Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 18., péntek

11.074 - Kabaré: jön az IMF, csak elfelejtettek neki szólni > 2011.11.17., 18:57 ecoline.hu

www.nemzetihirhalo.hu *************
Kabaré: jön az IMF, csak elfelejtettek neki szólni
2011.11.17., 18:57 ecoline.hu

Kezd komikussá válni a nagy IMF-bejelentés, ugyanis kiderült, hogy maga az érintett, vagyis a Valutaalap nem tud arról, hogy vele tárgyalnának. Itt vannak ugyan egy technikai jellegű ügyben, ezt már lerágta a sajtó, nem érdemes a nagy ügybe belekeverni. A fő kérdés az, hogy tárgyalnak-e a magyar kormány képviselői egy készenléti hitelről.

Olyanról, amit nem kell felvenni hirtelen, de óriási segítség lehet, hogy ha hirtelen szükség lesz rá, bármikor lehívható. Erre mondta az IMF a Reuters tudósítása szerint azt, hogy nem tárgyalnak róla.
hirdetés

Lehet most azt mondani, hogy a magyar kormány agresszivitása és dilettantizmusa mellé amatőrizmus is társul. Ritka nagy lúzerségre vall bejelenteni az IMF-et úgy, hogy ők nem is tudnak róla. De azt érdemes hozzátenni, hogy eddig nem kettőn állt a vásár, hanem csak és kizárólag a magyar kormányon múlott, hogy nem volt deal. Az ország tagja a Valutaalapnak, tehát ha kérjük, az IMF segíteni fog. Az már más kérdés, hogy milyen feltételeket támaszt ezért.

Igen, röhejesen amatőr dolog az ő tudtukon kívül bejelenteni a tárgyalást. De ez nem csökkenti a hír értékét: a magyar kormány nem jószántából, hanem a piaci kényszer hatására meghátrált és végre rászánta magát az egyetlen racionális döntésre. Az, hogy ennek mi lesz a politikai konzekvenciája, más kérdés (tényleg, mintha le kellene mondani a miniszterelnöknek, nem?). A lényeg, hogy csökkent a leminősítés veszélye, s ha mostantól más racionális döntéseket is ki képes izzadni magából a kormány, az jelentősen erősítheti a forintot és csökkentheti az ország sebezhetőségét.

A szakadék szélén, az utolsó pillanatban visszafordultak a fiúk, jó lenne, ha megkezdenék az eltávolodást is a veszélyzónából.