Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 22., szerda

16.996 - Az új magyar médiaszabályozás összhangban áll az uniós törekvésekkel


Feladó: Bagó Zoltán
Dátum: 2013. május 22. 14:39
Tárgy: A magyar médiatörvény eurokonform
Címzett: jozsef@kutasi.euAz új magyar médiaszabályozás összhangban áll az uniós törekvésekkel
Bagó Zoltán sajtóközleménye
Az Európai Parlament mai plenáris ülése nagy többséggel elfogadta az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos jelentést. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a szavazás után elmondta: a dokumentummal összhangban az új magyar médiaszabályozás is hangsúlyt fektet a médiaszolgáltatások és a sajtótermékek körében megjelent új technológiákra.
Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv egy belső piaci eszköz, mely a határokon átnyúló audiovizuális médiaszolgáltatások keretéül szolgál, ezáltal erősítve a közös műsorkészítési és műsorterjesztési piacot, valamint biztosítva a tisztességes verseny feltételeit. A ma elfogadott jelentés megállapítja, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet a tagállamok eltérő mértékben és módon hajtották végre.
Bagó Zoltán hozzászólásában rámutatott: a jelentés különálló fejezetben foglalkozik a gyermekek védelmével, ami kiemelten fontos, hiszen a kereskedelmi közleményekből fakadó veszélyeknek épp a kiskorú nézők vannak leginkább kitéve. Hangsúlyozta továbbá, hogy a megerősített ”származási ország” elve a határon túli műsorszolgáltatás esetén különösen jelentős, hiszen a szabályozás egyértelművé teszi a műsorszolgáltatók számára működési feltételeiket.
A fideszes EP-képviselő szerint az új magyar médiaszabályozás - összhangban az uniós törekvésekkel - több közszolgálati tartalommal bír, és fokozott védelem alá kerül a fogyasztó, különös tekintettel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra, a gyermekekre és a fogyatékkal élőkre.
Háttér: Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosítására 2010-ben a technológiai és piaci változások, azaz elsősorban az internet elterjedése és sokirányú médiaalkalmazása, és a változó tévénézési szokások miatt volt szükség.
Strasbourg, 2013. május 22. 
További információ:
Bagó Zoltán irodája: +32-228-37189