 

Elmondta, tavaly novemberben a Jobbik benyújtotta az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről szóló javaslatot (amit most az MSZP diadalittasan saját ötletként citált elő - a szerk.). Hozzátette, az elmúlt évben a jelentős áremelkedés miatt a 22 százalékos csökkentés is csak a kompenzálásra lenne elegendő, de mégis szükséges lenne. 
Kifejtette, hogy a spekulációs jellegű jövedelmeket meg kell adóztatni a költségvetés csökkentését ellensúlyozandó. Leszögezte, hogy magyar termelők magyar áruival kell ellátni a piacot, nem pedig drágábban, rosszabb minőségű külföldivel. Kiállt továbbá a szociális kártya mellett, mely az uzsorázás ellen is védelem lenne, és elérhető vele a csökkentett áfatartalmú ételek közvetlenül a célcsoporthoz való juttatása is. Apáti István szerint az élelmiszereknél továbbá nagy az árverseny, akár 1-2 százalékos árrést is megkockáztatnak az eladók. 
A képviselő szerint fokozott hatósági ellenőrzéssel el lehet érni, hogy a kisemberek profitáljanak ebből, ne a felvásárló maffia vagy a kereskedők. 
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában kifejtette: a kormánynak eltökéltsége, hogy a rezsiterheket kell csökkenteni a költségvetés megterhelése nélkül. Úgy véli, a Jobbik javaslata akár több százmilliós veszteséget jelenthet, továbbá az áfacsökkentés elveszne az élelmiszerláncban, így nem jutna el a fogyasztóhoz sem. 
Kapcsolódó cikkek: 
   Továbbra is kérdőjel az élelmiszeráfa-csökkentése 
   Nem szégyen a Jobbiktól tanulni 
   Kilakoltatták a családot, a lakás potom áron a mazsihiszesé