Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 9., péntek

18.793 - A kevesebb képviselő több pénzünkbe kerül - így lett "olcsóbb" az Országgyűlés


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. május 9. 18:27
Tárgy: A kevesebb képviselő több pénzünkbe kerül - így lett "olcsóbb" az Országgyűlés
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>
,

Politikusbűnözés :: 2014-05-09. 08:39


A kevesebb képviselő több pénzünkbe kerül - így lett "olcsóbb" az Országgyűlés

Hiába csökkentették radikálisan a parlamenti képviselők létszámát a mostani ciklusra, nem lesz olcsóbb a kisebb Országgyűlés.
Egy képviselő ugyanis mostantól akár négyfős titkárságot is tarthat a parlament pénzéből és a frakciók is jóval több munkatársat alkalmazhatnak az eddigieknél.
Asszisztensre az előző ciklusban kezdetben havonta 140 ezer forintot költhetett egy honatya, ezt később több lépcsőben egészen 348 ezerre emelték, hogy akár két főt is alkalmazhasson egy képviselő. Most azonban már a megemelt alapilletményének megfelelő összeget fordíthat erre a célra, vagyis 748 ezer forintból egy egész stábot is fenntarthat. Ez összességében 149 millió kiadást jelenthet a parlament büdzséjének havonta.
Zoom
Kunhalmi Ágnes és Botka László múlatja az időt az "olcsóbb Parlament" alakuló ülésén
Ráadásul hiába csökkent jelentősen valamennyi frakció létszáma, a képviselőcsoportok mellett dolgozó szakértőkből is többet alkalmazhatnak a korábbiaknál. Ez a létszám 147-ről 237-re emelkedik az új szabályozásnak köszönhetően. A legnagyobb nyertes a Fidesz-frakció: az előző ciklusban még csak 59 szakértőt alkalmazhatott, most már 132-t. De nem csak a legnagyobb kormánypártnál, hanem minden frakciónál több lesz ezentúl a szakértő, mint a politikus. Nem véletlen, hogy több kieső képviselőt is szakértői állással próbálta kárpótolni a korábbi frakciója.

Egy DK-s kipiheni a fasizmus elleni harc fáradalmait
Egyedül a képviselők bértömegén sikerült spórolni: a 386 képviselő több mint 330 millió forintba került nekünk havonta, a Blikk számításai szerint az új ciklus 199 honatyája benzinkártyával együtt 200 millió forintba fáj az adófizetőknek. Ebbe még vidéki képviselők albérleti és szállástámogatásai nincs benne, mert egyelőre az Országgyűlés Hivatala sem tudja, hogy kik igényelnek majd ilyen elhelyezést.
Jó hír viszont, hogy kiszorulhatnak a fenti státuszokból a politikusrokonok, mivel a közeli hozzátartozók a továbbiakban nem lehetnek képviselői segítők.

Kevesebb "üléshalmozóval" viszont nehezebb biodíszleteset játszani a tv-kamerák kedvéért
A politológus nem lepődött meg, hogy nem lett olcsóbb a kisebb parlament.
– A törvényhozás költsége nem elsősorban a képviselők számától függ. Ráadásul most kevésbé lehet szétosztani az ügyeket, ezért nagyobb szakértői apparátusra van szükség – magyarázta Juhász Attila, a Political Capital elemzője, aki szerint azok a politikusok is tisztában voltak ezzel, akik ezzel kampányoltak. – Népszerű üzenet volt az olcsóbb parlament, így könnyebben el lehetett adni a választási rendszer átalakítását – tette hozzá.
(Blikk nyomán)
Kapcsolódó: