Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 30., szerda

11.164 - Császár Tamás filmrendező: PÁLOSOK FILM- ALKOTÓI NYILATKOZAT

From: Palos Passio

Date: 2011. november 30.
Subject: PÁLOSOK FILM- ALKOTÓI NYILATKOZAT
To: Kutasi József Antal

Kedves Ismerőseim, Barátaim, Honfitársaim!
2011 májusában és júniusában megjelent cikkekre szeretnék reagálni:  "A pálos szerzetesek elhatárolódnak a rendről készült DVD-filmtől" Elfoglaltságaim nem engedték meg a korábbi választ.
Kérem publikáljátok alkotói nyilatkozatomat a Pálosok című film kapcsán, amelyet alább írok:

Tisztelettel:
Császár Tamás
A Pálosok című film rendezője

Császár Tamás filmrendező szólalt meg a Pálosok – Az ősi magyar rend című ismeretterjesztő DVD filmjével kapcsolatos a különböző sajtótermékekben megjelent a Magyar Pálos Rend részéről történő elhatárolódás kapcsán, a film keletkezésének körülményeiről.

                      ALKOTÓI NYILATKOZAT

Ez a levél egy alkotói nyilatkozat a Pálosok című film keletkezésének körülményeiről.

Az ismeretterjesztő filmet önerőből készítettem megrendelés nélkül. Támogatóim nem voltak. Szándékosan nem is kerestem. Valójában mindenki gyanakodva fogadott, ami már önmagában is érdekes.
Pontosan azt állt szándékomban feltárni, ami elől sokan elzárkóznak és meg sem akarják hallgatni az eltérő véleményeket.

A film készítésének vége felé kértem fel egy gyerekkori barátomat, Gőbl Gábort produceri munkák elvégzésére, mert az évekig tartó munkálatok során elfogytak a forrásaim. Barátom látva a temérdek munkát, önzetlenül és mindenféle segítség és befolyás nélkül sietett segítségemre!

Nincs politikai iránya a filmnek és távol állt tőlem minden ilyen irányú megnyilvánulás. 2007-ben kezdtem forgatni a filmet egy véletlen találkozásnak köszönhetően Árva Vince Atyával. Olyan meghökkentő dolgokat mondott, amelyek mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. Eldöntöttem, hogy felgöngyölítem az elém kínálkozó információkat és összedolgozom egy egységes filmbe. Ez így is történt.
Megkerestem a Pálos Rendet és megszólítottam néhány szerzetest, többek között a tartományfőnök urat, akik szívesen álltak kamera elé. Nem írtunk alá semmilyen jogi nyilatkozatot sem velük sem más megszólalóval. 

Beszélgetéseink, egyeztetéseink során azonban kijelentettem, hogy a hozzájárulásuk nélkül nem fogom megjelenttetni.-------- A szavak embere vagyok és nem hiszek az aláírt papírmasékban, ezért ez is így történt .

A dramaturgiailag összeállt filmet, elsőként a velem mindvégig együttműködő tartományfőnök úr számára vetítettem le 2010 novemberében. 

Az első személyes pozitív véleményformálást követően meghívtak egy kibővített körű beszélgetésre, amiről jegyzőkönyv készült. Ekkor felkértek, hogy a filmet ebben a formában ne publikáljam, mert a tájékozatlan és akár tájékozott nézők, hívők nem fognak különbséget tenni az általuk támogatott és az általuk elvetett információk között, ugyanis olyan érzelmi töltést és tartalmi egységet fogalmaz meg a film, amely nemhogy nem tesz különbséget a hivatalos és rendhagyó elméletek között, hanem egymást erősítve fogalmazza meg azt, ami - szerintem - összetartozott.

Az elkészített 20 perces rajzfilm, amely I. Remete Szent Pál életéről készült, elnyerte tetszésüket.

Az eset hatására meghirdetett filmbemutatót, amely az Uránia moziban lett volna 2010 december 13-án - nevezetes nap a Rend életében – lemondtuk, míg a tudtunkon kívül a tartomány főnökség a film levetítését  egy az Uránia Filmszínház igazgatójához küldött jogi nyilatkozatban a harmadik fél felé „megtiltotta” …

A DVD film gyártását leállítottuk, törekedve a kezdetben még nem áthidalhatatlannak tűnő helyzetre.

A továbbiakban a Renddel folyamatos egyeztetések következményeként 2 hónap alatt létrehoztam a rendkívül sok leforgatott anyagomnak köszönhetően két új filmet, amelyet azonban csak csonkafilmeknek tudok hívni. 

Rendkívül nehéz volt kétfelé vágni a kronológiai egységet. Úgynevezett alkotói válságba kerültem. Megtettem mindent, amit kérhettek tőlem. Végül a létrejött egyik filmet, amelyben a Rend által hirdetett történetek kaptak helyet, a 2011. január végi vetítést követően elfogadta a tartományfőnökség. 

Ezt követően kiadott egy megjelenést elősegítő jognyilatkozatot, amelyben azonban szerepelt egy a kiadót korlátozó passzus, amely szerint a az általuk kereskedelmi forgalomba megjelentetni engedélyezett műsoros DVD film, nyilvános vetítéséhez, - mozi, televíziós, közönségtalálkozós vetítések – NEM JÁRUL HOZZÁ A REND…)

Ezt követően sok választásunk nem maradt. A tartományfőnökség beleterelt egy olyan helyzetbe, amelyben a továbbiakban nem állt módunkban figyelembe venni a TARTOMÁNY FŐNÖKSÉG szempontjait, és arról döntöttünk, hogy a „rendhagyó elméleteket ----------” összefoglaló másik filmünk Pálosok – az ősi magyar rend címmel forgalomba hozzuk. Értelemszerűen ebben a filmben már nem szerepelnek megszólalóként a mai tartományfőnökség tagjai, hiszen kétfelé vágatták velem.

Mindegyik ismeretterjesztő film 1786-ig tárgyalja a történeteket.

A két csonkafilmnek ( hivatalos – rendhagyó )  egyszerre kellett volna megjelenni 2011 áprilisban, de a személyesen kiadott, ámde írásban már korlátozó hozzá járulásuk  hatására a „hivatalos” film gyártását ismét leállítottuk, immár másodszor a fent említett ok miatt.

Összegezve tehát készült egy Egységes film amit kétfelé bontottam így keletkezett 2 csonkafilm, amelyből megjelent a 2. rész. Az első rész továbbra is "dobozban" készen várja jobb sorsát.  

További tárgyalásokra lenne szükség a felek között, de a történtek hatására nem hiszem, hogy ez bekövetkezhet.
 
Mindenek ellenére bízom benne, hogy az eredetileg készült filmet is egyszer nyilvánosan bemutathatom.

Végül fontos megjegyeznem, hogy független alkotóként gondolkodok és pont azért tartom objektívnek az eredeti filmet, mert nem tesz különbséget "kétséget" a feltárt és a még feltáratlan néha fiktívnek ható - de csak mert még tudományosan feltáratlan - információk között. Minden elém tárt információt oknyomoztam és pontosan ábrázoltam. Ami nem volt ábrázolható, azt legtöbbször kihagytam. Véleményt a film során nem formáltam és én nem cenzúráztam.

Erősen remélem hogy egyszer összekovácsolódik az ami valamikor összetartozott…

"A magyar történelemnek ilyen rejtelmes, érdekes helyzetai motívumai nincsenek feldolgozva, ami a magyar gyerekek, a magyar nép számára micsoda, szellemi erőt jelentene." Árva Vince atya
Zsámbék, 2011 november 28.
Császár Tamás
filmrendező