Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 28., kedd

17.069 - HUNGÁRIA TÁVIRATI IRODA - HTI > MAGYAR KÁLVÁRIA 1945 - 1948 FELVIDÉKI KITELEPÍTÉSEK

Feladó: HUNGÁRIA TELEVÍZIÓ
Dátum: 2013. május 28. 22:39
Tárgy: Filmajánló, a hazai médiáknak!
Címzett: Kutasi József Antal

HUNGÁRIA TÁVIRATI IRODA - HTI
www.hungariatv.hu

Filmajánló, a hazai médiáknak!
MAGYAR KÁLVÁRIA 1945 - 1948

FELVIDÉKI KITELEPÍTÉSEK

http://youtu.be/wpwt9aVWL4w

Morvai: Minden fórumon harcolni kell a Benes-dekrétumok ellen

Forrás: MTI | 2013. május 28. kedd 21:43 |
"Minden lehetséges fórumon tovább kell harcolnunk" az EP petíciós bizottsága által napirenden tartott Benes-dekrétumok, valamint a Lomnici Zoltán, Gubík László által beadott petíció ügyében - közölte a jobbikos EP-képviselő a bizottság ülését.


A jobbikos képviselő, aki maga is részt vett az ülésen, közleményében kiemelte, hogy tiltakozott a zárt ülés miatt, s ez elleni tiltakozásképpen "Transzparencia?" feliratot is elhelyezett asztalán.

Morvai Krisztina örül annak, hogy az Európai Parlament (EP) nem zárta le az említett ügyeket. A Benes-dekrétumok kapcsán üdvözölte, hogy az "akta nyitva marad", s következő lépésként kikérik két másik szakbizottság álláspontját is. Mint fogalmazott: "minél több helyen és minél többször mondhatjuk el a magyarok jogfosztására irányuló Benes-dekrétumok hatályban tartásának égbekiáltó gazságával kapcsolatos érveket, annál kevésbé lehet tovább védeni a védhetetlent".

Morvai Krisztina szerint az EP feladata most az, hogy eldöntse: "összeegyeztethetők-e a szlovák jogrendnek ezek az elemei az uniós joggal, amelynek része egyebek mellett a jogállamiság elve és az emberi jogok védelme".

Az állampolgárság ügyével kapcsolatban rámutatott, hogy maga a petíció kiváló és meggyőző jogi érvelést tartalmaz. Ebben ugyanis kifejtik: a szlovák alkotmány úgy rendelkezik, hogy akarata ellenére senki nem fosztható meg állampolgárságától, egy másik, az alkotmánynál alacsonyabb rendű jogszabály viszont kimondja, hogy a kettős állampolgárság nem megengedett, aki felveszi másik állam állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. "A két szabály látványos és nyilvánvaló ellentétben áll egymással" - szögezte le Morvai Krisztina.

Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága hétfői zárt ülésén úgy döntött, a Benes-dekrétumok ügyét, valamint Lomnici Zoltán és Gubík László petícióját is napirenden tartják. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő hétfőn Brüsszelben jelentette be, hogy az EP petíciós bizottsága nem zárta le az ügyet, sőt tovább foglalkozik azzal a beadvánnyal, amely a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó 2007-es szlovák parlamenti határozat miatt született.

A képviselő beszámolt arról: a petíciós bizottság úgy döntött, hogy jogi állásfoglalást kér az EP jogi bizottságától és a bel-, igazságügyi és állampolgári jogi szakbizottságtól is.

Hankiss Ágnes, a testület fideszes tagja pedig úgy fogalmazott, hogy sikerült időt nyerni, a testület ugyanis úgy döntött, mindaddig napirenden tartja a kérdést, amíg a szlovák alkotmánybíróság nem dönt az ügyben. Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt EP-küldöttségének vezetője, aki szintén tagja a petíciós bizottságnak a zárt ülést követően közleményben ismertette álláspontját.

"A szlovák állampolgársági jogszabály aránytalan válasz és magával a szlovák alkotmánnyal is ellentétes. A jelenlegi szlovákiai gyakorlat az emberi jogok súlyos megsértése. A magyar állampolgárságot is megszerzőket nemcsak állampolgárságuktól, de állandó lakhelyüktől, sőt szerzett jogaiktól, nyugdíjuktól, egészségügyi ellátásuktól is megfosztják. Ez elfogadhatatlan a mai Európában" - írja közleményében a szocialista EP-képviselő.