Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. április 25., péntek

18.704 - A pártok állami támogatása: Fodor Gábor pártja 82 millió forintot kap...

A pártok állami támogatása
Fodor Gábor pártja 82 millió forintot kap...
A parlamenti választások eredménye alapján újraosztják az állami támogatásokat. A Népszabadság számításai szerint a Fidesz-KDNP 300 millió forinttal kevesebbet kap majd, ugyanis a listán rosszabbul szerepelt, mint négy éve. A baloldali pártok összességében többet kapnak, és Fodor Gábor jár a legjobban, hiszen a parlamenti mandátum mellé a pártja 82 milliós támogatást is kap.

A Bibó-kollégiumban szobatársak voltak... (Fodor és Orbán Viktor)
Fodor Gábor Fidesz-alapító volt, majd az SZDSZ-be távozott.
Az SZDSZ KISZ-szervezetének is nevezték 1990-ben a Fideszt.

Az országgyűlési választás eredménye alapján osztják újra a parlamenti pártoknak járó 3,8 milliárd forintot. A listán mandátumot szerzett politikai szervezetek számára 2011 óta változatlanul mintegy két és fél milliárd forintot biztosítanak, míg a pártalapítványok nem egészen 1,3 milliárd forintot kapnak.
A Népszabadság becslései alapján a 3,8 milliárdból 1,6 milliárd juthat a Fidesznek és a KDNP-nek, valamint az alapítványaiknak, tehát a kormánypártok - amelyek 52 százalékos támogatottsága 45 százalékra csökkent - veszíthetnek háromszázmilliót.
Évente majdnem egymilliárdot könyvelhetnek el viszont a baloldali összefogás tagjai, hiszen az MSZP 2010-es 19 százalékával szemben most közösen a szavazatok 25 százalékát szerezték meg. Ez a korábbi szocialista bevételhez képest összesen hoz nagyjából kétszázmilliót - írja az origo.hu.
A Jobbiknak és alapítványának a 16 helyett húszszázalékos szavazatarány százmillió feletti többletbevételt jelent. Az LMP-nek viszont a 320 millió helyett be kell érnie nem egészen kétszázmillióval, hiszen 2010-hez képest gyengébben teljesített.
Fodor Gábor és pártja járt a legjobban
A hatályos szabályozás szerint a pártok támogatására fordítható két és fél milliárd negyedrészét - hatszázmillió körüli összeget - az országos listán mandátumot szerzett jelölő szervezetek között egyenlő arányban osztják szét. Miután összesen kilencen vannak, egyenként majdnem hetvenmilliót kapnak, beleértve a Magyar Liberális Pártot is, amelynek egyetlen jelöltje, Fodor Gábor került be a parlamentbe.
Valójában tehát a fennmaradó körülbelül 1,9 milliárd forint oszlik meg a listás szavazatok arányában. A közös listát állítók esetében az előzetesen kötött megállapodás alapján folyósítják az összeget.
Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke azt mondta: az egyeztetések során az a döntés született, hogy a pénzt a 198 nevet tartalmazó közös lista alapján, az egyes pártok által megnevezett jelöltek arányában osztják szét, függetlenül attól, hogy szereztek-e mandátumot. Az MSZP - amelynek 138 jelöltje volt a listán - 330 millióra, a DK csaknem 60 millióra, az Együtt ötvenmillióra, a PM 23 millióra, a Liberálisok pedig 12 millióra számíthatnak még ebből a forrásból.
Ebből az is következik, hogy a szocialisták anyagilag biztosan nem jöttek ki jól a szövetségből. Az idei 521 milliós párttámogatás helyett négyszázmillió esik rájuk. Jól jár viszont Fodor Gábor, aki amellett, hogy bekerült a parlamentbe, összesen 82 milliós állami támogatást hoz egyszemélyes pártjának - azaz saját magának..., esetleg néhány tagú pártocskájának.
Az MSZP kétmilliárd forint adósságot görget maga előtt. Ebből egymilliárd forint lehet az új székházra felvett devizahitel. A visszafizetésre vajmi kevés lehetőség lesz, mert az éves bevételét 500 millió forintra becsülik, amelyből a működés feltételeit kellene biztosítani.
Egyetlen kérdést azért mégiscsak muszáj felvetni: hová lett a budapesti pártközpont ára? Ugyanis a volt Köztársaság téri épületüket (ahol 1956. október 30-án kemény ütközet zajlott a forradalmárok és az ávósok között) eladták! Az adósságot Gyurcsány Ferenc pártelnöksége óta görgetik maguk előtt. Az SZDSZ Kóka János csalafinta pártelnöksége idején felvett egymilliárdos hitelét a felszámolás miatt már pártunk és kormányunk át is vállalta az adófizetők terhére. Az MSZP ha felszámolásra kerülne, vajon milyen nevet venne föl? Horn Gyula párt, vagy Na és párt? Horn ugyanis a pöttyös múltjával kapcsolatban felvetett kérdésre egy határozott Na és-sel válaszolt...
Hogy mit hagyott maga után az MSZP a kiköltözés során a Köztársaság téren, arról egy érdekes íráselérhető ITT !
Békéscsaba, 2014. április 24.
Alapinformáció: origo.hu/kuruc.info
Anton - sokkaljobb.hu
Emlékeztető: "Ha egy emberi közösség a hazugságok olyan zsákutcájába beleszorul, ahol a dolgokat nevükön nevezni nem lehet és nem is szabad, akkor ez előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül elvezet a közösség általános értelmi és erkölcsi lezülléséhez." (Bibó István) (Megjegyzés: a Fidesz a Bibó-kollégiumban alakult)
Azért kíváncsi lennék, mennyibe kerülnek éves szinten a pártok, összességében! Mennyivel jobban járnánk nélkülük? Egy parlamenti párttól hiába is várnánk ezt a kimutatást, parlamenten kívülitől még annyira sem - KJ