Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 25., szombat

17.029 - A Külügyminisztérium közleménye

Ez egy HTML üzenet. Olvasásához kérjük állítsa be levelezőjében a HTML levelek fogadását!


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. május 24. 15:14
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-05-24
Martonyi János: nem szabad összekeverni a jogi kérdéseket a politikai vitákkal

Az európai integráció rendszerét egy nagyon szigorú, jól értelmezhető jogi rendszerben lehet működtetni, és ha összekeverjük a jogi kérdéseket a politikai-ideológiai vitákkal, akkor az egész rendszert veszélyeztetjük – mondta a külügyminiszter 2013. május 24-én Budapesten, a Pro Integratione 2013 konferencia nyitóelőadásában.

Martonyi János derűlátó a túlzottdeficit-eljárás ügyében

Martonyi János külügyminiszter derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolhatja az Európai Bizottság.

Magyarország az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezet koordinátora

Magyarország két éven át társelnöki és koordinátori szerepet lát el az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetéről (CTBTO) szóló szerződés keretében, Indonéziával közösen – közölte 2013. május 21-én az MTI-vel a bécsi magyar állandó ENSZ-képviselet.

Németh Zsolt: sikerült megmenteni a kanadai vízummentességet

"Modellértékű módon sikerült a Kanadába érkező roma bevándorlók ügyét rendezni", ami a folyamatos párbeszédnek köszönhető, és "megmentettük ezzel a kanadai magyar vízummentességet" – mondta Németh Zsolt csütörtökön az MTI-nek.

Takács Szabolcs tiranai tárgyalásai

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. május 22-én részt vett az EBESZ és az albán kormány által szervezett magas szintű, az intolerancia és a diszkrimináció elleni küzdelemről szóló konferencián Tiranában. Az esemény a különböző (keresztény, zsidó, muszlim) vallási közösségekkel, valamint más kiszolgáltatott csoportokkal (LGBT, migránsok) szemben megnyilvánuló diszkrimináció, illetve a rasszizmus és az agresszív nacionalizmus kérdéseivel foglalkozott, különös hangsúlyt fektetve a fiatalok toleranciára való nevelésére. Közlemény.

Győri Enikő: Magyarország támogatja az uniós energiapiac egységesítését

Magyarország támogatja az egységes uniós energiapiac létrehozását, de az árliberalizációt addig nem, amíg a piac nem működik elég jól és hatékonyan – mondta el Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára 2013. május 21-én, az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően.

A Külügyminisztérium közleménye

Sajnálattal értesültünk azokról a politikai nyilatkozatokról, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök 2013. május 17-i rádió interjújában elhangzottaknak a félreértéséről tesznek tanúbizonyságot. A magyar kormányfő a német szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek arra a kijelentésére reagált, melyben a szociáldemokrata vezető felvetette Magyarország kizárását az Európai Unióból. Közlemény.

Afrika Fórumot tartanak júniusban Budapesten

Afrika Fórumot tartanak 2013. június 6-án és 7-én Budapesten, az esemény célja, hogy a Szaharától délre eső térség országainak figyelmébe ajánlják Magyarországot – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. május 21-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Rzeczpospolita-interjú Martonyi Jánossal

Az európai integráció folyamata mindig a jog elsőbbségén és a különbözőség tiszteletben tartásán alapult, és ha ideológiai szempontok fognak előtérbe kerülni, az mindannyiunk számára problematikus lesz – jelentette ki Martonyi János a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív lapnak adott interjúban.

Egyensúlyra van szükség az EU és a tagállamok jogrendszere között

Egyensúlyra van szükség az EU és a tagállamok jogrendszere között, és tiszteletben kell tartani a tagországok eltérő alkotmányos és politikai berendezkedését – mondta Martonyi János külügyminiszter 2013. május 21-én Budapesten.

Prőhle Gergely: téves a Spiegel Online feltételezése

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára vasárnap az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: téves a Spiegel Online azon állítása, amely szerint a magyar kormányfő náci módszereket tulajdonított volna a német kancellárnak.

Átadták az első V4-es kerékpárverseny díjait

Átadták a díjakat az első V4-es kerékpárverseny nyerteseinek május 18-án Krakkóban, az eseményen Martonyi János külügyminiszter kiemelte: a verseny a közép-európaiságot szimbolizálja.

Martonyi János: a visegrádiak krakkói találkozója felgyorsíthatja a keleti partnerországok közeledését az EU-hoz

Martonyi János szerint a visegrádi csoport külügyminisztereinek 2013. május 18-i krakkói találkozója segíthet felgyorsítani a keleti partnerség országainak közeledését az Európai Unióhoz.

V4 – Novemberben aláírhatják az EU–ukrán társulási megállapodást

Az Európai Unió keleti partnerségi programjában részt vevők novemberi vilniusi csúcstalálkozóján aláírhatják az EU–ukrán társulási megállapodást, fontos egyezményeket köthetnek Örményországgal, Grúziával és Moldovával is – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter 2013. május 17-én Krakkóban, hozzátéve, hogy Kijev még nem teljesítette az összes előfeltételt. Az eseményen hazánkat Martonyi János miniszter képviseli.

Kerékpárverseny a visegrádi együttműködés népszerűsítésére

Péntek délután elrajtolt az első V4 Kerékpárverseny Budapestről, amelynek célja a húszéves múltra visszatekintő visegrádi együttműködés népszerűsítése – tájékoztatta az MTI-t a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője.

Visegrádi politikai igazgatók konzultációi Washingtonban

A visegrádi négyek (V4) politikai igazgatói május 13-15. között Washingtonban tartottak konzultációkat. Közlemény.