Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 4., szerda

18.861 - ​ USA katonai jelenlét Kelet-Európában – MSZF-kérdés Orbánhoz > Budapest, 2014. június 4. szerda (MSZF)


Feladó: Szociális Fórum
Dátum: 2014. június 4. 7:15
Tárgy: Amerikai csapatok Kelet-Európában
Címzett:
​Kutasi József Antal​


​​

USA katonai jelenlét Kelet-Európában – MSZF-kérdés Orbánhoz

Budapest, 2014. június 4. szerda (MSZF)

 

     A Magyar Szociális Fórum szerdán megkérdezte Orbán Viktor kormányfőtől, hogy mi a véleménye az amerikai elnök bejelentéséről, miszerint az Egyesült Államok amerikai katonákat küld Kelet-Európába Oroszország ellen.

      Barack Obama azon a varsói munkaebéden tudatta az USA katonai jelenlétének megerősítését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett kilenc másik kelet-európai vezetővel egyetemben. Az amerikai elnök Varsóban kijelentette: „Oroszország ukrajnai tevékenysége miatt a NATO növeli jelenlétét a térségben. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy több katonai eszközt és újabb csapatokat küld a régióba, ez utóbbiakat folyamatosan cseréli majd." Obama felkérte az amerikai kongresszust, hogy egymilliárd dollárral támogassa ez irányú  erőfeszítéseit.

      Az MSZF azt is megkérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy egyetért-e Bronislaw Komorowski lengyel államfővel, aki üdvözölte a NATO jelenlétének megerősítését Kelet-Közép-Európában.

      Magyar civil szervezetek vasárnap béke-tanácskozáson ítélték el azt a NATO-tervet, hogy Magyarországra vagy más kelet-európai országokba idegen NATO-csapatokat telepítsenek, és bázist adjanak egy esetleges támadáshoz Oroszország ellen. A Magyar Szociális Fórum kezdeményezésére létrejött kerekasztal-megbeszélésen 12 szervezet a magyarok békeakaratának adott hangot a polgárháborúvá fajuló ukrajnai válság közepette, és aktív béke-diplomáciára szólította fel a magyar kormányt – emlékeztetett rá az MSZF.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu