Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. április 20., péntek

22.986 - ​BÉKEFY LAJOS: "A HAZA MINDIG PIROS-FEHÉR-ZÖLD"


Feladó: Békefy Lajos
Dátum: 2018. április 13. 18:23
Tárgy: A HAZA MINDIG PIROS-FEHÉR-ZÖLD! - megjelent a kolozsvári agnusradio.ro blogfelületén, a bekefy.agnuradio.ro rovatban
Címzett: <miniszterelnok@me.gov.hu>



A HAZA MINDIG PIROS-FEHÉR-ZÖLD! 


NYOLCVAN JELES MAGYAR HETVENES ÜNNEPÉLYES KÖSZÖNTÉSE A DUNA PALOTÁBAN




A cikk szerzőjének előzetes kérdése:


70x70X70 ilyen magyar kellene minden évjáratban! De így is csodálatos, milyen gazdagok vagyunk - szellemiekben és teljesítményekben!

Szívszorító a kérdés: igazán megbecsüljük őket?

(-i-g-a)



​​
BÉKEFY LAJOS: "A HAZA MINDIG PIROS-FEHÉR-ZÖLD" 


Méltó és ünnepélyes keretek között került sor a Duna Palota Széchenyi termében 2018. április 12-én. A NAPÚT ÉVKÖNYV 2018 irodalmi, művészeti, környezeti folyóirat idei első száma 170 oldalas kötetének a bemutatására. Ez tartalmazza az 1948-ban született nyolcvan magyar író, költő, színész nyelvész, zenetudós, előadóművész, informatikus, tudománytörténész, zenész, festő, szobrász, atomfizikus, matematikus, sportember, tanár, lelkipásztor  anyaországbeli, a határon túli nagy hazában és a tengerentúl élő alkotók, híresség portréját, vallomását, önarcképét. 


Szondi György, a folyóirat főszerkesztője, illetve az immáron 21. éve megtartott ünnepélyes est egyik szervezője nyitotta meg az alkalmat. Elmondta: idén 80 hetvenéves magyar alkotó tehetség bemutatásával folytatták a jó hagyományt. A magyar kiválóságok  között az idei tiszteletadó kötetben sokak  mellett csak felvillanásképpen idézek neveket. Például Sunyovszky Sylvia, Kállay Bori, Detre Annamária, Gálvölgyi János, Kern András színművészét, Gazda István tudománytörténészét, Kováts Kolos operaénekesét, Norman Károly filozófus, csillagász, sportedző, íróét, Zádori Mária énekesét, Tari Lujza zenetörténész, népzenekutató, zenetanárét, Takács Ferenc irodalomtörténész, kritikus, műfordító, íróét, Szabados László csillagászét, Charles Simonyi szoftverfejlesztő, űrhajósét, Kapitány Gábor szociológus, kulturális antropológusét, Borsi-Kálmán Béla történész, műfordító, diplomatáét, Kű Lajos labdarúgóét, Zelei Miklós író, újságíróét. 


Közismert reformátusaink között szerepel a kötetben a 48-asok között Dinnyés József zeneszerző, előadóművész, énekes, gitáros, Pósa Zoltán író, költő, újságíró, irodalomtörténész. Délvidékről, a bács-feketehegyi református gyülekezetből indult Bordás Győző író, lapszerkesztő. És a Presbiter felelős szerkesztője, dr. Békefy Lajos református lelkész, szociáletikus, világvallás-kutató.


Lovász Irén énekes előadóművész és Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész bevezető népdalénekei után került sor a nyolcvan jeles 48-as közül jelen lévők megszólalásra. Dr. Békefy Lajost "a szoláris világkorszak írójaként" szólította a műsorvezető a mikrofonhoz. Rövid megnyilatkozásában elmondta: ő a Mennyei Fény, a Világosság  gyermekének érzi-tudja magát attól kezdve, hogy a szoláris Nap-korszak az életében már születése előtt elkezdődött édesanyja álmával, majd folytatódott megtérésével. Külsőképpen Győrben volt a szoláris korszak első nagy sorozata, a vizek városának sok-sok természeti fényjátékával a folyók felszínén, ami nagyon mélyen és meghatározó élményként ivódott lelkébe. Idézte egykori bencés nyelvtanárának, OSB Danczi Villebaldnak szavait: "Fiam te rosszkor, rossz helyre születtél, száz évvel korábban kellett volna, 1848-ban születned, akkor aztán protestálhattál volna kifulladásig...".


Felidézte azt a pár hónapot, amit Latinovits Zoltánnal együtt töltött egy kórteremben 1975-ben, s azokat a bölcselkedéseket,  közös eszmefuttatásokat, melyeket a haza és az ország különbségéről tartottak egymásnak. Mindkettőjük közös következtetése volt: a Haza mindig piros-fehér-zöld, lett légyen vagy lehet az ország piros, barna, kék, sárga, bármely színű. A Haza ugyanis a szellemi magyarságot jelenti, a keresztyénséget, a magyar nyelvet és a költészetet, az irodalom, mese, népi és egyéni alkotóművészet csodáit és a tudomány teljesítményeit. Ez a haza mindig a magasban marad! És van egy harmadik ország is, Isten Országa, mely mindkettőben ott van, lehet, amelyben pedig mindkettőből ott lehetünk hit által... A kötetben vallomása Dinnyés Józsefé mellett az augusztusi 48-asok között jelent meg.... (i-g-a)