Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. november 6., péntek

20.659 - Norvég Civil Támogatási Alap > ​Bátor dolog ma Magyarországon egy politikusnak beszólni: újságírók, bloggerek és hétköznapi emberek kerülnek ezért a bíróság elé


MI A PROBLÉMA?
​​
Bátor dolog ma Magyarországon egy politikusnak beszólni: újságírók, bloggerek és hétköznapi emberek kerülnek ezért a bíróság elé. Ez a probléma különösen vidéken nehezíti meg a polgárok életét, ahol a helyi hatalom képviselői jogi eszközökkel torolják meg az őket érő kritikát. A hatályos szabályozás szerint ugyanis ilyen esetekben párhuzamosan indítható polgári- és büntetőeljárás. Mi több, a büntetőeljárás során az országgyűlési képviselőket, polgármestereket kiemelt védelem illeti meg. Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül. A megvádolt személytől pedig még az ítélet előtt ujjlenyomatot vesznek és lefényképezik, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el. 

Ez különösen nagy problémát jelent ma, amikor a polgárok sűrűn találkoznak a politikai hatalom üzeneteivel, és egyre ritkábbak a kritikus hangok. A jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, sőt hatalommal szembeni tényeken alapuló kritika, a korrupció leleplezése is csökken, ha az újságírók és kritikus polgárok több százezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezhetőek, vagy akár büntető eljárás indulhat ellenük. A TASZ nem fogadja el a szólásszabadság korlátozását, szerintünk egy közszereplőnek igenis tűrnie kell az erős kritikát! Te se hagyd magad megfélemlíteni: tudj meg többet, küldj levelet a képviselődnek és állj ki velünk együtt a szólásszabadságért úgy, hogy gyakorlod a sajátodat!
ISMERD MEG AZ ÜGYEINKET

Video
SZALAI OTTÓ

„Saját magukra nem sajnálják az adófizetők pénzét és úgy bánnak vele mintha a sajátjuk lenne"

Szalai Ottó Siklóson él, a helyi képviselő testület tagja. Munkája során rendszeresen éles kritikával illette a város vezetését, különösen Marenics János polgármester tevékenységét. Saját lapjában megjelent írása miatt rágalmazásért elítélték. A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordult, ami határozatában kimondta, hogy a bíróságok döntései alaptörvény-ellenesek voltak és súlyosan korlátozták Szalai úr szólásszabadságát.
Video
NAGY RÓBERT 

"No Vona, no cry"

Nagy Róbert Gyöngyösön, Vona Gábor szülővárosában él. Az országgyűlési választások idején gondolt egyet, és a saját eszközeivel ő is beszállt a kampányba: arra biztatta a polgárokat, hogy a szélsőjobboldali párt, a Jobbik ellen szavazzanak. Két büntetőeljárás is indult ellene: egy rongálásért, egy pedig rágalmazásért.
Video
SOMOGYI MÁRIA 

"Egy hozzászólásért büntetőeljárás"

Somogyi Mária tatai lakos megosztott a Facebookon egy posztot, ami a tatai önkormányzat ingatlangazdálkodását kritizálta. A bejegyzés azt sérelmezte, hogy az eladott ingatlanokat később drágán visszabérelte az önkormányzat. A tatai önkormányzat és a polgármesteri hivatal polgári és büntető pert is indítottak ellene.
Video
KEMÉNY GÁBOR 

"Egy cikkért büntetőeljárás"

Kemény Gábor Zsiga álnéven egy balatonszemesi internetes oldalra írt egy kritikus cikket a helyi polgármesterről. A cikkben azt írta, hogy a polgármester viselt dolgait mindenki ismeri, és hogy egy vállalkozót a polgármester évek óta favorizál, fizet. Polgári és büntető pert is indított ellene a polgármester.

VÁLTOZTASSUNK KÖZÖSEN!

Mit tehetsz azért, hogy a politikusok ne indíthassanak pereket, ha kritika éri őket? A változáshoz szükségünk van a közösség erejére. Rátok. Ezért arra kérünk,  hogy küldj egy e-mailt az országgyűlési képviselődnek, hogy kezdeményezze a polgári- és a büntető törvénykönyv módosítását, illetve kérd tőle, hogy tartózkodjon a kritikusaival szembeni jogi eljárások megindításától.
Olvasd át a TASZ jogszabály-tervezetét, ismerd meg ügyfeleink történetét, írj, blogolj, posztolj a témáról, hívd fel a közvélemény figyelmét velünk közösen! Ne hagyd magad elhallgattatni! És ints be a politikusoknak a facebookon is, az alkalmazásunk segítségével. Ha pedig a hatalom korlátozza a szólásszabadságod, keresd meg a jogsegélyszolgálatunkat a
jogsegely@tasz.hu címen, hogy segíthessünk!