Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 3., kedd

18.859 - Kövér a munkára épülő társadalom alapjairól beszélt 2014. június 3., kedd 14:16


Kövér a munkára épülő társadalom alapjairól beszélt
2014. június 3., kedd 14:16 , forrás: MTI, szerző: WL
Kövér a munkára épülő társadalom alapjairól beszélt
Balázs Attila

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak – jelentette ki az Országgyűlés elnöke kedden a Parlament felsőházi termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál országos díjátadó ünnepségen.

Kövér László kiemelte: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlament falai között, mert az ország házát olyan dolgokra kell használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak. Leszögezte: a mostani esemény – ez a verseny – pedig az.

Hozzátette, hogy a szakmai megmérettetéseken évről évre egyre többen vesznek részt. Közben az emberek maguk is folyamatosan fejlődnek. Az idei szakmai vetélkedők 38 szakmában négyezer fiatalt „mozgattak meg". Közülük 194-en jutottak a háromnapos döntőbe. Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak.
A munka becsülete

A házelnök emlékeztetett: az országnak szüksége van a fiatalok elkötelezettségére, energikus tenni akarására, amit a mostani versenyen is megmutattak. Az egyik legfontosabb célkitűzés a munka becsületének helyreállítása az országban. A kemény munkával, munkájából megélni tudó szakember példájára van szükség. Az ország továbblépéséhez pedig sok szakember kell, sok olyan, aki nem fél a munkától. Csak így teremthető meg a munkára épülő társadalom. A munkát nem spórolhatja meg a politikus, a bankár, a pék, a szakács s a sportoló sem, ha jó teljesítményt szeretne elérni.

Kövér László utalt arra: „Azt mondják a focipályák környékén, a tehetség az, aki beválik. A versenyre nevező és a díjkiosztáson jelen lévő fiatalok keményen dolgoztak, megcsinálták, amit szerettek volna. Beváltak." A fiatalokat a versenyre felkészítő tanárokhoz szólva aláhúzta: amikor valaki tanít, nemcsak a tudást adja át, hanem a személyes példáján keresztül az életszemléletét is. Ez utóbbi – a tudáson túl – nagyban elősegítette a versenyen részt vevők kiemelkedő teljesítményét.

Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is: egyre kevesebb a munkanélküli, és egyre többen dolgoznak Magyarországon. Ez év februárja és áprilisa között már 4,107 millió embernek volt munkája az országban. Ez 238 ezerrel több a korábbinál. Az idei első negyedévben pedig 3,5 százalékos volt a bruttó hazai össztermék növekedése Magyarországon, ami még az optimista várakozásokat is meghaladta.
Lendület a magyar szakképzésnek

Parragh László, az MKIK elnöke többek között azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a szakmai döntőkben részt vevők közül 114-en kaptak első, második és harmadik helyezést. Rajtuk kívül felkészítő tanáraik munkáját is elismerték a verseny szervezői. Emellett szükségesnek tartotta, hogy a legjobb szakmunkásoknak lehetőségük legyen technikussá, sőt mérnökké válniuk is.

Eredményként említette, hogy 2018-ban Magyarországon rendezhetik meg az EuroSkillst, a fiatalok európai szakmai vetélkedőjét, amely újabb lendületet adhat a magyar szakképzésnek.

Tetszik ·  · Megosztom