Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 25., hétfő

22.474 - Pénzcentrum: Jönnek a nyugdíjas kasszások, árufeltöltők, takarítók a magyar boltokban

Jönnek a nyugdíjas kasszások, árufeltöltők, takarítók a magyar boltokban
Veres Dóra > 2017. szeptember 25. hétfő 05:35
Lujza 60 éves, egy éve él nyugdíjasként. Nagyon szeretne elhelyezkedni valamelyik nyugdíjas szövetkezeten keresztül, de úgy látja, hiába jó az elképzelés, a rendszernek még vannak gyerekbetegségei: pocsékabbnál pocsékabb munkalehetőségek közül lehet csak választani, és úgy érzi, ha ő maga nem lép azért, hogy mielőbb munkát találjon, a szövetkezet, ahová regisztrált, nem fog rajta segíteni.
Ha én nem keresek magamnak munkát, ez a szövetkezet nem fog rajtam segíteni. Ez nulla
- mondta a Pénzcentrumnak telefonon a 60 éves Lujza, akinek nevét
kérésére a cikkben megváltoztattuk. A Miskolcon élő nő kicsivel több, mint egy éve ment nyugdíjba. Akkoriban azt gondolta, az életben többé nem szeretne dolgozni. Viszont amikor idén nyáron tudomást szerzett róla, hogy augusztustól elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta álláskínálatok, úgy gondolta, ez jó lehetőség és egy részmunkaidős állás nem is lenne rossz. Úgy fogalmaz, kijön ugyan a nettó 150 ezres nyugdíjából havonta, viszont bántja, hogy esélye sincs félretenni a nyugdíjából, nincs megtakarítása, hiába szeretné, arra sincs pénze, hogy a lakást kicsit felújítsa. Ráadásul jelzáloghitele is van, ami szintén jelentős anyagi terhet ró a magyar nőre. Épp ezért amint lehetett, regisztrált a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnél.

Egész életében irodai munkát végzett, ezért valamilyen adminisztrációs állást szeretne, de tulajdonképpen elvállalna adatrögzítést is, és a kereskedelemben is kipróbálná magát.

Amikor regisztráltam a weboldalon, tényleg szinte mindent beixeltem, vagyis bármilyen munkalehetőségnek örültem volna. Két dolgot viszont nem vállalok: takarítást és nehéz fizikai munkát

- mondta. Szeptemberben aztán a honlapon megjelentek az első álláshirdetések, de Lujza csalódottan tapasztalta, hogy alig van olyan munkalehetőség, ami számára megfelelő lenne. Egy cég például a budapesti és miskolci telephelyükre takarító munkatársat és varrónőket keres, nagy a kereslet a légtechnika szerelőkre, valamint víz- és központi fűtésszerelőkre is. Miskolc környékén van egy bolti eladói állás is, és konyhai kisegítőt is felvennének nyugdíjas szövetkezeten keresztül.

Szerencsésnek tartja magát, mert már a '90-es évek közepe óta használ számítógépet - a munkájához elengedhetetlen volt, hogy megtanulja kezelni azt, így az internetes ügyintézés sem jelent számára gondot.

Múcsonyban például keresnek embert egy Kft.-hez. Csak épp szerintem sok olyan idős ember él azon a településen, aki nem is tud erről a lehetőségről, mert nincs számítógépe vagy internete

- jegyezte meg Lujza. Kiemelte, hiába regisztrált a honlapon, fizette be a 100 forintos tagdíjat,
a nyugdíjas szövetkezet nem úgy működik, mint a nagyobb állásportálok: nem érkeznek nap, mint nap e-mailben állásajánlatok, ha befut egy Lujza számára megfelelő lehetőség, senki sem hívja fel, hogy erről informálja őt. Úgy van esélye megtalálni a számára legjobb munkát, ha ő rászánja az időt és minden nap átnézi a nyugdíjas szövetkezet Facebook-oldalát és/vagy honlapját.

Ezért éri meg nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozni
A szövetkezeten keresztül végzett munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá a közterhek. Ráadásul a mindenkori - az idén 127 500 forintos - minimálbérig étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.
A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját pedig semmilyen szinten nem érinti a foglalkoztatás: vagyis a munkájukért kapott fizetés mellett a nyugdíjukat is megkapják minden hónapban.

Gyerekcipőben járnak még a szövetkezetek
Kósa Lajos szeptember első hetében, még a Fidesz frakcióvezetőjeként azt nyilatkozta, eddig 19 nyugdíjasszövetkezetet jegyeztek be, de legalább ugyanennyi van cégbírósági bejegyzés alatt.
Hiába viszont a rengeteg szövetkezet, az állásajánlatokat böngészve kijelenthetjük: egyelőre gyér a kínálat. Az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet honlapján például mindössze hat állásajánlatot találtunk Pest megyében, négyet Veszprém megyében és egyetlen egyet Győr-Moson-Sopron megyében. A honlap alapján a legtöbb megyében egyáltalán nincs munkalehetőség.
A honlap nem naprakész. Mivel ez a korosztály nem az interneten éli az életét, ezért náluk sokkal nagyobb élőmunka befektetésre van szükség a toborzás során, így jelenleg az aktív toborzási módszerekhez fordulunk elsődlegesen, de természetesen az a cél, hogy minden lehetőség felkerüljön a honlapunkra is, erre azonban még a nagyszámú érdeklődő miatt várni kell

- válaszolta megkeresésünkre Kováts Balázs, a Szomszédok Nonprofit Kft. ügyvezetője. Minden megyeszékhelyen és néhány kisebb településeken is folyamatosan nyitnak ügyfélszolgálatokat, hogy minél több nyugdíjast elérjenek.
Náluk egyébként a kiskereskedelmi pozíciókból van a legnagyobb választék. Arra a kérdésre, eddig hány nyugdíjas regisztrált hozzájuk, azt felelte: jelenleg kb. 100 fő dolgozik az ország területén nyugdíjasként szövetkezeti rendszerben.
Ha az interneten elérhető álláshirdetéseket megnézzük, látszik, hogy sokan nem részmunkaidőben foglalkoztatnának nyugdíjasokat. Veszprémben például heti 4-5 napban, két műszakban (reggel 6-tól délután 2-ig és délután 2-től este 10-ig) keresnek embert. A kézi összeszerelő, csomagoló munkáért óránként 840 forintot, a gépi varrásért 926-980 forintot fizetnek.
Szegeden konyhai kisegítő munkáért bruttó 733 forintot fizetnek, hetente 2-3 napot kell vállalni, a munkaidő reggel 6 órától 14.20-ig tart. Bábolnán csomagolói munkára várnak jelentkezőket, csakhogy ez sem részmunkaidős állás: három műszakban (6.00-14.00, 14.00-22.00, 22.00-06.00) keresnek nyugdíjasokat, a délelőtti munkavégzésért nettó 900 forintos órabért, a délutániért és éjszakaiért nettó 1035 forintot fizetnek.

A nagyobb áruházláncok tárt karokkal várják a nyugdíjasokat

Megkérdeztük a nagyobb boltláncokat, tervezik-e, hogy foglalkoztatnak majd munkavállalókat nyugdíjas szövetkezeten keresztül. Az Auchannál jelenleg is 130 nyugdíjas dolgozik, ez az aktív állományuk 2 százalékát jelenti. Jelenleg egyébként nem dolgoznak együtt nyugdíjas szövetkezetekkel, de megkeresésünkre azt írták, nyitottak erre a lehetőségre is. Arra a kérdésre, hogy milyen munkakörben alkalmaznak idősebb korosztályú munkavállalókat, azt válaszolták, tulajdonképpen bármely nyitott pozíciójukra jelentkezhetnek, így például pénztáros, biztonsági munkatárs, eladó, áruátvevő, dekoratőr vagy kereskedelmi vezető munkakörökben is várják jelentkezésüket.
Spar és Interspar üzletekben is jó ideje dolgoznak nyugdíjasok, és a cég a jövőben szeretne nyugdíjas szövetkezettel is együttműködni. Arra a kérdésre, miben más nyugdíjast foglalkoztatni, mint például egy diákot, illetve egy aktív korút, a következőt felelték a Pénzcentrumnak: ez a korosztály sokkal lojálisabb, koruk ellenére példaértékű a tenni akarásuk, a munkához való hozzáállásuk.
Lidl Magyarország megkeresésünkre annyit írt, jó kezdeményezésnek tartják a szóban forgó foglalkoztatási formát, "hiszen ezzel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon dolgozók számának bővítésére". A Tescótól pedig a következő választ kaptuk: "a Tesco vizsgálja a nyugdíjas szövetkezetekkel való együttműködés lehetőségét, ám a pontos részletek további egyeztetést igényelnek". Az Aldi kérdésünkre közölte,  jelenleg nem foglalkoztatnak munkavállalót nyugdíjas szövetkezeten keresztül.