Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 6., csütörtök

21.449 - Levél Brüsszelből: lebuktatták Orbán Viktort! 2016. október 6. csütörtök


Levél Brüsszelből: lebuktatták Orbán Viktort!
2016. október 6. csütörtök 

Az Európai Tanács (ET) elnöke hivatalos levélben erősítette meg, hogy februárban Orbán Viktor is megszavazta a kvótákat, amikor igennel voksolt a testület erről szóló határozatára – mondta a Demokratikus Koalíció szóvivője. 
A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba Donald Tuskhoz, az ET elnökéhez fordult az ügyben – idézte fel Gréczy Zsolt a keddi sajtótájékoztatóján. 
Azt mondta, a válaszlevél szerint a magyar miniszterelnök is igennel szavazott arra a határozatra, amelyikben az is áll, hogy "valamennyi, tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok unión belül történő áthelyezésére vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve". 
A levél szerint a miniszterelnököket és elnököket tömörítő Európai Tanács egyhangúlag fogadta el a határozatot, vagyis a dokumentumot Orbán Viktor is aláírta. 
A népszavazás érvénytelensége ilyen szempontból még szerencsés is a magyar kormányfő számára, mert nem kell szembemennie saját korábbi döntésével, "a kvóta elfogadásával" – fogalmazott Gréczy Zsolt. Arra is kitért, hogy a pozsonyi uniós csúcson az is kiderült, hogy nem lesznek kötelező kvóták. 
Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, hogy miért "hazudta magát" kvótaellenes politikusnak és miért kezdeményezett népszavazást a saját döntése ellen – mondta.