Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 31., szombat

18.845 - Készítette: Szűcs Julianna > A FINANCIAL TIMES CIKKE HAZÁNKRÓL > Orbán Európa második legnagyobb hatású politikusa....

Állapotfrissítés
Készítette: Szűcs Julianna
A FINANCIAL TIMES CIKKE HAZÁNKRÓL

Orbán Európa második legnagyobb hatású politikusa - írja a Financial Timesban (FT) megjelent cikkében Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiák Intézetének igazgatója.

Aligha túlzás az a kijelentés, hogy Angela Merkel német kancellárt leszámítva az újraválasztott Orbán Viktor magyar kormányfő Európa legnagyobb hatású politikusa. A radikális pártok a kontinens minden sarkában csodálják, politikai húzásait az európai politikai elithez tartozó kollégái másolják, miközben ostorozzák őt. Tevékenységének hatása erősödni fog Kelet-Közép-Európában, ahol az átlagemberek dühösek életük kilátástalansága miatt, a politikusok pedig kétségbeesettek és a cinikusak tehetetlenségük miatt.

Vidáman sasszézik ide-oda az unió szabta korlátok között. A konszenzuskereső,liberalizmusra hajló, az európai intézményekért lelkesedő Merkel szöges ellentéte. Támadása a bankok ellen a pénzügyi központok ellen lázadó Occupy Wall Street mozgalom hősévé teheti Orbánt, ugyanakkor az, hogy a GDP három százaléka alatt tartja a költségvetési hiányt, a Wall Street-i pénzemberek elismerését váltja ki.
Az Orbán-adminisztráció meglepő teljesítményt produkált: egyszerre tudta kiszolgálni a választók és a piacok elvárásait.

Orbán sikerének hátterében a megalkuvás és a józan ész sajátos keveredése áll - véli a bolgár politikai elemző. Egy sor ellentmondást képvisel. Egyszerre fiskális héja - a költségvetési hiány merev leszorításával és az államadósság elleni harccal - és híve a keynesista állami beavatkozásnak. Élesen bírálja az EU-t, de még mindig a legnagyobb akadály a Jobbik útjában, amely kiléptetné Magyarországot az unióból, ha tehetné. 1989-ben követelte a szovjet csapatok kivonását az országból, most behívta az orosz tőkét, hogy irányt szabjon Magyarországnak.

Orbán Viktor olyan politikus, akinek elemi tehetsége van arra, hogy meghallja az idők szavát. Kíméletlen, érzelemmentes, viszont hatékony. Nem ő változott meg, hanem a politikai széljárás.

A magyarok azzal a reménnyel adtak kétharmados támogatást Orbánnak, hogy korrigálja azokat az igazságtalanságokat, amelyek 1989 óta érték(…)
A FINANCIAL TIMES CIKKE HAZÁNKRÓL Orbán Európa második legnagyobb hatású politikusa - írja a Financial Timesban (FT) megjelent cikkében Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiák Intézetének igazgatója. Aligha túlzás az a kijelentés, hogy Angela Merkel német kancellárt leszámítva az újraválasztott Orbán Viktor magyar kormányfő Európa legnagyobb hatású politikusa. A radikális pártok a kontinens minden sarkában csodálják, politikai húzásait az európai politikai elithez tartozó kollégái másolják, miközben ostorozzák őt. Tevékenységének hatása erősödni fog Kelet-Közép-Európában, ahol az átlagemberek dühösek életük kilátástalansága miatt, a politikusok pedig kétségbeesettek és a cinikusak tehetetlenségük miatt. Vidáman sasszézik ide-oda az unió szabta korlátok között. A konszenzuskereső,liberalizmusra hajló, az európai intézményekért lelkesedő Merkel szöges ellentéte. Támadása a bankok ellen a pénzügyi központok ellen lázadó Occupy Wall Street mozgalom hősévé teheti Orbánt, ugyanakkor az, hogy a GDP három százaléka alatt tartja a költségvetési hiányt, a Wall Street-i pénzemberek elismerését váltja ki. Az Orbán-adminisztráció meglepő teljesítményt produkált: egyszerre tudta kiszolgálni a választók és a piacok elvárásait. Orbán sikerének hátterében a megalkuvás és a józan ész sajátos keveredése áll - véli a bolgár politikai elemző. Egy sor ellentmondást képvisel. Egyszerre fiskális héja - a költségvetési hiány merev leszorításával és az államadósság elleni harccal - és híve a keynesista állami beavatkozásnak. Élesen bírálja az EU-t, de még mindig a legnagyobb akadály a Jobbik útjában, amely kiléptetné Magyarországot az unióból, ha tehetné. 1989-ben követelte a szovjet csapatok kivonását az országból, most behívta az orosz tőkét, hogy irányt szabjon Magyarországnak. Orbán Viktor olyan politikus, akinek elemi tehetsége van arra, hogy meghallja az idők szavát. Kíméletlen, érzelemmentes, viszont hatékony. Nem ő változott meg, hanem a politikai széljárás. A magyarok azzal a reménnyel adtak kétharmados támogatást Orbánnak, hogy korrigálja azokat az igazságtalanságokat, amelyek 1989 óta érték(…) — vele:Orbán Viktor