Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 25., kedd

21.534 - 60. évforduló: Fáklyás vonulás a pásztói '56-osok útvonalán


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2016. október 25. 0:46
Tárgy: 60. évforduló: Fáklyás vonulás a pásztói '56-osok útvonalán
Címzett: jozsef@kutasi.eu 


Pásztón, ott ahol a Magyarok Világszövetségének helyi csoportjának 12 éves, tudatosan felépített és megvívott harca eredményeképpen elbontották a szovjet emlékművet, a csoport alapító vezetője, az időközben az MVSZ elnökhelyettesévé megválasztott Bottyán Zoltán haladt a fáklyásmenet élén, a Magyarok Világszövetsége által állított emléktáblák által jelölt pásztói '56osok útján.

Pásztón a Szentlélek temető előtti hősi emlékműnél 16 órai kezdettel testvértelepülések – köztük Körösfő – valamint Fülek képviselőinek részvételével tartották a városi megemlékezést. Beszédet mondott Dömsödi Gábor polgármester, népdalokkal szerepeltek a körösfői diákok, majd a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola tanulói mutatták be színvonalas verses-dalos műsorukat a Sturman Jenőné „Toncsi" vezette Estam és Rajeczky-szimpatikusok vonós együttesek kíséretében. Christian Lépine, a francia testvérváros alpolgármestere Albert Camus A magyarok vére című írásával köszöntötte az ünnepet, kiemelve és megköszönve, hogy Bottyán Zoltán, akkor még a francia kéttannyelvű gimnázium igazgatójaként, felhívta rá figyelmét.
A Magyarok Világszövetsége és a Rákóczi Szövetség pásztói csoportjai nevében Bottyán Zoltán koszorúzott.
A koszorúzás után mintegy 100-120 fő Bottyán Zoltán vezetésével fáklyás menettel ment végig a pásztói '56-osok útján, melynek valamennyi helyszínét a Magyarok Világszövetsége által állított emléktáblák jelölik.
Elhaladtak a szovjet emlékmű hűlt helye előtt. Pásztó ugyanis azon ritka települések közé tartozik, ahol – Sisák Imre akkori polgármester személyes fellépésének is köszönhetően – 2014 őszén el is bonthatták a szovjet emlékművet. A pásztóiak legalább ebben győzelemre vitték '56-osaik akaratát.
Az út végén, az ugyancsak a Világszövetség és önkormányzat állította 1956-os emlékkőnél Bottyán Zoltán köszöntötte a menet résztvevőit. Elmondta, hogy az emlékkő az '56-os szovjet emlékmű helyén áll, ahol az akkor 16 éves Schleicher Mária harmadikos gimnazista a magyar szabadságharc emblematikus versével, Petőfi Sándor Nemzeti dalával lelkesítette az édesapja vezetésével érkezett „szobordöntőket". Volek György önkormányzati képviselő, Schleicher Mária egykori osztálytársa felidézte, hogy Máriát és szüleit a rendőrök a hátától kezdve lefelé kékre-feketére verték, olyan sötétre, mint az ő mostani kabátja.
A megemlékezést Kontra Marika Szvita, Schleicher Mária leánya zárta, aki édesanyja emlékére aznap született versét mondta el.Kontra Marika Szvita:
Schleicher Mária leánya

                   1956

Bár még meg sem születtem akkor,
Mégis bennem él a múlt.
Nem a távol ködébe veszve,
Nem homályos és megfakult.

Most is lobogó fénnyel világít,
Szikrázik, tündöklőn felragyog
Bennem, és tudom, hogy benned is!
Emlékezzünk hát, magyarok!

Hogy őseink '56-os üzenete másoknak
mit jelent, nem tudhatom. Nekem anyám képét,
amint diáklányként hittel verset szaval.
S e hitet én is vállalom!

Másoknak emlék talán, történelem,
Vagy csak kötelező ünnep,
De nekem '56 októberéből
Az a diáklány üzenget.

Hogy: „Állj ki bátran, ha kiállni kell!
Harcolj a szabadságodért!
Hangozzon szavad a magas égig,
Kiálts az emberi jogokért!"

Anyám volt az az akkori diáklány,
Ki verésért Nemzeti dalt szavalt.
Aki beállt a tettre készeik közé,
Aki bátor volt, és szabadságot akart.

Dicsőség néktek, '56-os hősök,
Dicsőség néktek és kegyelet!
Most helyet adunk az emlékezésnek,
S a szívünkben hordozunk titeket.
                                              
Pásztó, 2016.10.23.

MVSZ Sajtószolgálat
9026/161024