Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. május 12., péntek

22.163 - AVE Kiállítóház május / június: ​ Rövid ismertetők az előadások témáiról


Feladó: Matiné / AVE kiállítóház
Dátum: 2017. május 12. 4:58
Tárgy: AVE Kiállítóház május / június - Kerek templomok - Pálos Pünkösd - Magyar régészet napja: Szkíták 4 új előadás - Régészet mindenkinek
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Előadások Május – Június

2017. május 22. hétfő 18 órától Kerek templomok a Kárpát-medencében és környékén II. – Gondos Béla


A magyar régészet napja alkalmából május 26.-27-én:

Szkíták - előadássorozat (4 új előadás) - Scholtz Róbert Gergely régész, történész

2017. május 26. péntek 18 órától - Lóháton írt történelem

2017. május 27. szombat 11 órától - Az aranyban gazdag Agathürszoszok nyomában

2017. május 27. szombat 14 órától - Istenek régészete

2017. május 27. szombat 16 órától - Szauromaták nyomában


Régészet mindenkinek előadássorozat:- Szabó Orsolya - régész

2017. május 24. szerda 18 órától - Aranykincsek a Kárpát-medencéből

2017. május 31. szerda 18 órától - Kőrösi Csoma Sándor nyomában - Magyar régészek a Himalájában

2017. június 7. szerda 18 órától - A barbaricum népe - szarmaták az alföldön


Pálos Pünkösd (pünkösd tiszteletére előadások a Pálos szerzetesrendről)

2017. június 3. szombat 10.30 óra megnyitó (nyitóbeszéd a Szikla Kápolna egyik Pálos szerzetese)

11 órától – Papp Atilla AVE Kiállítóház kurátora, Civil Régészeti Alap Elnöke, PPKE régész tanhallgatója

13 órától – Pető Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Múzeum régésze

15 órától – (hamarosan)

  17 órától – (hamarosan)

​​

Rövid ismertetők az előadások témáiról:


2017. május 22. hétfő 18 órától

Kerek templomok a Kárpát-medencében és környékén II.

A Kárpát-medencében és környékén nagyon sok korai templom van,amelyeknek többsége centrális alaprajzú. Ezekből a gyakran a 9. században épült szentélyekből mutatunk be jónéhányat, és később még további emlékeket is megismerhetünk.

A kerektemplom az egyik legősibb és legmisztikusabb forma, ráadásul a Kárpát-medence építészetében valamiért különösen népszerű.

A körtemplom az egyik legmisztikusabb épületforma, hiszen eredete több ezer évre nyúlik vissza. A középkorban a világ mintájára a tökéletes templomot is kör alaprajzúnak képzelték, különösen, miután a keresztes lovagok hírét hozták, hogy Jeruzsálemben is ilyen áll Krisztus sírja felett. A római Pantheon ugyancsak szerepet játszott a forma népszerűségében. A Kárpát-medencében különösen sok kerektemplom áll.


2017. május 26. péntek 18 órától

Lóháton írt történelem

A Kr.e. 1. évezred derekán az eurázsiai sztyeppét azonos kultúrájú és életmódú népek népesítették be. A görögök egységesen szkítának, a perzsák szakának nevezték őket. A szkíták eredete már az ókorban is parázs viták témája volt. Kik voltak, honnan jöttek, s meddig jutottak el? E kérdésekre keresi a választ az előadás a régészet eszköztárának segítségével.


2017. május 27. szombat 11 órától

Az aranyban gazdag Agathürszoszok nyomában

I. Dareiosz perzsa nagykirály európai szkíták ellen vezetett hadjárata során tűnnek fel a történelem színpadán az aranyban gazdag agathürszoszok. Szkítia nyugati végén fegyverrel őrzött határaikat a szkíták sem háborgatták. Kik voltak, hol, s hogyan élt a történelem e rejtélyes népe? A régészeti előadás a 2500 évvel ezelőtt élt Agathürszoszok „aranyló" világába invitálja az érdeklődőket.

2017. május 27. szombat 14 órától

Istenek régészete

A Kr.e. 5. században élt Hérodotosz történetei évezredek óta ihletik meg a költőket, írókat, művészeket; az alkotóművészek mellett tudományos művek ma is gyakran forrásként használják. A történetírás atyjának feljegyzései felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtanak a szkíták hitvilágába, vallási szokásaiba. Az előadás e kérdéskört boncolgatja a régészet eszköztárának segítségével.

2017. május 27. szombat 16 órától

Szauromaták nyomában

Szkítia keleti határán a legendás amazonok és a szkíta ifjak házasságából született egy új nép: a szauromaták. Történelmük szorosan összefonódott nyugati rokonaikéval. A Kr.e. 6. század végén csapataik szövetségesként küzdöttek Dareiosz hódító serege ellen, míg késői leszármazottaik aktív szerepet játszottak a szkíta birodalom megdöntésében. A régészeti előadás a 2500 évvel ezelőtt élt szauromaták „harcos" világába invitálja az érdeklődőket.


Gondos Béla a fővárosban sokak által, régóta ismert „könyves ember", „dokumentáló", civil kutató az Erdélyi Magyarok Egyesületének aktív tagja. Őseitől örökölte a Kárpát Haza szeretetét, és a megismerési vágy által hajtva szinte minden zugát bejárta. Évtizedek óta önerőből járja Magyarország határon kívüli tájait, autodidakta módon gyűjti és fotózza az építészeti, művészeti emlékeit. A magyarság és rokonnépeinek emlékeit kutatva bejárt vagy 40 országot. Különleges élményként élte meg a moldvai csángók életének megismerését. Az élményeket nemcsak magának, hanem másoknak is gyűjti, ezért előadásokat, úti beszámolókat tart, ismertetéseket ír épített örökségünkről. Arról kevesen tudnak, hogy a rendszerváltozás előtt tiltott irodalmat terjesztett.


Scholtz Róbert Gergely régész-történész. 2005-ben a Szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázott történelem és régész szakon. Fő kutatási területe a Kárpát-medence és az eurázsiai sztyeppe szkíta kora. Szakdolgozatát a Szkíta kori Alföld-csoport fegyverzetéről, valamint I. Dareiosz perzsa király európai szkíták ellen vezetett hadjáratáról írta. A szkítákkal, a történelem „első" lovas-nomád népével 2001-ben a „Hatalmasok viadalokban" c. vándorkiállítás rendezésekor találkozott. A kiállításhoz megjelent katalógusban Csongrád megye szkíta kori lelőhelyeiről értekezik. Az egyetemi évek után kilenc évet dolgozott terepi régészként a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, ahol több szkíta kori település és temetkezés feltárását irányította. Kutatásairól magyar és angol nyelven jelentetek meg szak-, és ismeretterjesztő tanulmányok, valamint folyamatosan tart előadásokat, kiállítás megnyitókat az érdeklődőknek. Legutóbb a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum állandó kiállítását tervezte újra, ahol Magyarországon elsőként egy szkíta harcos életnagyságú rekonstrukcióját is elkészítették.

AVE Kiállítóház (1065 Budapest, Hajós utca 21.)

Belépő:

Elővételben az előadás napjáig                1.000,- Ft

Helyszínen aznap                                      1.500,- Ft

Helyfoglalás érkezési sorrendben!

Regisztráció, jegyrendelés: info@avekiallitohaz.hu (név, jegy darabszám)

Információ: 20/312-5925 / Jegyek a helyszínen kaphatók!