Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 23., csütörtök

17.003 - Ön az Irodalmi Jelen irodalmi portál hírlevelét olvassa.


Feladó: IJ hirlevel
Dátum: 2013. május 23. 9:38
Tárgy: MAJORANA KITEKINT
Címzett: "jozsef@kutasi.eu" <jozsef@kutasi.eu>



Ön az Irodalmi Jelen irodalmi portál hírlevelét olvassa.

Csatlakozzon az Irodalmi Jelenhez a Facebookon is!

     

MAJORANA KITEKINT – Böszörményi Zoltán versei

A vasfejű góbé emlékezete

Száz éve, 1913. május 26-án hunyt el Temesváron az egyik legnagyobb magyar nyelvtudós, a székely Szentkatolnai Bálint Gábor. Kortársai mellőzték, az utókor pedig még annyira sem ismeri (el) úttörő kutatásait a magyar nyelvészet terén, mint szellemóriás földije, Kőrösi Csoma Sándor esetében.

Nyolc Égtáj – KÁLMÁN DÓRA: SVÉDCSAVAR – fotónovella

Slam School Poetry – A döntősök videói

Győr tele van költészettel

„Villányi László egy legendagyártó költészeti kisiparos, aki helyeket, embereket, érzéseket, hangulatokat formált verseiben úgy otthonossá, hogy az ne csak az itt élőké, hanem mindenkié legyen” – hangzott el a költő és Szabó Béla fotós közös könyvbemutatóján, melyre megtelt a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház színházterme.

Nyolc Égtáj – DEÁK CSILLAG: Vacsoravendégek – fotónovella

Egyflekkesek (2. rész)

A Szegedi Tudományegyetemen Szilasi László irányításával tanulhattak kreatív írást a tárca műfaja iránt érdeklődő hallgatók. Összeállításunkban a szemináriumon született munkák közül olvashatnak néhányat.

„Régivágású felelősséggel dolgozó szépíró”

Nyolc Égtáj – KALÁSZ ISTVÁN: RENDEZÉS – fotónovella

Az „érdekmentes őrület” versei

Talán még nem vagyunk felkészülve Zudor János merész költői képzettársításaira, de az is lehet, hogy a versek mögötti embert kellene alaposabban megismernünk.  A rusnya valcert Boldogh Dezső mutatja be.

Gömöri György: Haláltudat és emlékezet

Egyre kevésbé vallásos korunkban mintha fordítva lenne: a legtöbb ember a lassú és fájdalmas halál helyett  szívesebben választja vagy választaná a hozzátartozóknak ugyan fájdalmas, de az egyén szempontjából kíméletesebb gyors halált.

Bárdos József: VÉRES KOMOLYTALANSÁGOKMÉG EGY TUCAT LIMERICK

Csak jó versek, zenével

Budapesten, a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumában került sor nemrég Farkas Wellmann Éva estjére, Radványi Balázs közreműködésével.

Nyolc Égtáj – MOLNÁR LAMOS KRISZTINA: HAJTÓERŐ – fotónovella

Slam School Poetry 7.

Szőcs Géza: Ahol Faludy György szülőháza állott

Mint tudjuk, a 20. század Budapesten kezdődött, legalábbis a század tudásra és szabadságra szomjazó énje, amelynek Faludy is egyik heroldja volt.

Nyolc Égtáj – GUETH PÉTER: FOTÓNOVELLA

A József Attila Kör titkos történetei

Szegeden a Science Caffe szervezésében a József Attila Kör történetéről beszélgetett Balogh Endre, Bíró-Balogh Tamás, Németh György, Sopotnik Zoltán és Szilasi László. Egy-két eddig kevésbé ismert anekdotát is megtudhattunk tőlük.

Töltényhüvely szuvenírként

Jászberényi Sándor költő és újságíró az egyiptomi forradalom haditudósítójává vált. Élményeit a Budapest-Kairó – Egy haditudósító naplója című naplóregényében olvashatjuk.

Móricz muzsikaszóra

„Ez a könyv sem jött volna létre, ha a Móricz-olvasás nem újul meg” – mondta Szilágyi Zsófia az irodalomtörténet időbe és térbe ágyazottságáról Móricz-monográfiájának bemutatóján, ahol Mészáros Sándorral és Grecsó Krisztiánnal beszélgetett frissen megjelent, nagyszabású munkájáról.

Forgách András Nagyváradon

A legutóbbi nagyváradi Törzsasztal vendége, Forgách András író, műfordító, rendező Zehuze című regényéről, a nagyváradi Szigligeti Színházban bemutatásra kerülő darabjáról és más irodalmi témákról mesélt. Az estet a Várad folyóirat és Szépírók Társasága szervezte a Könyv utóélete program keretében.

Tűnő kontúrok, alkonyi visszfény

A "Kimosódás" címet kapta Könyv Kata festőművész kiállítása, melyre a Magyar Rézkarcolók és Litográfus Művészek Egyesülete invitálta az érdeklődőket a Ráday utcai Galéria IX műtermébe. A kiállítást Payer Imre költő nyitotta meg.

Formálhatom Amerika magyarságképét

Kati Marton amerikai író-újságíró nyolc könyv szerzője. Szülei története (A nép ellenségei – Családom regénye) után ezúttal házasságairól írt Párizs – Szerelmeim története című művében. Bár a kötetet Csáki Judit fordította, Kati Marton budapesti látogatásakor magyarul beszélgettünk.

 

   
         
 

   

Az Irodalmi Jelen portálon kedvére válogathat versek, novellák, esszék között, helyszíni tudósításaink révén kulturális, irodalmi eseményekbe nyerhet közvetlen bepillantást, interjúink által különleges személyiségeket ismerhet meg, virtuális könyvespolcunk segíthet eldönteni, mit érdemes elolvasnia.
Szerzője is lehet portálunknak, amennyiben elküldi (máshol – nyomtatott vagy elektronikus médiában – meg nem jelent) írását – és az átmegy a szerkesztőink általi megmérettetésen –, illetve részt vesz pályázatainkon.
VÁRJUK ÖNT, MEGTISZTEL, HA VELÜNK TART!