Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 12., kedd

22.448 - L. Simon László ​országgyűlési képviselő mentelmi ügye: ​Végleges döntés ​a Tisztelt Ház legközelebbi plenáris ülésén születhet.


Feladó: mandinka.bt
Dátum: 2017. szeptember 11. 13:07
Tárgy: L. Simon László mentelmi ügye
Címzett: 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 25 . B.11.155/2017/2. számú végzésében az elmúlt napokban indítványozta L . Simon László
​​
országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Stotz Gyula feljelentése alapján
.

2017. szeptember 11. 12:25

A feljelentés szerint: 2017. március 17-én jelent meg az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, valamint a http:llwww.atv .hu/vidieok weboldalon L. Simon Lászlóvalkészített beszélgetés, melynek során a Fidesz képviselője az alábbi valótlan tényállásokat fogalmazta meg a feljelentővel kapcsolatban:

- a feljelentő vélelmezhetően felelős a magyar könyvkiadók pénzének eltűnéséért,

- a feljelentő Kapolyi László megbízásából megfigyelte Orbán Viktort, melyből következetést vont le a politikai elfogultságára.


Stotz Gyula feljelentő szerint az interjú személyével kapcsolatban személyét sértő, társadalmi megbecsülését csorbító valótlan kijelentéseket tartalmaz.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2017. szeptember 5-i ülésén tárgyalta. Zárt ülésről készült jegyzőkönyvek nem hozhatók nyilvánosságra. L. Simon László előzetesen közölte: a Mentelmi bizottság, illetve az Országgyűlés döntését elfogadja, a feljelentést méltánytalannak tartja.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Szavazása során nem kapott többséget a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány, ezért a határozati javaslat az, hogy „az Országgyűlés L. Simon László országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel."

​​
Végleges döntés dr. Vejkey Imre, a bizottság kereszténydemokrata elnökének előterjesztése nyomán 
​​
a Tisztelt Ház legközelebbi  plenáris ülésén születhet.

Bartha Szabó József