Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 24., péntek

17.016 - "Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" - itt a hangfelvétel a trafikmutyiról > 2013. május 21., kedd, 14:15 hvg.hu


"Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" - itt a hangfelvétel a trafikmutyiról 
2013. május 21., kedd, 14:15 hvg.hu 

Már az ügyészségnél van az a hangfelvétel, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a Fidesz helyi képviselői döntöttek a trafikpályázatokról. A hatóságnak a hét végéig kell döntenie, elindítja-e a nyomozást a trafikmutyi ügyében. A hangfelvételből bemutatunk néhány részletet, az érzékeny személyes adatok nélkül. 

Az ügyészség kérésének megfelelően a hvg.hu szerkesztősége múlt pénteken átadta a szekszárdi trafikmutyit bizonyító felvétel másolatát. Keresztes Imre főügyész május 10-i keltezésű, de csak az azt követő hétfőn kézbesített levelében tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy úgynevezett feljelentés kiegészítésére irányuló eljárást folytat, miután a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető hozzá intézett kérdését. A büntetőeljárási törvény szerint abban az esetben, ha a feljelentés alapján nem lehet egyértelműen dönteni a nyomozás elrendeléséről, a nyomozó hatóság "adatszerző tevékenységet folytathat", amelynek határideje 15 nap. 

A feljelentés forrása egy, a hvg.hu-n megjelent cikk volt, amely szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy helyi fideszes politikusok döntöttek arról, ki nyerhet a trafikpályázaton. Miután a felvétel már a hatóság kezében van, a hvg.hu szerkesztősége nem látja akadályát, hogy nyilvánosságra hozza annak legfontosabb részleteit. Az adatvédelmi szabályoknak megfelelően azonban kisípoltuk a nem közszereplő személyek teljes nevét és pontos címét - legyenek akár későbbi trafik-nyertesek, akár vesztesek. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=PiDnCHFra4E 

hvg.hu birtokába került felvétel valószínűleg március végén készült, és egy hosszabb beszélgetés részlete. Horváth István fideszes polgármester május 10-i sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a hitelességét, de azt mondta, a trafikok egy nem hivatalos magánbeszélgetéseken jöttek szóba. Ennek ellentmond, hogy a felvétel elején - ez nem hallható a fenti, vágott anyagban - a polgármester és a képviselők a Fidesz által a rezsicsökkentés támogatásáért indított aláírásgyűjtésséről beszéltek, egy női hang például arról számol be, hogy meghívták a városba Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét. 

Először letagadták 

Mint korábban - több forrástól származó információk alapján - megírtuk, a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát, és ezt erősítették meg az Origo forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőt, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy később egy interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt. 

Horváth István először még letagadta a történteket. A hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni. 

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. A valószínűleg március végén lezajlott találkozón a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót, és nyíltan beszél arról is, hogy a húga, illetve az egyik önkormányzati képviselő is pályázott. 

(A hvg.hu birtokába került körülbelül 7 perces hanganyagból most a nem közszereplő érintettek személyes adataitól megtisztított, ám a szekszárdi trafikok elosztásának mikéntjéről releváns információval szolgáló körülbelül másfél perces részletet közlünk. Az eredeti, meglehetősen zajos felvétel élvezhetővé tételében Czibolya Tamás és Hatala Noémi kollégáink mellett a DopeManTV stábja segített, ezúton is köszönet érte.) 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK: 
    Orbán a trafikügyről: miért fordítanánk hátat a sajátjainknak? 
    Fidesz-képviselő apjával lakó diák is nyert trafikot 
    A trafikmutyi igazol: a rendszer képtelen az önkorrekcióra 
    Trafikmutyi: a miniszter szerint nem került ki a pályázók listája 
    A trafikmutyi a Heti Válasz főszerkesztőjének sem tetszik