Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 26., szombat

11.124 - Napokon belül törlesztünk az Európai Uniónak...


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Hatszázmilliárd forintot törlesztünk az államadósságba

Napokon belül törlesztünk az Európai Uniónak...

A hónap végén elkezdjük fizetni a 2008-ban a nemzetközi pénzintézetektől felvett hitelt: az első részletet az Európai Unió felé kell rendezni. A csökkenés lehetne jóval látványosabb is, ha a hazai fizetőeszköz gyengülése nem emelte volna meg a mutatót az év elejétől mostanra csaknem 800 milliárd forinttal. Az árfolyamhatás miatt mára gyakorlatilag alig látszik a magán-nyugdíjpénztári vagyonból megvalósított adósságcsökkentés.

Az államadósság év végi mértékét nagymértékben befolyásolja az, hogy mennyit lesz képes ledolgozni ebből a hátrányából a magyar valuta. Ha az árfolyam a jelen legi szinten marad, az nagyjából három százalékponttal rontani fogja a GDP-arányos államadósság tervezett mértékét - mondta a Magyar Nemzetnek Barcza György, a Kereskedelmi és Hitelbank közgazdásza. Egyelőre nem sok biztató jel van arra, hogy a forint elleni spekuláció alábbhagy.

Tegnap az euró-zónából érkezett kedvezőtlen hírekre újra jelentősen gyengült a forint, délután már 311 forintot kellett fizetni az euróért.

Szakmai vélemények szerint ennek hátterében egyértelműen az állt, hogy nem keltek el a piacon az eddig legkeresettebbnek számító német állampapírok, továbbá Franciaországban és Belgiumban is olyan események történtek, amelyekből a válság súlyosbodására lehetett következtetni.

Békéscsaba, 2011. november 24.
Alapinformáció: Magyar Nemzet
F. I. - T. Z.

Emlékeztető: "Orbán persze most azt forgatja a fejében, hogy csökkentjük az államadósságot, és ezzel csökkentjük a kamatterheket is. Persze jó a gondolat, csak még mindig nem érti, hogy ha mondjuk 10 év alatt a jelenleg 140 milliárd dolláros adósságunkból ledolgoznánk, vérverejtékes rabszolgamunkával visszafizetnénk 70 milliárdot, és már kezdenénk kijönni a gödörből, akkor ezek egy hónap alatt leértékelik a forintot a felére, és ismét 140 milliárd dollárral tartozunk. Ha valaki azt gondolná, hogy akkor az a jó megoldás, hogy be kell lépni az euro-övezetbe, felhívnám figyelmüket arra, hogy ugye nem képzelik, hogy az Európai Központi Bank nem az övék." (Elek Attila: Miért nincs pénze a magyarnak?)