Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 7., szerda

18.775 - NATO-csapatok Magyarországon? – Választ kér az MSZF


Feladó:
​​
Fórum Magyar Szociális

Dátum: 2014. május 7. 15:00
Tárgy: NATO-csapatok Magyarországon? – Választ kér az MSZF
Címzett:
​Kutasi József Antal​


NATO-csapatok Magyarországon? – Választ kér az MSZF

Budapest, 2014. május 7. szerda

 

     A Magyar Szociális Fórum szerdán arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy adjon világos választ arra a kérdésre, vajon engedélyezné-e NATO-csapatok bevonulását Magyarországra.  A kérdés megválaszolása azért vált aktuálissá a Fórum szerint, mert Philip Breedlove tábornok, a NATO főparancsnoka kedden felszólította a NATO- tagállamait, fontolják meg, hogy tartósan csapatokat állomásoztassanak egyes kelet-európai országokban.

     Az amerikai tábornok jelezte, hogy kezdeményezését a NATO-államok vezető tisztségviselői elé terjeszti azzal a szándékkal, hogy felülvizsgálják a nyugati katonai szövetség európai jelenlétét, csapatainak diszlokációját, és megerősítsék azoknak a kelet-európai országoknak a védelmét, amelyek attól tartanak, hogy Oroszország a biztonságukat fenyegeti.

     A „Munkát-Békét-Biztos megélhetést" jelszaváról ismert Magyar Szociális Fórum arra kérte az ország leendő új miniszterelnökét, közölje az országgal, vajon a kormány előállt-e olyan igénnyel, hogy NATO-csapatok jöjjenek Magyarországra. Továbbá hogyan viszonyul a megbízott kormányfő ahhoz a lengyel és balti kéréshez, amely NATO erők ottani tartós állomásoztatására vonatkozik.

     Az MSZF emlékeztette Orbán Viktort arra, hogy három nappal ezelőtt hozzá írt levelében aktívabb békediplomáciára kérte őt és kormányát a polgárháborúval fenyegető ukrán helyzetben, az éleződő nemzetközi feszültség közepette. Az MSZF levelében, melyre még nem érkezett válasz, többek között ez áll: „Szeretnénk, ha a 'keleti nyitás' eddigi politikája nem kerülne veszélybe, hanem megerősödne, és Ön kellő határozottságot tanúsítana azoknak az amerikai és NATO-köröknek a nyomásával szemben, amelyek szemmel láthatóan éket akarnak verni Európa és Oroszország közé, és a katonai szembeállás felélesztésétől sem riadnak vissza."+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu