Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 30., csütörtök

17.079 - Kötelezően kellene háziorvoshoz járnunk a jövőben > 2013 május 28, kedd - 16:44 mti/richpoi.com


Kötelezően kellene háziorvoshoz járnunk a jövőben 
2013 május 28, kedd - 16:44 mti/richpoi.com 

Elkészült a nemzeti egészségügyi szűrőprogram. A háziorvosok több betegre és munkára készülhetnek, mert főként nekik kell elvégezniük a kötelező szűréseket. 

Évente kell majd fizikális szűrővizsgálatra és ötévente például testsúly-, testtömegindex meghatározásra járni. A beutalókat is a háziorvos adná, de azt, hogy ezekre a nemzeti egészségügyi vizsgálatokra kinek mikor kell jelentkeznie és mi történik, ha valaki nem megy el, még nem tudni. 

Elkészült az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról készült javaslata, amelyet hamarosan a szakmával is megvitatnak. A dokumentum szerint általános fizikális vizsgálatra - vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására - évente, részletes fizikai vizsgálatra, vagyis testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre pedig ötévente lenne szükség, és ezeket a háziorvos végezné el. 

Általános laboratóriumi vizsgálatot - a vércukor- és a koleszterinszint mérését - 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40-65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente végeznének a laboratóriumokban, a beutalót a háziorvos adná. A fogászati szűrés és gondozás a felnőtt lakosság körében évente történne. A programban megjelenik a vastagbélszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni. 

Az államtitkárság által összeállított tervezet szerint egyebek között 21 és 65 éves kor között évente végeznék el az általános fizikai vizsgálatot a háziorvosnál, ötévente pedig a részletes vizsgálatot. Általános laboratóriumi vizsgálatot 21-39 éves kor között ötévente, 40-65 éves kor között kétévente lehetne végeztetni háziorvosi beutalóval. A táblázat szerint vastagbélszűrést 50 éves kortól kétévente, fogászati szűrést és gondozást - életkortól függetlenül - évente rendelnének el. A méhnyakszűrést a nőgyógyász szakorvos végezné 25-65 év között háromévente, emlőszűrésre pedig 45 éves kortól 65 éves korig kétévente lenne lehetőség. 

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődési és tápláltsági felmérést, valamint a mozgásszervek és a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja, ezt a szülészeti-újszülött osztály vagy a gyermekgyógyász, otthonszülés esetén pedig a közreműködő gyermekgyógyász szakorvos végezné. A vizsgálatsort megismételnék 1, 3 és 6 hónapos korban is, már a házi gyermekorvos bevonásával. 

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, amely a védőnő feladatkörébe tartozna. A pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne. 

Komplex kisgyermekkori szűrőprogram indul 

Uniós támogatással kisgyermekkori komplex szűrőprogram indul, amelynek célja bevonni az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten. 

A kiemelt program 2,5 évig tart majd, és 2,5 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg - jelentette be az államtitkár a sajtótájékoztatón. A program egy része egy - tizenöt életszakaszra bontott - szülői kérdőíven alapul, amelyet 1500 család tölt majd ki gyermeke életkorának megfelelően. A program részeként a védőnők elektronikus úton, táblagépek segítségével fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, így egységes dokumentumrendszer jön létre - ismertette. 

Fogarasi András gyermekneurológus kifejtette: a programmal szeretnék elérni a teljes gyerek-alapellátást és a házi gyermekorvosokat, hiszen a korai ellátásra szoruló gyermekek több mint harmada nem kapja meg a szükséges ellátást vagy szolgáltatást. A korai életszakaszban nyújtott támogatás eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi, ezért is van szükség a komplex felmérésre - tette hozzá. 

Az informatika fejlesztésére és összehangolására azért van szükség, mert a védőnő körzet szerint dolgozik, de nem biztos, hogy a gyermekorvos is a körzetből való, hiszen a szülő szabadon választhat gyermekorvost - fejtegette a program szakmai vezetője. A módszertani rész keretében elsősorban azt tekintik át, hogy jelenleg melyek a védőnők és a háziorvosok feladatai a gyerekek 0-7 éves korában, mert rengeteg a párhuzamosság - mondta Fogarasi András. Fogarasi András közölte, a módszertani fejlesztés jövőre továbbképzéseken fog eljutni az alapellátó orvosokhoz, és része lesz a védőnői tananyagnak is. 

Társadalmi vitát tartanak a nemzeti szűrőprogramokról 

Társadalmi vitát tartanak az egészségügyi államtitkárság által bevezetni kívánt nemzeti szűrőprogramokról - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden, Budapesten újságíróknak. Az államtitkárság a szakmai kollégiumokkal és a háttérintézményekkel közösen dolgozta ki azt a tervet, amelynek célja, hogy minél előbb országossá terjesszék ki a szervezett szűrővizsgálatokat. 

Több megyében folynak már például vastagbélszűrések a háziorvosok önkéntes részvételével, de kiemelt projekt lesz az is, hogy az ötezer lakosúnál kisebb településeken a védőnők is elvégezhessék a méhnyakszűrést - ismertette. A végső cél összekötni a különböző népegészségügyi szűrési adatokat az egészségbiztosítási pénztár adatbázisával - tette hozzá. Szócska Miklós szerint fontos tudatosítani az emberekben, hogy mely életkorban, milyen szűrések ajánlottak, és azokat hol lehet elvégeztetni. 

Kapcsolódó: 
   Nagyobb esélyt kapnak az új szervre várók: Hazánk az Eurotransplant tagja lesz 
   Csökkenhet a várakozási idő a térd- és csípőprotézis-műtétek előtt 
   Megalakult a Nemzeti Betegfórum 
   95 ezer orvos, ápoló és gyógyszerész kap béremelést 

Kifoszt az OTP - a nyugdíj több mint 100%-át vonják. Mínusz 17 ezres jövedelem 


Videó: http://www.youtube.com/watch?v=McBo9307p5k&feature=youtu.be