Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 14., csütörtök

14.462 - Erdő Pétert akarja pápának XVI. Benedek?

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Erdő Pétert akarja pápának XVI. Benedek? 
2013.02.13. 08:00 Bors 

Bombaként robbant tegnap a hír: olasz lapok szerint Erdő Péter bíboros, prímást is jó eséllyel pápává választhatják. A magyar főpap jól ismeri az egyházfőt, kizárólag latinul beszélgetnek. Gyakran szól híveihez, de ritkán ad nekik autogramot. Gyűjtői csak egyről tudnak. 

Az európai bíborosok közül Erdő Péter számít a pápaválasztás favoritjának, írja az olaszitalianinsider.it hírportál a pápa bizalmasainak információira hivatkozva. Ez azt is jelenti: a 60 éves bíborost a most lemondott XVI. Benedek támogatja. Erdőt a ferencvárosi Bakáts téren szentelték pappá 1975-ben, majd Dorogra került. 

1977-től már Rómában tanult, az évtizedek során rendkívüli tudományos és egyházi karriert futott be. Prímás lett, a magyar katolikus egyház legfőbb vezetőjévé vált. Négy testvére van. A szabadidejében természetjáró, illetve vallási témájú könyveket fordító Erdőt 2009-ben már pápajelöltként emlegette az amerikai Newsweek magazin. 

Fotó: MTI 
XVI. Benedek pápa és Erdő Péter bíboros egy 2006-os felvételen. Jó a viszonyuk

Erdő Péter esetleges pápaságáról Máté-Tóth András valláskutatót, a Szegedi Tudományegyetem professzorát kérdeztük. - II. János Pál pápa hatalmas társadalmi és hangulati változást hozott Lengyelországnak. XVI. Benedek már kisebb hatást váltott ki Németországban. 

Magyarországra nézve nagyjából a kettő közé lehet tenni azt a hatást, ha Erdő Péter lenne az új pápa. Egyrészről lenne egy komoly nemzeti büszkeség, sőt, biztos, hogy az országot egybekovácsolná a megválasztása. Másrészről azonban sajnos lennének szélsőséges megnyilvánulások is. Nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mint amilyen Kertész Imre Nobel-díja volt - mondta a professzor. 

Erdő aláírása a magas rangú egyházi személyek szokásaihoz híven kereszttel kezdődik. Jelentése: Jézus képviselője. Az egyik autogramvadászokat tömörítő lap megjegyzi: nem szeret aláírást osztani, így az ő egyetlen példányuk különös relikviának tekinthető. 

Betegség, merénylet és korrupció a Szentszéknél 

XVI. Benedek pápa három hónapja szívműtéten esett át, a titokban tartott beavatkozás egy római klinikán zajlott, ahol a pápa szívritmusszabályzót kapott. 

A távozás okai között - egészségének romlása mellett - szerepet játszottak a Vatikáni Bank átláthatatlan pénzügyi tranzakciói. A bank elnöki széke nyolc hónapja üres. 

A Vatikán botrányait komornyikján keresztül ismerte meg a sajtó: a korrupcióról és egy pápa ellen tervezett, időközben meghiúsított merényletről a pápa komornyikja, Paolo Gabriele értesítette a sajtót. Az iratokat ellopta, majd eladta olasz lapoknak. Zsebre tett egy százezer eurós csekket is, mely az egyházfő nevére volt kiállítva, és senkinek nem is hiányzott addig, míg Gabriele lakásán meg nem találták a rendőrök. 

XVI. Benedek az idők során fokozatosan elszigetelődött a bíborosok tanácsától. A hitbéli, illetve gazdasági kérdésekben főszerepet játszó testület döntéseibe alig-alig volt beleszólása. Magányosságát jól jelzi, hogy a legutolsó ­szent­es­tét két titkárával és négy házvezetőnőjével, magányosan töltötte. Bíborosokat nem fogadott. 

Római Péter lesz az utolsó? 

A XII. században élő püspök, Malakiás próféciai szerint II. Incét 112 pápa követi majd. A dokumentummal sokáig nem foglalkoztak, mígnem II. János Pál pápa idején újra előkerült. A lengyel pápa a lista 110. helyén állt, s azt írta róla Malakiás, hogy ő lesz A Nap munkája. 

Szolgálata során az egyház újra ragyogni kezdett, születését és halálát egyaránt napfogyatkozás kísérte. A 111. pápa, XVI. Benedek utódát konkrétan megnevezi: "Petrus Romanus (Római Péter) táplálja majd nyáját a számos megpróbáltatás idején, majd a hét dombra épült város elpusztul." Az egyház hamisítványnak tartja a jövendölést. 



Lipusz Zsolt: A PÁPA LEMONDÁSÁRA 
Liberálisaink és a történelemben analfabéták most diadalt ülnek. Már elkezdődött az egyház, az inkvizíció bűneinek taglalása, a modernizációról való elmélkedés stb. Nos, el kellene már felejteni azt a sok közhelyet és baromságot, hogy a középkor sötét volt, az inkvizíció milliókat pusztított el, a középkorban azt hitték, lapos a föld, az ellenreformáció és az inkvizíció fékezte a tudományos fejlődést stb. A valóság az, hogy a spanyol, a portugál és a római inkvizíció a 15-19. században ÖSSZESEN 15 ezer halálos ítéletet hajtott végre, egy olyan korszakban, amikor egy-egy nagyobb ütközetben többen elestek. A modern kor háborúi és totalitárius politikai rendszerei pedig százmilliók haláláért felelősek, röpke egy évszázad alatt. Észre kellene térni már! 

Kapcsolódó: 
   "Erdő Péter étlap nélkül rendeli meg a kóser pálinkát, a macesz gombócos libalevest és a sóletet" 

--

KUTASI JÓZSEF ANTAL:

HTTP://KUTASI.BLOGSPOT.COM

http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf 

https://picasaweb.google.com/daniel.kutasi