Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 25., hétfő

22,476 - Petőfiért! - 6/7. - Szabadszálláson felavatták a Szibériába szánt székelykaput > ​2017. szeptember 23-án


Feladó:
​​
MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2017. szeptember 25. 19:35
Tárgy: Petőfiért! - 6/7. - Szabadszálláson felavatták a Szibériába szánt székelykaput
Címzett:

Az 1848-ban, Párizsból indított polgári forradalomnak nemzeti szabadságharccá való kisiklatásáért Petőfi Sándor Szibériát, a magyar nemzet pedig Trianont kapta – mondta

​​
2017. szeptember 23-án Szabadszálláson, kapuavató beszédében Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. A szibériai Burjátországba, Petőfi Sándor tényleges halála helyére szánt székelykaput  Szabadszálláson, a nemzet nagy költőjének tényleges szülőhelyén állították fel ideiglenesen. A Székelyföldön, a háromszéki Gelencén a Both fivérek által faragott monumentális székelykaput, amelyet Égerházy László négy domborműve ékesít, Szabadszállás főterén, a református templom előtti Kálvin téren, ünnepélyes keretek között avatták fel.

Azzal, hogy Magyarországon immár egy köztéri alkotás hirdeti Petőfi Sándor igazságát – Szibériába történt elhurcoltatásának és ottani halálának tényét –, elkezdődött a nemzeti kegyelet megadása, amely akkor fejeződik be, amikor Budapesten, a Hősök terén, az ismeretlen honvéd szimbolikus sírjában, a nemzet főhajtása mellett elhelyezik Petőfi Sándor Szibériában feltárt hamvait – mondta a szónok.

A Szibériába szánt székelykaput az MVSZ Fuksz Sándor vezette Petőfi Sándor Bizottságának kezdeményezésére állították fel Szabadszálláson, a Képviselőtestület és a kapuavatáson is résztvevő, dr. Báldy Zoltán polgármester nyílt támogatásával.  A felavatott székelykaput Szabó Zsolt  református lelkész áldotta meg. Az avatáson jelent volt az MVSZ Elnökségének három tagja: Horváth István (Kanada), Kádár Dániel (Egyesült Államok) és Zombory István (Magyarország).

Korábban írtuk:

Petőfiért! - 1/7. - A Szibériába tartó székelykapu felállítása Szabadszálláson

Petőfiért! - 2/7. - Petőfi-dombormű a szabadszállási székelykapun

Petőfiért! - 3/7. - Atilla-dombormű a szabadszállási székelykapun

Petőfiért! - 4/7. - Csatajelenet a szabadszállási székelykapun

Petőfiért! - 5/7. - A barguzini titkos fogoly a szabadszállási székelykapun

 

MVSZ Sajtószolgálat

9337/170925