Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. április 26., szombat

18.708 - A Külügyminisztérium heti hírlevele > ​2014. április 25. 15:24


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum:
​​
2014. április 25. 15:24
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Külügyminisztérium heti hírlevele 2014-04-25
Győri Enikő államtitkár Bécsben tárgyalt

Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár képviselte 2014 április 24-én Magyarországot Bécsben a Visszatérés Európába: 10 év EU-integráció című panelbeszélgetésen, amelyen felszólalt Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Igor Sencar szlovén külügyi államtitkár is - közölte a bécsi magyar nagykövetség az MTI-vel.

A V4-csoport számít az amerikai külpolitikai gondolkodásban

Az ukrajnai válság is megmutatta, hogy Közép-Európa, ezen belül a V4-csoport számít az amerikaiak külpolitikai gondolkodásában - jelentette ki 2014 április 24-én az MTI-nek nyilatkozva Takács Szabolcs, aki az utóbbi napokban a visegrádi négyek (V4) diplomáciai tárcáinak politikai igazgatói és az amerikai partnereik közötti rendes évi politikai konzultációján vett részt Washingtonban.

Prőhle Gergely és Douglas Davidson, a holokauszttal kapcsolatos ügyekért felelős amerikai különmegbízott találkozója

Prőhle Gergely helyettes államtitkár 2014. április 24-én fogadta Douglas Davidsont, az amerikai Külügyminisztérium holokauszttal kapcsolatos ügyekért felelős különmegbízottját.

Kibővíti a magyar diplomácia mozgásterét a Kalmár-jelentés

A külügyi tárca parlamenti államtitkára szerint az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése által a közelmúltban elfogadott Kalmár-jelentés kibővíti a magyar diplomácia mozgásterét a kisebbségvédelem területén.

Vlagyimir Putyin történelmi hibát követ el

Az ukrajnai válság kapcsán kialakított magyar álláspontról és a kormány keleti nyitás-politikájáról kérdezte Martonyi János külügyminisztert a Le Monde című francia napilap péntek délután megjelent számában.

Torontóban hivatalosan újra megnyílt a magyar főkonzulátus

Erről a hivatalos megnyitási ünnepségen részt vevő Takács Szabolcs helyettes külügyi államtitkár tájékoztatta az MTI-t. Emlékeztetett arra, hogy a főkonzulátust pénzügyi okokra hivatkozva 2009-ben záratta be a korábbi kormányzat.

A Külügyminisztérium Közleménye – reagálás az atlatszo.hu cikkére

A Külügyminisztérium a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármilyen titkolnivalója lenne az ukrajnai válság nyomán az Európai Unió által foganatosított szankciók végrehajtásával kapcsolatban. Magyarország következetesen kiállt Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett és minden lehetséges fórumon támogattuk az Európai Unió által meghozott korlátozó intézkedéseket és azok végrehajtását.

Martonyi János megbeszélései Párizsban

Martonyi János külügyminiszter április 16-17-én Párizsba látogatott. Április 16-án este a nagykövetségen ünnepélyes keretek között állami kitüntetéseket adott át: Pierre Delvolvé, a Paris II – Pantheon Assas Egyetem emeritus professzora és Jean-Dominique Giuliani, a Robert Schumann Alapítvány elnöke a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, Bertrand Mathieu, a franciaországi Alkotmányjogászok Egyesületének elnöke pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vette át – valamennyien a kétoldalú kapcsolatok és az objektív Magyarország-kép erősítésében játszott kiemelkedő szerepükért.