Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. május 27., szombat

22.232 - ​Békekör Magyar: A fokozódó fegyverkezés újabb háború előszele? > ​2017. május 26.


Feladó:
​​
Békekör Magyar

Dátum: 2017. május 26. 5:56
Tárgy: A fokozódó fegyverkezés újabb háború előszele?
Címzett:


A fokozódó fegyverkezés újabb háború előszele?

Budapest,

​​
2017. május 26. péntek (MSZF)


     Megeshet, hogy az erőteljes lendületet vett fegyverkezés újabb háború előszele. A háború bekövetkezése ugyan nem törvényszerű, de nem is zárható ki. Az újabb konfliktus valószínűleg Irán és Szaúd-Arábia között fog kirobbanni. Nem véletlenül kötött az Egyesült Államok 100 milliárd dolláros üzletet Szaúd-Arábiával amerikai fegyverek eladásáról – hangzott el a „Globális fegyverkezési verseny új szakasza és Magyarország" c. előadáson, melyet Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, a Honvédség volt vezérkari főnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára tartott a budapesti Corvinus Egyetemen.

     Mérsékelheti a háborús veszélyt, hogy a végéhez közeledik a szíriai és az iraki konfliktus, Szíria és Irak megtisztítása az Iszlám Állam terroristáitól – hangzott el a Magyar ENSZ Társaság rendezésében tartott előadáson. Szenes tábornok megállapodásra számít Putyin orosz és Trump amerikai elnök júliusi hamburgi találkozóján a terrorizmus elleni közös fellépésről.

     Ugyanakkor – véleménye szerint – Trump alatt megállíthatatlan lesz a fegyverkezési verseny, hiszen az amerikai elnök azt tervezi, hogy 3 billió dollárral fejleszti a nukleáris arzenált, köztük a stratégiai bombázókat. Az USA évente 160 milliárd dollárt költ világméretű katonai jelenlétének fenntartására.

     Megtudtuk, hogy Trump „száz napot adott Kínának és Oroszországnak Észak-Korea megregulázására, mielőtt Amerika kezébe venné az ügyet."

    Ukrajnában egyre rosszabb a helyzet – vélekedett a tábornok-professzor.

    Magyarország nyáron egy századot indít Észtországba az Oroszország ellen felvonultatott NATO-haderő részeként. Ötven fővel emelik az iraki békefenntartó kontingens létszámát. 392 milliárd Forintot szánnak katonai kiadásokra a következő költségvetésben, 2024-re a bruttó nemzeti termék (GDP) 2 százalékát fogják költeni katonai célokra, eleget téve az amerikai elvárásnak. (Ezt az USA és a NATO szigorúan ellenőrizni akarja, és hazánknak tervet kell benyújtania arról, hogyan fogja teljesíteni a célt.)

    A fejlesztés fő területe a határvédelem és a terrorveszély elhárítása, de a Zrínyi-2016 programban szerepel területvédelmi századok felállítása, továbbá a légi szállítás és a helikopterek korszerűsítése is. A Gripenek felfegyverzése is több milliárd Forintba kerül – hangzott el Szenes Zoltán előadásán.+++

Kiadta: MSZF SZK