Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 29., vasárnap

18.971 - Semmi nem maradt a cigányoknak osztott naposcsibékből > 2014, június 26 - 19:21 alfahir.hu

Semmi nem maradt a cigányoknak osztott naposcsibékből
2014, június 26 - 19:21 alfahir.hu

Volt, aki még aznap a piacra vitte az adományt, mára szinte senkinél nem maradt a csirkékből. Azt mondják, rossz segélyt kaptak.

Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója május 22-én, azaz az EP-választások előtt három nappal osztott ki majdnem húszezer darab naposcsibét az ózdi Farkaslyukon és néhány más borsodi településen, ahol a lakosság többsége cigány származású. Az országgyűlési választások előtt is jutott "segítség" a "rászorulóknak", akkor a Hit Gyülekezete nevű vallási szektával karöltve adtak malacokat a családoknak.


Három nappal a választások előtt - MTI Fotó: Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány

A Magyar Narancs beszámolja szerint az EP-választások előtt kiosztott csirkékből szinte semmi nem maradt. A segélyakció után órákkal már voltak, akik a Facebookon árulták őket pár száz forintért, a többi pedig vagy elpusztult a tartási körülmények miatt, vagy simán megették őket. A lap szerint van olyan család, amelynek 160 csibét adtak, ma viszont (tehát alig több, mint egy hónappal később) már csak tíz darabot tudtak felmutatni.

Szegény malac :(

A fejenként átvehető 40 csibéhez 40 kilogramm táp is járt, tehát az sem mondható, hogy nem volt őket mivel etetni. Igaz, sokuk azzal érvelt, hogy az állatok nem bírták az utaztatást, és a táp sem volt megfelelő, amit adtak hozzájuk. Persze vannak kivételek, néhol csak az állomány kisebb része hullott el. Talán mindössze az járt igazán jól, akitől a Hegedűs-féle Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány felvásárolta a csibéket és a tápot.

Nem tett jót a vetőkrumpli
Tavaly a Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programjának keretében osztottak ki a Pest megyei Kerepesen száz mázsa vetőburgonyát, de a cigányok megették azt. Mint akkor nagy sikerű cikkünkbenmegírtuk, a Gyár utca lakói közül többen betegek lettek, hasmenést kaptak a krumplitól. Ahelyett ugyanis, hogy elültették volna, elfogyasztották a vetőburgonyát, holott az emberi fogyasztásra alkalmatlan; a kártevők ellen csávázáson esik keresztül. Minderről a helybéli segélyezetteknek vélhetően nem voltak ismereteik.


Helyiek veszik át a vetőburgonyát - Fotó: VM Sajtóiroda

Akkor Oláh Ibolya, a helyi cigány önkormányzat vezetője - aki szintén azt a krumplit ette -, a rosszullétek forrását inkább a fáról leevett zöld szilvában és a drogokban kereste. Végül azonban elmondta, hogy az ehetetlen krumplit azért ette meg a cigányok nagy része, mert nem tudják elvetni, gépeik sincsenek. "Én sem tudtam hova elvetni, rossz a talaj a kertemben és a gaz is nagy. Szóltam a polgármesternek, hogy kezdjenek vele valamit, de nem tesz semmit. Nem érdeklik őt a cigányok" - állította.

A különböző állat- és vetőmagosztások után rendszeresen érkeznek olyan hírek, hogy az adományokat piacra vitték, vagy nem megfelelően használták fel őket. Például megették a csibéket, vagy a kismalacokat. Már 2011 augusztusában is kárba veszett Hegedűs Zsuzsáék mintegy kétszáz millió forintnyi adománya, amikor vetőmagot, naposcsibét, kacsát, kecskét vagy malacokat osztottak, de többségét rögtön megették, vagy eladták.