Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. május 15., csütörtök

18.805 - Már hatszázezer magyar dolgozik külföldön?


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. május 12. 3:30
Tárgy: Már hatszázezer magyar dolgozik külföldön?
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>

Már hatszázezer magyar dolgozik külföldön?

2014, május 11 - 20:57

A legfrissebb adatok szerint akár hatszázezer magyar is dolgozhat Európa országaiban. Íme, a részletes országlista, hol és hány magyar dolgozik Európában.

Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.

fgh

Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast.

A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 év végén. Ez közel 29%-kal több mint az előző évben. Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában.

A vezető hármas legvitatottabb tagja az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

hjgHatszázezer magyar külföldön?
A többi országra vonatkozóan már pontosabb adatokkal rendelkezünk, az Eurostat adatainak köszönhetően. A vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában is.
Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – összegzi a kftkreator.hu.

Bizonytalanságok
Természetesen az adatokban vannak jelentős bizonytalanságok is, elsősorban az Egyesült Királyságra vonatkozó számok kérdésesek. Figyelembe kell venni azt is, hogy a nem hivatalosan jelenlévő magyar munkavállalók nem jelennek meg a statisztikában, ez még tovább növelheti a számokat, de azt is, hogy a határon átnyúló ingázás, vagy a re-migráció éppen ellenkezőleg, csökkenti a számokat. Összességében azonban az 5-600 ezres szám reálisnak tekinthető még a hivatalos statisztikai adatok alapján is.

Adatforrások:

OECD: stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=MÍG

Eurostat: 

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/population/data/main_tables

alfahir.hu