Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 18., szerda

18.936 - Balogh István félrevezette a sajtót > Nagy Béla 2014. június 17., kedd 05:02 Magyar Nemzet - MNO



Balogh István félrevezette a sajtót 
Nagy Béla 2014. június 17., kedd 05:02 Magyar Nemzet - MNO 

Több mint két év alatt egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre a Gyermekrák Alapítvány Egyesült Államokban bejegyzett szervezete annak ellenére, hogy Balogh István korábban a sajtónak éppen ezzel a tevékenységgel kívánta bizonyítani, hogy alaptalanul támadják őket - tudta meg lapunk.


A 2012. január 31-én kelt dokumentum szerint a felek arra vállalkoztak, hogy a magyarországi Gyermekrák Alapítvány Amerikában alapított szervezetén, a Children Cancer Foundationön keresztül lehetőségeket keresnek, hogy rákban szenvedő gyermekeket az Egyesült Államokban juttassanak kezeléshez, illetve mindkét országban közös rendezvényekkel segítsék őket. - Valóban létrejött együttműködési szerződés az alapítvánnyal 2012-ben, azóta azonban egyetlen gyermek sem érkezett kezelésre Magyarországról - fogalmazott kérdéseinkre küldött válaszlevelében a Lee Memorial Health System sajtóosztálya, amelynek tagja a Délnyugat-floridai Gyermekkórház. 

Mesterházy sleppjében 
Többször felbukkant az MSZP rendezvényein Mesterházy Attila társaságában a Gyermekrák Alapítvány vezetője; Balogh István előéletét egyébként számos bűncselekmény terheli
Ez azért is meglepő, mert az együttműködési megállapodásra hivatkozott Balogh István is egy januári sajtótájékoztatóján, hogy bizonyítsa, a megjelent hírekkel szemben alapítványai valóban a rákos gyermekek kezelésére fordították az összegyűlt adományokat. A dokumentumot a Children Cancer Foundation honlapjára is feltöltötték, és a sajtónak készített összefoglaló anyagban is szerepelt. 
Balogh elmondása szerint a Children Cancer Foundation azért jött létre, hogy együttműködést alakítson ki amerikai kórházakkal, amelyekben orvosi javaslatra kezelhetnek majd magyar rákos beteg gyermekeket, mivel "az Egyesült Államokban jelentősen jobb a rákos gyermekek gyógyulási esélye". 

Az Egyesült Államokban 2009-ben jegyezték be a Children Cancer Foundation Inc.-t New York államban, majd később Floridában is. Utóbbi esetben azonban - a floridai mezőgazdasági és fogyasztói szolgáltatások hivatalának tájékoztatása szerint - az alapítványnak nem volt eredetileg engedélye arra, hogy Floridában gyűjtsön adományokat. Ettől függetlenül Balogh a sajtónak készített összeállításban említést tett arról is, hogy tavaly decemberben az öt kilométeres floridai "piros sapkás" jótékonysági futásra háromezer dollárt gyűjtött össze. 
Az alapítvány 2012-ben, New Yorkban beadott kötelező bevallása szerint 2011-ben 11 107 dollárra (két és fél millió forint), 2012-ben pedig már 99 183 dollárra (több mint 22 millió forint) tett szert ajándékok, pályázatok, adományok és tagsági díjak formájában. 

A Gyermekrák Alapítvány tavaly év végén került össztűz alá, mivel a sajtó a működésével kapcsolatban számos visszásságról számolt be. Januárban Balogh egy saját maga tisztázása céljából tartott tájékoztatón kijelentette: a személye - és ezáltal a szervezet - ellen indított lejárató kampány a gyermekek életét, valamint a teljes civil szférát veszélyezteti. Beszámolójából kiderült, hogy az alapítvány ötmilliárd forintból építene kórházat, és ez az oka annak, hogy nem költi el az adófelajánlásokból befolyt közel hatszázmillió forintot a rászorulókra.