Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. november 3., kedd

20.629 - Mai valóság > Egy igazolványunk lesz – minden, amit tudnod kell


Egy igazolványunk lesz – minden, amit tudnod kell

nobanner

Jó néhány igazolványunk olvad eggyé januártól: jön az e-kártya, ami egyrészt sokban egyszerűsíti az életünket, másrészt ha elhagyjuk, minden papírunk odavész.

2016. január 1-től Magyarországon nem bocsátanak már ki hagyományos személyi igazolványokat, így ha lejár a dokumentum, vagy elveszítjük, már egy nagyon okos lapocskának örülhetünk – írt az Index.hu. A cikk szerint az e-kártya egyesíteni fogja a TAJ-kártyát, a személyit, a lakcímkártyát, az adókártyát, emellett elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Elfogadják az EU-ban, így a nemzetközi ügyintézés is jóval egyszerűbb lesz. Ha megváltozik a címünk, vagy a nevünk, átírják az adatbázisban, nem kell új dokumentumokat kérni ilyen esetben, mint most. Ezen felül a kormány azt is reméli, hogy az új rendszer hatására csökkenhet az adózás és a szociális juttatások terén elterjedt adathamisítási csalások száma.

Az új igazolványnak azonban veszélyei is vannak: ha eltűnik, vagy ellopják, a birtoklója teljes profilunkat birtokolja. Az igazolvány ugyanis olyan információkat is tartalmazhat többek között, hogy milyen járművünk van, hol dolgozunk, mennyit keresünk, mikor voltunk orvosnál, kormányhivatalban. A kártyával együtt egy új, hatalmas állami adatbázis is létrejön, ami hekkerek célpontja is lehet, teret kaphat a személyiséglopás.

Nem csak a lopás, hanem a korrupció is egy potenciális veszélyforrás. A cikkszerint felmerül annak lehetősége, hogy a kártyaadatokhoz hozzáférők célzottan megsemmisítenek, esetleg módosítanak, meghamisítanak, vagy éppen eladnak adatokat.

Az igazolvány nem opció, nem lehet nem kérni, ahogy Belgiumban és Észtországban sem. A finneknél, az olaszoknál, a svédeknél és Spanyolországban viszont dönthet az állampolgár, hogy szeretne-e felokosított személyit, vagy jó neki a hagyományos. Magyarországon nagyon gyorsan lezavarják az átállást: az erről szóló törvényjavaslat a tavasszal született, jövő évtől pedig éles is a rendszer. Ehhez képest például Németországban évtizedes tesztelést és négyéves felkészülési időszakot követően 2010-ben vezették be az e-kártyát, Belgiumban egyéves tesztidőszakot és ötéves türelmi időt követően tették csak kötelezővé.

forrás: lajk.hu