Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 13., kedd

18.796 - Betyárvilág: ​Sokat bukhatnak a külföldön dolgozó magyarok, ha erre nem figyelnek

Betyárvilág

​​
Sokat bukhatnak a külföldön dolgozó magyarok, ha erre nem figyelnek

betyarvilag_kulfoldi_munkas_A legfrissebb statisztikák szerint közel 600 ezer magyar dolgozik külföldön. Természetesen számukra is fontos kérdés, hogy hogyan intézik pénzügyeiket. Például hogyan tudják külföldről törleszteni lakáshitelüket, vagy fordítva: hogyan tudják más országban tanuló gyermeküket támogatni. Mivel egy-egy nemzetközi utalás díja több ezer forint is lehet, ezért felmerül a kérdés, hogy nincs-e más lehetőség? A Pénzcentrum.hu mutatja, hogyan tudsz spórolni a devizautalásaidon.

Tavaly év végén már 580 ezer magyar ember dolgozott más európai országokban egy német cégalapítással foglalkozó szervezet szerint. Idén pedig már szinte biztosan meg fogja haladni a külföldön élő és dolgozó magyarok száma a 600 ezret a kftkreator.hu becslése szerint. Érthető tehát, hogy a nemzetközi utalások száma is növekszik, hiszen sokan utalnak haza pénzt a családjuknak vagy éppen hitelük törlesztésére, valamint sok szülő is támogatja például más országban tanuló gyermekét. Ugyanígy külföldi szállásfoglalás vagy távolról rendelt termékek esetén mind többször fordul elő, hogy devizautalást kell indítanunk. Ezeknek a tranzakcióknak nemcsak borsos díjai vannak, de a bankok által használt átváltási árfolyamok miatt is jelentős összegeket bukhatunk. Így egy-egy utalás több ezer forintunkba is kerülhet. Ma már azonban vannak más lehetőségeink is, hogy célba juttassuk a pénzünket sokkal olcsóbban és kedvezőbb átváltási árfolyamok mellett.

Jellemzően növekszik a devizautalások száma és értéke, főleg az elektronikus csatornákon benyújtott tranzakcióké. Ezt támasztja alá az OTP Bank lapunknak küldött válasza is, melyben elmondták, hogy 2009 óta folyamatos növekedést tapasztalnak, mely összességében meghaladja a 40 százalékot. Hasonlóan növekedik a tranzakciók értéke is, itt azonban a növekedés összességében magasabb volt a 2009. évi mélyponthoz viszonyítva 73 százalékkal. A legtöbb átutalás – arány szerint csökkenő sorrendben – a következő országokba irányul:

  • Németország
  • Ausztria
  • Szlovákia
  • Egyesült Királyság
  • Olaszország
  • Románia
  • Hollandia
  • Lengyelország
  • USA
  • Franciaország

KATTINTS! Döbbenetesen sok pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

Magas utalási díjak…

Ugyanakkor a hagyományos devizautalás díja akkor is igen borsos tud lenni, ha netbankon keresztül végezzük el az utalást. A bankok többsége ugyanis hiába ad meg egy alacsonynak tűnő százalékos díjat (jellemzően 0,3-0,7%), mégis sokan nem figyelnek arra, hogy van egy minimum utalási díj, ami miatt több ezer forintba kerülhet az utalás, annak értékétől függetlenül. Az alábbi táblázatból látható, hogy az esetek többségében legalább 800 ezer forintot lenne szükséges utalnunk, hogy elérjük a minimum fizetendő díjat, és a százalékos díj szerint alakuljon az utalás költsége.

…és kedvezőtlen átváltási árfolyam

Ráadásul a banki utalás esetén nemcsak a magas díjak, de az átváltási árfolyamok miatt is komoly veszteséggel számolhatunk. A pénzintézetek ugyanis konverzió esetén nem középárfolyamon váltanak nekünk. Például ha forintszámláról utalunk egy font számlára, akkor nem a 375 forintos középárfolyamon, hanem deviza eladási árfolyamon (ami akár 7-10 forinttal is magasabb lehet) váltják. Így egy 100 ezer forintos utalás esetén középárfolyamon 267 fontot, eladási árfolyamon (383 forinttal számolva) viszont csak 261 fontot tudnánk átutalni, ami 6 fontos (középárfolyamon 2250 forintos) veszteséget jelente. Így már akár 5-6 ezer forintba is kerülhet az utalás.

KATTINTS! Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

Van más megoldás is

Ezeket a tetemes költségeket tudjuk lefaragni, ha banki utalás helyett egyéb online átutalási rendszeren keresztül végezzük el a tranzakciókat. Ezek közül az egyik legismertebb a Skype és a PayPal alapítói által létrehozott TransferWise. A TransferWise ugyanis nemcsak középárfolyamon váltja nekünk a devizát, hanem 0,5 százalékos díjért (minim egy euróért) tudunk pénzt küldeni más országba.  Az átutalás elindításához a megbízást a TransferWise oldalán tudjuk pár perc alatt rögzíteni. A saját adatainkon kívül a fogadó fél nevére, e-mail címére, bankjának nevére, annak IBAN formátumú számlaszámára és bankjának SWIFT/BIC kódjára lesz szükségünk. Ugyanúgy tudunk a megjegyzés rovatban üzenetet hagyni, mint hagyományos utalás esetén.

Bal oldalon az utalandó adatait, jobb oldalon pedig a saját adatainkat adhatjuk meg…

Az utalandó összeget meg tudjuk adni forintban is, de meghatározhatjuk azt is, hogy euróban vagy fontban mennyit kapjon pontosan a kedvezményezett. Például megadhatjuk, hogy 100 ezer forintot szeretnék küldeni. Ekkor a rendszer kiírja, hogy ebből 498 forint lesz az utalás díja, 99 502 forintot fognak elküldeni, a fogadó fél pedig 323,18 eurót fog megkapni. Ha viszont mi 330 eurót szeretnék küldeni, akkor fordítva is megadhatjuk. Ebben az esetben 508 forint lesz az utalás díja, és 101 600 forintot fognak várhatóan átváltani.

….utána pedig a fogadó fél és bankjának adatait írhatjuk be.

További előnye, hogy pontosan láthatjuk, hogy mikorra fog a címzetthez érni a pénz, valamint az átutalás állapota is nyomon követhető. Talán az egyetlen hátránya a szolgáltatásnak, hogy egyelőre nem érhető el magyar nyelven.

De miért ilyen olcsó?

Ez az online átutalási felület azért tudja a bankoknál sokkal kedvezőbb áron és árfolyamon kínálni a szolgáltatását, mert tulajdonképpen nem minden nemzetközinek szánt utalásnak kell átlépnie a határt. Minden résztvevő országban (jelenleg 42, de számuk folyamatosan növekszik) összegyűjtik az utalásokat, és kiszámolják, hogy két ország között valójában mekkora devizamozgásra van szükség. Például egy Londonban élő magyar férfi havonta küld haza pénzt az itthon maradt családjának, 80 ezer forint értékben. Egy magyar házaspár viszont az Angliában tanuló egyetemista gyermekének utal minden hónapban 60 ezer forintot. Így a TransferWise-on keresztül valójában nem fogják sem a 80, sem a 60 ezer forintot átmozgatni a másik országba, hanem csak a különbözetet. Így a 20 ezer forint Magyarországra kerülni, az itthon maradt 60 ezerhez hozzáadva országon belül elküldik a családnak. Angliában pedig az ott maradt 60 ezer forintot fogja megkapni a fiatal úgy, hogy a pénz nem lépte át a határt.