Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 16., szombat

16.475 - Kutasi József Antal > Orbán Viktor szerint rendben van a foglalkoztatás hazánkban 2013.02.15. 15:06 morgasjoga.blog

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbán Viktor szerint rendben van a foglalkoztatás hazánkban 
2013.02.15. 15:06 morgasjoga.blog 

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságban hat mutatóból öt rendben van, tehát összességében nincs min aggódni, jól állunk: 

     "A magyar gazdaságban 5 mutató (államadósság, hiány, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, foglalkoztatás) rendben van, egy nincs, és ez a növekedés. 2013-ban az a kormány feladata, hogy a gazdasági növekedést rendbe tegye. Azt várom a gazdasági minisztériumtól, hogy beindítson olyan programokat, amelyek segítik a növekedést. Most például tízmilliárdos munkahelyteremtő támogatást kapnak a kkv-k" (hvg.hu

(Az államadósság kérdésében ugyan lehetne kötözködni, mert rekordközeli szinten van, de ami hullámzik, azt nem érdemes nézni, legalábbis Orbán Viktor szerint, a GDP-t meg ugyebár tavaly elvitte az európai válság, abban nem lehet ludas a magyar gazdaságpolitika) 

Miniszterelnökünk szerint tehát a magyar foglalkoztatás (és annak mutatója), úgy, ahogy van, rendben van, igazolva Newlan alaptörvényét, miszerint a munkanélküliség "elfogadható szintje" azt jelenti, hogy a kormányzati gazdaságpolitikusnak, aki szerint "elfogadható", még van állása. 

És igen, a kormánynak és nem hibás közgazdászainak még van állása, de valószínűleg bőven található olyan aktív korú választópolgár, aki szerint a munkanélküliség-helyzet nem igazán rózsás hazánkban. És a KSH adatai sem Orbán Viktort igazolják, főleg akkor, ha a statisztikában meg sem jelenik az a kb. 500 ezer ember, aki már régen nem itthon keres munkát (tovább szaporítva a munkanélküliek amúgy is növekvő számát), hanem külföldön próbál boldogulni: 

    "2012 IV. negyedévében a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7%-os munkanélküliségi rátát eredményezett. 

    A munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt 2012 IV. negyedévében, 9 ezer fővel (2,0%-kal) több, mint 2011 azonos időszakában (...) 

    2012. október-decemberben a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 255 ezer fő volt, 12 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk pedig 10,8%. A munkanélküli nők száma 213 ezer fő volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Munkanélküliségi rátájuk 10,6% volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. 

    A munkanélküliek 18,6%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,4%-os munkanélküliségi rátája 1,1 százalékponttal magasabb, mint 2011 utolsó negyedévében. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,1 százalékponttal 9,8%-ra nőtt, az 55-64 éveseké 1,7 százalékponttal, 7,1%-ra csökkent. 

    A munkanélküliek 48,9%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,5 hónap volt. 

    A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint (http://www.munka.hu/) 2012. december végén 569,3 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, 3,1%-kal több, mint 2011 decemberében. " (ksh.hu

A legszebb az egészben, ha Orbán Viktor szerint a foglalkoztatási mutatók jók, akkor a minisztériumban hátra lehet dőlni - a mű készen van, akár az adórendszerünk esetében. 

De mi van a fiatalokkal, a legmobilabb réteggel, ahol 27,4%-os a munkanélküliség? Ez is rendben van? Jónak számít, ha minden negyedik fiatal előbb vagy utóbb - megunva a kilátástalanságot, az átlagosan 17,5 hónap keresgélést - fogja magát, elmegy éhenhalni egy londoni mekibe, később pedig már ott, idegenben alapít családot, nevel gyerekeket és fizet adót meg nyugdíjjárulékot? 

És mit várhatnak az átlagpolgárok akkor, ha ami van, a kormány szerint az rendben van, pedig alulról egyáltalán nem úgy tűnik? Javulást? Hiszen a jót már nem kell javítani ... Még kilátástalanabb helyzetet? Ami jó, abba még belefér egy kis rosszabbodás, akkor sem lesz rossz, csak kevésbé jó ... A kampányra meg lehet nyomni a "bezzeg van közmunka segély helyett" meg "hű de jó a munkahelyvédelmi program" heppi szöveget. 

De hogyan lesznek olyan új munkahelyek, amiből tisztességesen meg lehet élni, ha a kormány kitart amellett, hogy most minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyunk elégedve? (Oké, kivéve a növekedést, de arra majd kitalálnak a minisztériumban valamit ...) 

Csak reménykedni tudunk, hogy Orbán Viktor ma a zemberek felé fejezte ki elégedettségét, nem pedig saját apparátusa felé. 

Ajánlott bejegyzések: 
    Mire számíthatunk? 
    Matolcsy és az ötmillió adózó munkahely 
    Nyugdíjasfóbia a köznevelésben 
    Aratás előtt kaszálás? 
    Vajon ki meri majd megmondani Orbán Viktornak? 

KUTASI JÓZSEF ANTAL:

HTTP://KUTASI.BLOGSPOT.COM

http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf 

https://picasaweb.google.com/daniel.kutasi