Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 24., kedd

18.959 - Fidesz: Ez fáj a baloldalnak > 2014. június 22., 16:00 , forrás: MTI, szerző: VZ



Fidesz: Ez fáj a baloldalnak
2014. június 22., 16:00 , forrás: MTI, szerző: VZ
A szocialistáknak valójában nem az államadósság, hanem az elzárt paksi pénzcsapok miatt a fejük – reagált a Fidesz vasárnap az MSZP-s Burány Sándor felvetésére, aki azt javasolta, halasszák el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében.
A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez küldött közleményében azt írta, „2010 előtt a paksi atomerőmű a baloldal kifizetőhelye volt: milliárdokat pumpálták ki Gyurcsány Ferenc, Szigetvári Viktor, Józsa István, Harangozó Tamás és mások cégeihez".
Ezt a baloldal is tudja
A paksi atomerőmű fejlesztése olcsóbb energiát, munkahelyeket és gazdasági növekedést jelent; „ezt a bukott baloldal is pontosan tudja", hiszen kormányzása alatt maga is támogatta az erőmű fejlesztését – tették hozzá.
Mint írták, az Országgyűlés előtt lévő államközi hitelszerződés „a banki hitelekhez képest jóval kedvezőbb feltételeket, 32 év alatt 600 milliárd forint megtakarítást, a hazai vállalkozások nagyarányú bevonását és e nemzetstratégiai ágazat állami kézben tartását biztosítja". A beruházásnak az államadósság alakulására nincs érdemi hatása, a magyar államadósság növekedése a 2010-es kormányváltás óta megállt – hangsúlyozták, hozzátéve, a kormány elkötelezett az ország sérülékenységének további csökkentése mellett.
Burány: Növeli az államadósságot
Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, azt javasolják a kormánynak, hogy halassza el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében. A politikus szerint nagy horderejű ügyről van szó, amelyről csak a Költségvetési Tanács véleményének ismeretében lehet döntést hozni, ezért még csütörtökön levélben fordult a testület elnökéhez, azt kérve, vizsgálja meg a hitelszerződés körülményeit és hatását a magyar gazdaságra, különös tekintettel az államadósságra. „Számunkra teljesen világos, hogy ez a háromezer milliárd forint […] növelni fogja az államadósságot" – fűzte hozzá.
A paksi atomerőmű bővítéséhez felhasználandó hitelről szóló megállapodás értelmében az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar félnek a paksi atomerőmű ötödik és hatodik blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.