Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 25., szombat

17.022 - Pert nyertek a bank ellen 2013. május 24., 10:40 Szijártó János - veol.hu


Pert nyertek a bank ellen 
2013. május 24., 10:40 Szijártó János - veol.hu 

Precedens értékű ítélet született a Dunaújvárosi Járásbíróságon, deviza, svájci frank alapú kölcsön ügyben. A bank által egyoldalúan megfogalmazott kölcsönszerződést a bíróság jogszerűtlennek ítélte és az adósok ellen folyó végrehajtási eljárást megszüntette. 

Erről dr. Komjáti Sándor tájékoztatta a Naplót. A tapolcai ügyvéd elmondta, hogy két ügyfele nevében kezdeményezett pert az egyik kereskedelmi bank ellen. 

- Keresetet nyújtottunk be a végrehajtás megszüntetése érdekében, amivel a bíróság egyetértett és első fokon megszüntette a folyamatban lévő végrehajtási eljárást. A bíróság az ítéletét indokolásában kifejtette, hogy egyetért az előadott érvekkel. A fogyasztási lakossági kölcsön szerződés ugyanis nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, a folyósításkor és a törlesztéskor aktuális devizaárfolyam közötti különbséget,(árfolyamrést) amely a felpereseket terhelte, ezért a szerződés érvénytelen. Tisztességtelen az a magatartása a banknak, hogy nem nyújtott semmilyen tájékoztatást az árfolyamkockázattal kapcsolatban és nem értelmezte az árfolyamrés lényegét, holott ezek a kérdések olyan szakértelmet igénylő kockázatelemzést tesznek szükségessé, amely kizárólag az ilyen jellegű pénzügyi tevékenységet folytató bank oldalán van meg. Ezért tisztességtelen és semmis az olyan szerződési kikötés, amelyet az általános szerződési feltételként megfogalmazó fél egyoldalúan köt ki de amelynek értékeléséhez megfelelő szakértelem mindenképpen szükséges. A pénzpiacokat, az árfolyamkockázatokat "üzleti gyakorlata révén" ismerő bank így tisztességtelenül jut kedvezőbb helyzetbe a rejtett a felperesek, adósok által fel nem mérhető kockázatból eredően. A bíróság abban is egyet értett az általam képviselt felperesekkel, hogy az egyoldalú kamatemelés szintén jogszabályba ütközik, mert nem átlátható, nem kiszámítható, nem érthető - hangsúlyozta dr. Komjáti Sándor ügyvéd 

 
Dr. Komjáti Sándor szerint precedens értékű ítéletet hozott a bíróság (Fotó: Szijártó János)

Azt is megtudtuk, hogy a bíróság a végrehajtás megszüntetésén túl kötelezte az érintett bankot az ügyvédi, végrehajtási költségek kifizetésére. 

- Úgy gondolom, hogy a bíróság bátor és jogszerű döntést hozott egy olyan ügyben, amely sajnos sokakat érint hazánkban. Azonban a szóban forgó, precedens értékű bírói döntés jelzi minden hitel-károsult számára, van remény arra, hogy a jogtalanul kifizetett végrehajtási költséget, a jogtalanul megemelt kamatköltséget visszapereljék a banktól. Ez az esemény láncreakciót indíthat el hazánkban, és akkor még nem beszéltünk a gépkocsi hitelek körüli anomáliákról, amelyek szintén rengeteg család életét keserítették meg - tette hozzá az ügyvéd. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=cvbgZ7mVCyI 

Kapcsolódó: 
   Az adós mentesül a végrehajtási eljárás alól, - ha a bank megszegte a szerződést 
   Bankok Magyarországon: százmilliárdos nyereség 
   Megduplázta profitját a bankszektor 
   Orbán azt mondja, az aratás éve az idei, a statisztikák meg azt, hogy soha nem volt még ennyi bedőlt lakossági hitel 
   Titkos célra hétszázmilliót kap a Miniszterelnökség 
   Felakasztotta magát az ellátását elvesztett rokkantnyugdíjas 
   Elveszik a rokkantak támogatását is? 
   A megye kórházaiért és a narancsos maffia ellen tüntetnek Miskolcon 
   Ekrem Kemál György utolsó beszéde