Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 31., szombat

18.848 - ​Közmunkások pörgetik a munkaerőpiacot 2014. május 29. 13:56 Hír24


Feladó: Nemzeti Hirhalo <hirhalo@fw.hu>
Dátum: 2014. május 31. 10:37
Tárgy: Közmunkások pörgetik a munkaerőpiacot - 

Közmunkások pörgetik a munkaerőpiacot
2014. május 29. 13:56 Hír24

Már több mint 4,1 millióan dolgozunk Magyarországon, és sorra születnek a rekordok a munka világában. Ez azonban nagyrészt a közmunkának és a külföldön dolgozó magyaroknak köszönhető.

Az ember egyre nagyobb zavarban van a munkaerő-piaci statisztikák láttán: a számok a munka világának virágzásáról tanúskodnak, miközben ismerősei körében egyre több a munkanélküli és jó páran döntöttek inkább a külföldi munkavállalás mellett. Az idén február és április között már 4,107 millióan dolgoztak Magyarországon, 237 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH 1998-ig visszamenő - az interneten is elérhető - adatsorában nem is találunk ilyen magas dolgozói létszámot.
Rekordok sora

A vizsgált időszakban a munkanélküliek száma egy év alatt 116 ezer fővel 361 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2,9 százalékponttal, 8,1 százalékra mérséklődött, amire 2008-ban, a pénzügyi válság kitörése előtt volt utoljára példa, amikor 8 százalékon állt a mutató. Az aktivitási ráta (a foglalkoztatottak és az állást keresők együttes aránya) 58,7 százalékra kapaszkodott, ami már szintén nagyon régen fordult elő.

Ha a rekordok mélyére nézünk, akkor már nem ennyire fényes a munkaerőpiaci helyzet. Azt újszerűen még a Nemzetgazdasági Minisztérium - a friss adatokat üdvözlő - közleményében is elismeri, a növekedés része a közfoglalkoztatás és a migráció is. Márpedig egyik sem elhanyagolható tényező: a közfoglalkoztatottak száma az első negyedévben 150 ezerrel volt magasabb, mint egy évvel korábban.
Szépítő matek

A statisztika ráadásul beszámítja a foglalkoztatottak közé azt is, aki egy évnél rövidebb időre külföldön dolgozik. A KSH adatai szerint egy év alatt 18 ezerrel nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik tartósan külföldön vállaltak munkát. A KSH 2013 első kilenc hónapjának munkaerőpiaci folyamatait elemző kutatása szerint 97 500-an dolgoznak külföldön, 23,5 százalékkal többen, mint az előző év hasonló időszakában.

Ugyanakkor a tárca szerint abban, hogy 2010 hasonló időszakához képest 375 ezerrel több embernek van munkája, a foglalkoztatottak számának rekordmértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják Magyarország gazdaságának fellendülését - olvasható a közleményben.

A gazdaság tényleg kezd magára találni, a versenyszféra munkahelyeinek száma is valóban növekedett, ami jó hír mindenkinek. Már csak az a kérdés, mi lesz a munkaerőpiaci rekordokkal, ha elfogy a közmunkakeret?

Kapcsolódó: