Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 6., péntek

18.867 - Trianoni megemlékezés Kézdivásárhelyen 2014.06.04


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. június 6. 12:50
Tárgy: "Hamarosan eljön az idő, amikor már nem tárgyalunk" - Bukarestnek üzentek a székely ifjak
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>

Elcsatolt részek, Videók :: 2014-06-06. 10:04

"Hamarosan eljön az idő, amikor már nem tárgyalunk" - Bukarestnek üzentek a székely ifjak

Trianoni megemlékezés Kézdivásárhelyen 2014.06.04

Kézdivásárhelyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi szervezete tartott megemlékező felvonulást június 4-én a trianoni békediktátum aláírásának 94. évfordulóján.

Zoom
A Fidesszel és a kisantant országokkal ellentétben nekik nem ünnep június 4-e
A vármegyések 17.32-kor indultak a Dózsa György és a Szabadság utca kereszteződésétől a világháborús hősök emlékművéhez. A megemlékezésen mintegy százötvenen voltak jelen.
Elsőként Beke István vármegyés szólt az egybegyűltekhez, majd Ambrus Ágnes nyugalmazott magyartanár a Történelmi Vi­tézi Rend nevében elevenítette fel a gyászos napot, amikor a nagyhatalmak szétdarabolták Magyaror­szá­got. „Ma sem biztosítják azokat a jogokat, hogy önmagunk dönthessük el, miként akarunk élni, hol és hogyan akarjuk jelképeinket használni a szülőföldünkön" – hangsúlyozta.


Egy Zsögödfürdőn készült üzenet

Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke beszédében azt emelte ki, hogy nem hagyjuk magunkat addig, amíg nem harcoljuk ki a Székelyföld területi autonómiáját.
Ezt követően Taierling Ferenc Péter, a Minta kézdivásárhelyi elnöke és Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője emlékezett a gyásznapra. Tóth a bukaresti hatalomnak is üzent: „A világ változásokon megy keresztül, és türelmünk fogytán. Addig adják meg a területi autonómiát, amíg tárgyalóviszonyban vagyunk, mert hamarosan eljön az idő, amikor már nem tárgyalunk."
Alkalmi verset szavalt Molnár Balázs, Lukács Tímea, Mike Bernadett és Sebestyén Rita. Az emlékezőket Beder Imre református lelkipásztor áldotta meg.


(Háromszék - HVIM hírszolgálat nyomán)