Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 26., szombat

11.127 - A hírek szerint a Fidesz frakcióvezetője - ha elvállalja a posztot - valamennyi államtitkárt lecserélné.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Lázár lehet az új csúcsminiszter
Csuhaj Ildikó Népszabadság 2011. október 5.

A hírek szerint a Fidesz frakcióvezetője - ha elvállalja a posztot - valamennyi államtitkárt lecserélné. Már csak kinevezésének időpontja kérdéses.

"Orbán Viktor zsebében a stallum Lázár János számára, kérdés, akar-e a frakcióvezető úr humán csúcsminiszter lenni", mondta tegnap egy kormányközeli forrásunk. A lapunk által megkérdezett kormánytagok tudomása szerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást. A parlamenti folyosón viszont azt lehet hallani: "elképzelhető, hogy a miniszterelnöknek már a közelebbi jövőben szüksége lenne a humán csúcstárca élén Lázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erő nyelvén beszél". A gyors váltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrány után Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzal igyekezett cáfolni: "a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat".


Orbán Viktor a kiszivárgott hírek szerint a nyár elején már beszélt a frakcióvezetővel a miniszterségről, mivel a hódmezővásárhelyi polgármestert alkalmasnak tartja a stratégiai fontosságú ágazatok - oktatás, egészségügy, önkormányzatok - rendszerszintű változásának levezénylésére. Lapunk úgy értesült, hogy a frakcióvezető nem titkolta: ha vállalná a humán csúcstárca irányítását, lecserélné "a névtáblákat is", azaz az államtitkárokat.


"Ez az oktatási és az egészségügyi államtitkárra is vonatkozna", állítják fideszes források. Így a KDNP-s Hoffmann Rózsának és minden valószínűség szerint Szócska Miklósnak is épp akkor kellene mennie, amikor az általuk felügyelt ágazatokban "végbemegy Magyarország átszervezése". Hiszen például csak az oktatási fronton az államosítás, illetve a lehetséges visszaszerződés 11 ezer iskolaépület átvételét jelenti, plusz a 152 ezer pedagógus állami alkalmazását.


A politikailag legkényesebb pont Hoffmann Rózsa személye, de a kereszténydemokraták nem generálnának "koalíciós konfliktust", ha az államtitkárnak távoznia kellene. Ugyanakkor tény, hogy nincs olyan szaktekintélyük tartalékban, akit azonnal a helyére állíthatnának. Viszont a csere a KDNP számára újabb alkuhelyzetet teremtene.


Ami az oktatást illeti: Lázárnak a Hoffmann Rózsát folyamatosan bíráló Pokorni Zoltántól már nem kellene tartania. A miniszterelnök ugyanis a hajdúszoboszlói frakcióülésen hosszas négyszemközti megbeszélést folytatott a volt szakminiszterrel, aki, noha az oktatás államosításával nem ért egyet, a kiszivárgott hírek szerint a rendszer átalakítását a legjobb tudása szerint igyekszik segíteni a jövőben - és marad kerületi polgármester. Van, aki úgy tudja, hogy Orbán Viktor eddig azért tartotta alkalmas államtitkárnak Hoffmannt, mert "irányítható". Csakhogy, vele ellentétben, Lázár János képes a végrehajtásra is. Az oktatási és önkormányzati törvények parlamenti elfogadása után pedig már ez lesz a feladat.


Kapcsolódó:
Jön az elkúrtukadó? (fn24)