Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 22., szombat

21.514 - Wittner Mária: Jól jegyezze meg mindenki, 1956 az ötvenhatosoké, azt nem engedjük elvenni tőlünk


Átadták a Pesti Srác Díjat

„Nincs kiegyezés a hóhérok leszármazottaival"

Lázin Miklós András – 2014.10.18. 13:41 

Jól jegyezze meg mindenki, 1956 az ötvenhatosoké, azt nem engedjük elvenni tőlünk – jelentette ki tegnap a Corvin moziban Wittner Mária. 

02o-HPGY8992-COLORPapp Lajos, Stefka István és Wittner Mária (Fotó: Horváth Péter Gyula)
A politikus az 1956-os Magyarok Világszövetségének budapesti ünnepi rendezvényén közölte, nem lehet és nem is szabad kiegyezni a kommunista hóhérokkal, de azok mai baloldali szellemi leszármazottaival sem. Wittner Mária figyelmeztetett, a bosszúból sintérmunkával megöltek, vérfagyasztóan aljas módon elpusztítottak családtagjai, a börtönt szenvedettek, az üldözöttek, a lelkileg és fizikailag megnyomorítottak képviselik a forradalom igazi szellemét, s nem azok, akik a szovjet tankokkal és bakancsokkal sárba tiporták a nemzet szabadságharcát, s most utólag, a történelmet meghamisítva a jók szerepkörében próbálnak tetszelegni. Nem tévedhetünk, éles szemmel kell rámutatnunk az aljasokra – hangoztatta.

Utalt arra is, hogy a kommunista bűnelkövetők közül többen sajnos ma is itt élnek köztünk, s számos esetben következmények nélkül sározhatják be a múltat, a hősöket, 1956 világraszóló dicsőségét.
Az 1956-os Magyarok Világszövetsége, a Corvin közi Bajtársi Közösség és az 1956-os Pesti Srác Alapítvány hagyományosan a forradalom egyik emblematikus helyszínén, a Corvin moziban adja át elismeréseit. Az idén mások mellett a Corvin közi Hős fegyveres és polgári tagozatú kitüntetését M. Kiss Sándor történésznek adták át, míg a Pesti Srác Díjat Papp Lajos szívsebész és Stefka István, a Magyar Hírlap tiszteletbeli főszerkesztője kapta.

A Pesti Srác Díjat a közelmúltban elhunyt Pongrátz Gergely alapította. Célkitűzése szerint azoknak osztják ki, akik a harcokban ugyan nem vettek részt, de közéleti munkájukkal aktívan segítik életben tartani 1956 szellemét, méltó módon ápolják a hősök kultuszát. M. Kiss Sándor írásai révén igen sokat tett az igazság kiderítéséért, és nem egyszer politikai támadásokat, konfliktusokat is vállalva, számos könyvben tárta föl az elnyomó kommunista hatalom működését, az áldozatokkal szembeni cinizmusát és masszív embertelenségét. Stefka István ugyancsak közéleti és publicisztikai tevékenységéért kapta meg az elismerést. Mint mondta, rendkívül megtisztelő számára a díj, s bízik abban, hogy a fiatalság soha többé nem lesz vevő a baloldali hazugságokra.