Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 1., csütörtök

20.502 - Károli Gáspár Református Egyetem Tanitóképző Főiskolai Kar: ​A főszónoknak felkért Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét a nyomásgyakorlók „nemkívánatosnak” nyilvánították.


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2015. október 1. 19:28
Tárgy: Kormánykörök: Az MVSZ elnöke nemkívánatos
Címzett:


Egy héttel Dr. Hegedűs Loránt püspök emléktáblájának felavatása előtt a nagykőrösi tanítóképző főiskola – felső nyomásnak engedve – lemondta az egész város által várt eseményt.

​​
A főszónoknak felkért Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét a nyomásgyakorlók „nemkívánatosnak" nyilvánították.


Amint az alább közölt nyomtatott meghívó tanúsítja, a nagykőrösi tanítóképző főiskola négynapos jubileumi ünnepséggel emlékezik meg újraalapításának 25. évfordulójáról. A rendezvény zárónapi, kiemelt eseményének szánták Dr. Hegedűs Loránt püspök emléktáblájának felavatását. A főszónoklat megtartására Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét kérték fel írásban, hónapokkal korábban.

Az emléktábla-avatást városszerte nagy várakozás előzte meg, hiszen Dr. Hegedűs Loránt Nagykőrös díszpolgára volt, az Ő püspöksége idején, az Ő kezdeményezésére jött létre a Károli Gáspár Református Egyetem, melynek a nagykőrösi tanítóképző egyik karává vált.

Az emléktábla-avatás előtt hat nappal Dr. Szenczi Árpád dékán telefonon kereste az MVSZ elnökét, és távollétében hivatalával közölte, hogy az emléktábla avatás „objektív okok miatt" elmarad.

v. Kiss János Mihály, a kommunizmus évtizedei utáni Nagykőrös első szabadon választott polgármestere, az emléktábla-avatás kezdeményezője bővebb információval szolgált. Tájékoztatása szerint Budapesten született meg a döntés, amely „egyházpolitikai és állampolitikai" megfontolások alapján az emléktábla-avatást megakadályozta, és „nemkívánatos személlyé" nyilvánította Patrubány Miklóst.

 

Vajon kik állhatnak e botrányos döntés mögött? Bízunk benne, hogy hamarosan kiderül, és a Magyarok Világszövetsége elnökének letiltói a nyilvánosság előtt felelnek tettükért.

 

Dr. Hegedűs Loránt püspöksége 2002-ben ért véget, amikor Dr. Szabó István, a református egyház zsinatának idén megválasztott elnöke Balog Zoltán hathatós támogatásával legyőzte őt.

 

Balog Zoltán, miniszteri kinevezését megelőző parlamenti meghallgatásán, képviselői kérdésre válaszolva „bűnbarlang"-nak nevezte a Magyarok Világszövetségét. Az MVSZ különböző országokban élő tagjai számos feljelentést tettek Balog Zoltán ellen becsületsértés vétsége miatt, de a fideszes kétharmad minden alkalommal megakadályozta mentelmi jogának felfüggesztését, azt, hogy tettéért a bíróság előtt feleljen.