Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 2., szombat

22.419 - Munkáspárt: ​Ne hagyjátok magatokat, Tescosok! > 2017.09.01.

Feladó:
​​
Munkáspárt Információs Iroda
 
Dátum: 2017. szeptember 1. 13:56
Tárgy: Munkáspárt hírlevél 2017.09.01.
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Munkáspárt

​>​
 2017.09.01.


Milosevics elnökre emlékeztek Szerbiában

Milutyin Mrkonjick, a Szerb Szocialista Párt tiszteletbeli elnöke Pozsarevacban megkoszorúzta Szlobodan Milosevics sírját. Az egykori szerb-jugoszláv elnök augusztus 20-án lett volna 76 éves. "Amíg élek, mindig kifejezem tiszteletemet népünk egyik legnagyobb államférfiújának, akit Hágában megöltek." – mondotta. (http://www.politika.rs)

Bővebben...


A körzeti ápolónőnek miért nem jár fizetésemelés?

Garantált bérminimum, plusz 20 ezer forint kiegészítő díjazás: ennyit keres ma a háziorvosok mellett dolgozó, közel 8000 körzeti ápoló, miközben a praxisok havi finanszírozása 390 ezer forinttal emelkedett 2015 óta. Az alapellátásban senki nem kapott ágazati béremelést. Az egészségügyi bértábla hatálya nem terjed ki közel 8000 körzeti ápolóra, 5000 védőnőre, 3000 fogászati szakasszisztensre, 2500 foglalkozás-egészségügyi szakápolóra, továbbá az ügyeleten és az otthoni szakápolásban dolgozó szakápolókra, azaz a szakdolgozók egyötödére. (http://medicalonline.hu)

Bővebben...


Ausztria muszlim ország lesz

A Vienna Institute of Demography adatai szerint Ausztriában 700 ezer muszlim vallású ember él, az összlakosság 8 százaléka. 2001 óta a számuk megduplázódott. Mivel a születések száma a muszlim családokban nagyobb, mint az osztrák családokban, 30 éven belül a lakosság 20 százaléka lesz muszlim.  Bécsben viszont minden harmadik lakos muszlim lesz. (https://www.oeaw.ac.at)

Bővebben...


Románia fegyverkezik

A román kormány megállapodást ír alá az amerikai General Dynamics és a német Rheinmetall cégekkel. A román fél amerikai és német technológia alapján páncélozott gyalogsági járműveket fog gyártani. (https://www.romania-insider.com)

Bővebben...


A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

Nagyon nagy bajban van az almatermelés ma Magyarországon. Ha az ágazat nem megy keresztül jelentős változásokon, tíz éven belül a föld színéről is eltűnhet a szabolcsi alma. Erre hívja fel a figyelmet a debreceni Farmer Expón kiállító Szabolcsi és Szatmári Alma, saját magukon kívül még több ezer gazdát képviselve. (https://szakszervezetek.hu)

Bővebben...


Görögdinnye-fesztivál Kínában

A kínaiak nagyon kedvelik a görögdinnyét. Olyannyira, hogy a nyári szezont fesztiválokkal is megünneplik. Augusztus 29-án Guizhou tartományban ünnepeltek. (http://www.news.cn)

Bővebben...


Mire készülnek a lengyelek?

Önkéntes és díjmentes katonai kiképzést vezetnek be az új tanévtől egyes lengyel felsőoktatási intézményekben annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az illetékes tárcák kötöttek Varsóban hétfőn. A 30 tanórás elméleti és 22 órás gyakorlati kiképzésben a 2017/2018-as tanévben mintegy 10 ezer hallgató vehet részt. A kísérleti program költségeit — több mint 200 millió zlotyt (mintegy 14,2 milliárd forintot) — nagyrészt a lengyel nemzetvédelmi tárca fedezi, kisebb részét a tudományos és felsőoktatási minisztérium vállalja. (https://888.hu)

Bővebben...


Tesco: a határozott küzdelem, a gyors cselekvés vezethet sikerre.

Lapinformáció szerint a Tesco leépítésből gazdálkodhatja ki a béremelést - egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy sztrájk lesz. A sztrájkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől - írja keddi számában a Magyar Nemzet. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növeli a fizetéseket. Pedig a cég által megígért, fejenként 11-17 ezer forintos emelés nem is elég, a Tesco dolgozóit tömörítő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) után a reprezentatív KASZ is sztrájkbizottságot alapított. Ezzel a két szakszervezet újra egyesítette erőit - ismerteti a napilap. (https://mno.hu)

Bővebben...


A profitért játszanak a tűzzel

A cseh hadsereg 2025-ig tervezi lecserélni a jelenlegi orosz gyártmányú T-72M4 CZ harckocsikat. A tervek szerint a német Leopar-2 harckocsikkal helyettesítenek. (http://www.armadninoviny.cz)

Bővebben...


Várólista: egy nap is sok, ha meghalhatunk

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint augusztusban 27 501 beteg várt valamilyen műtétre Magyarországon. A legtöbben még mindig szürkehályog-műtétre várnak hazánkban, augusztus elején 10 304-en voltak a listán. A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló műtétre kell várni Magyarországon, átlagosan 451 napot, csípő- és térdprotézisre pedig majdnem egy évet. Szívkatéterezés miatt most 622 beteg van a várólistákon, nekik átlagosan 163 napot kell várniuk arra, hogy egy szívspecialistához bejussanak. (https://www.vg.hu)

Bővebben...


Botka-Dobrev-Gyurcsány: egyik kutya, a másik eb

"A hírek szerint Gyurcsány kész eleget tenni Botka azon követelésének, hogy lemond közös listás helyéről. A volt miniszterelnök ugyanakkor nem adja magát azért ilyen könnyen, cserében csak annyit kér, hogy felesége, Dobrev Klára legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt." (http://figyelo.hu)

Bővebben...


Afganisztán: hurrá, maradunk!

Trump amerikai elnök felvázolta az USA új stratégiáját Afganisztánban. Ennek lényege, hogy nem határidőt tart szem előtt, hanem a feltételek teljesülését, és ezért nem fog az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy a további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni. Mint mondta, "nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről". "Nem áruljuk el, hogy mikor indítunk támadást, de az biztos, hogy támadást indítunk majd" - tette hozzá. (https://www.whitehouse.gov)

Bővebben...


Christian barátom, verjük szét a visegrádiakat!

A szigorú francia protokollt felrúgva Macron francia elnök Christian barátomnak nevezte Kern osztrák kancellárt az augusztus 23-i salzburgi találkozón. A megbeszéléshez később csatlakozott Sobotka cseh és Fico szlovák miniszterelnök. (https://kurier.at/politik/)

Bővebben...


Német-francia energiarabságba kerülhetünk?

Az energiapiacosítás következtében az Európai Unión belül működő pilóta játéknak vagyunk elszenvedői. Ezt a mechanizmust kényszeríti ma az EU tagállamaira a németek által kitenyésztett energiapolitika. A gazdagabb tagállamok látszólag az egész EU energiafüggőségét csökkentik, és látszólag nagyvonalúan „olcsóbb" áramhoz juttatják a kevésbé tehetősebb államokat. A nemzetállamok saját energetikai képességei az olcsó, vagyis a gazdagabb, tehetősebb tagállamok fizetőképesebb fogyasztói által támogatott export árammal leépülnek, piaci oldalról ellehetetlenülnek, idővel megszűnnek működni, és a függőség új centralizált formája alakul ki. - nyilatkozta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke. (https://preshaztarsasag)

Bővebben...


A férfi, aki tud nemet mondani

Putyin orosz elnök Anatolij Ivanovics Antonov hadseregtábornokot, honvédelmi miniszterhelyettest nevezte ki Oroszország új washingtoni nagykövetének. Antonov tapasztalt diplomata, korábban Lavrov külügyminiszter helyettese, az USA-val szembeni kemény politika híve. (http://www.lidovky.cz)

Bővebben...


Ma is szükség lenne Szabó Ervinre

Szabó Ervin, Schlesinger Sámuel Ármin néven született egy azóta eltűnt faluban, Árva megyében. A nép szavát akarta hallatni betegen is, folyamatosan dolgozva és nem sokkal az őszirózsás forradalom előtt halt meg 41 évesen. „Szabó Ervin halála talán nagyobb veszteség a holnapi Magyarországnak, mint a mainak", írta róla Móra Ferenc. Az országos közkönyvtári rendszer az ő nevét viseli méltán Magyarországon."  (http://www.mazsihisz.hu/)

Bővebben...


Putyin elnök a Debreceni Egyetem díszpolgára

Civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Debreceni Egyetem. (http://mti.hu)

Bővebben...


​​
​​
Ne hagyjátok magatokat, Tescosok!

Ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, akkor a dolgozók szeptemberben bármikor sztrájkba léphetnek a Tescónál - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán. ((http://mti.hu)

Bővebben...


Van kedve Észak Koreába utazni?

Észak-Korea Moszkvában megnyitotta első oroszországi hivatalos utazási irodáját. Szergej Golov, az orosz Utazási Ügynökségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy Oroszországban nagy az érdeklődés az észak-koreai utak iránt. (http://www.interfax.ru/russia/576211)

Bővebben...


Rossz hír: drágább lesz a kenyér!

Szeptembertől 5-10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát a Lipóti Pékség a munkabérek növekedése miatt. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga után, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel. (https://www.agrarszektor.hu/)

Bővebben...


A szocialista rendszer jobb, mint a kapitalizmus

A mai napig 61 kommunista és munkáspárt ítélte el az EU soros elnöke, Észtország által augusztus 23-án rendezett kommunistaellenes rendezvényt, melyre „a totalitárius rendszerek áldozatai emléknapja" keretében került sor.( http://inter.kke.gr/)

Bővebben...


Elég az USA önkényéből!

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet.  Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán" - olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket "nagyon gondosan" dolgozták ki, annak érdekében, hogy a venezuelai kormányt "megfosszák alapvető pénzügyi forrásától". Az elnöki hivatal leszögezte: "az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére". (http://mti.hu)

Bővebben...


Tiszteletet Magyarországnak!

A holland külügyminiszter, elhatárolódott nagykövetük Magyarországot negatívan érintő kijelentéseitől, és hangsúlyozta, hogy azok nem tükrözik a holland kormány álláspontját. Szijjártó Péter az elhatárolódást elfogadta, és hétfőn konzultál a Hágából visszarendelt nagykövettel, hogy gyorsabban meghozzák a szükséges döntéseket. (http://mti.hu)

Bővebben...


Ne emeljék, csökkentsék a nyugdíj korhatárt!

Az első félévben 17 ezerrel csökkent a nyugdíjasok és csaknem 30 ezerrel a korhatárt elért nyugdíjasok száma – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból. Ez annak az eredménye, hogy idén megint emelkedett a korhatár, januártól már csak 63,5 évesen lehet nyugdíjba vonulni. A létszámfogyatkozás megmutatkozik a nyugellátásokra fordított kiadásokban is: idén, az első hét hónapban 1822,4 milliárd forintot költött az állami Nyugdíjbiztosítási Alap, ami az éves 3151 milliárd forintos keret 57,8 százaléka – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbb kiadott jelentésében. (https://zoom.hu/2017/)

Bővebben...


Ózdfalu: Szavazzunk a Munkáspártra, szavazzunk Horváth Józsefre!

Szeptember 3-án időközi polgármesterválasztás lesz Ózdfalun. A Munkáspárt jelöltje: Horváth József. (http://www.valasztas.hu)

Bővebben...


Elkezdődött a sztrájk a MÁV Utasellátónál

Nem tudjuk azt elfogadni, hogy több mint 70 munkatársunk, tagunk sorsa pecsételődik meg egy elhibázott gazdaságpolitikai folyamat következtében. Nyilván nem a hálókocsi-kalauz, nem az étkezőkocsin szolgálatot teljesítő személyzet miatt történt mindez - hanem gondolom, a MÁV-Start Zrt. menedzsmentje volt olyan vitéz és nagyszerű, hogy ilyen sorsra juttatta az Utasellátó Központot. – jelentette ki Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke. (http://www.vdszsz.hu)

Bővebben...


Fölösleges és káros ellenzéki kukacoskodás

A találkozón Putyin elnök elmondta, hogy a Paks II beruházáshoz rendelkezésre áll a 12 milliárd dollár, amiről korábban megállapodtak, és az építkezés jövőre elindulhat. Az orosz fél segíti a magyar beruházásokat az orosz piacon. ( http://kremlin.ru)

Bővebben...


Orbán judozni tanul?

Köszönöm a meghívást. Ez nem futball, de természetesen ez is egy jó sport. – mondta Putyin elnök a magyar miniszterelnöknek. Mire Orbán: Igyekszem megtanulni. Köszönjük, hogy elfogadta a meghívásunkat.  Elmagyarázhatom az elméletet. – válaszolt az orosz elnök. (http://en.kremlin.ru)

Bővebben...


Porosenko háborút akar

Ukrajna katonailag készen áll arra, hogy keményen visszacsapjon az „agresszornak", ha támadással próbálkozik – hangoztatta Petro Porosenko elnök az ország függetlenségének napján Kijevben tartott katonai parádén, amelyen tíz külföldi, köztük nyolc NATO-tagállam katonái is felvonultak. Az „agresszor" alatt az ukrán államfő nyilvánvalóan Oroszországot értette. (http://kiszo.hhrf.org/)

Bővebben...


Tűzparancsra várnak Kelet Európában?

A NATO 2016. Évi csúcstalálkozóján döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről. Most fejeződött be a négy NATO-harcicsoport telepítése Észtországban, Litvániában, Lettországban és Lengyelországban. A harcicsoportok létszáma 4500 katona. Növelték a NATO gyorsreagálásu erőit is, amelyek létszáma elérte a 40 ezer főt. (http://www.nato.int/cps/)

Bővebben...


100 éves a Nagy Október

Moszkvában készülnek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 100. évfordulójára.  A KPRF utcai rendezvényeket szervez, fénykép gyűjteményt jelentet meg az Interneten a forradalom eseményeiről (https://kprf.ru/party/1917/)

Bővebben...


Vörös inges csapat is indul a szentesi Lecsófesztiválon

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek meg van a maga tuti receptje. Szeptember első hétvégéjén a Szentesi Lecsófesztivál
ideje alatt ezrek lepik el Szentes utcáit, ahol a helyi lecsókészítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. Hívjuk, várjuk Önt és barátait a XIV Szentesi Lecsófesztiválra
2017. szeptember 1-2-án, főzze meg Ön a Fesztivál legjobb lecsóját. (http://www.szentesilecsofesztival.hu)

Bővebben...


A csillagos eget is megígérték a nyugdíjasoknak

Totális összellenzéki konferencia volt Csillebércen: a Nyugdíjasok Országos Szövetsége meghívta minden "értelmezhető" párt elnökét, hogy megkérdezze: ki, mit ígér a nyugdíjasoknak? (http://index.hu)

Bővebben...


Szeretik a magyar disznóhúst Kínában

Több, mint 1400-szorosára nőtt hat év alatt a Kínába irányuló magyar sertéshúsexport, és jelentős exportcikké vált a toll és a bor is. A teljes kínai agrárkivitel az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint 14-szeresére bővült 2010-2016 között, de a 22,8 milliárd forintos tavalyi összforgalom még mindig csak közel egy százalékát tette ki a mintegy 2400 milliárd forintos összes magyar élelmiszerexportnak. (https://www.agrarszektor.hu)

Bővebben...


Tovább a kínai sajátosságú szocializmus útján

A Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottsága azt javasolja a párt Központi Bizottságának, hogy 2017. október 18-ra hívja össze a párt 19. kongresszusát. (http://cpc.people.com.cn)

Bővebben...


MÁV-sztrájk: kitartást, türelmet, fegyelmezett harcot kívánunk!

Eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita augusztus 31-i fordulója is, emiatt a munkabeszüntetést a VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete 2017. szeptember 4-én 23:59-ig meghosszabbította. (http://www.vdszsz.hu)

Bővebben...