Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 20., szerda

22.466 - ​Az ”Országház Bora 2017” díjazottjai! > ​2017. szeptember 19. 11:38


Feladó: mandinka.bt
Dátum: 2017. szeptember 19. 17:30
Tárgy: "Országház Bora 2017"
Címzett: 

 
Hagyományteremtő céllal első alkalommal idén választották ki az Országház borait. 
Látványosan még az ellenzék sem tiltakozott.

​​
2017. szeptember 19. 11:38

A magyar bor régóta kiemelkedő szerepet tölt be az országimázs-építésben, Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. Már a 11. századtól dokumentáltak borra vonatkozó szabályokat Magyarországon, a magyar állam szinte a kezdetektől igyekezett szabályozni a borfogyasztást és a borforgalmat. Az Országgyűlés a 19. század folyamán fektette le a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg. 

Megérett az idő arra…

Az Országgyűlés elnöke hirdetett pályázatot az "Országház Bora 2017" cím elnyerésére. Nem titkolta: Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. A bormustra célja, hogy hazánk olyan, kiemelten jó minőséget biztosító italai kerüljenek kiválasztásra, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést. Megérett az idő arra, hogy a magyar alkotóerő olyan nagyszerű megnyilvánulásai, mint a magyar Országház és a magyar bor évente egymásra találjanak.

Kövér László emlékeztetett arra is , hogy a szőlészeti kultúra az emberi civilizáció egyik fokmérője. A 20. század elején a történelmi Magyarország területén 300 ezer hektáron termeltek bort, ma pedig 65 ezer hektáron művelnek szőlőt az országban. A kommunizmus alatt a magyar bortermelés tragikus évtizedeket élt meg, sok helyen az uborka is kiugrott belőle, guggolva mentek el az ablak előtt, nehogy behívják őket megkóstolni, de a rendszerváltozás egyik kétségen kívüli sikertörténete, hogy a magyar bor ebből az állapotából ismét világszínvonalú minőséget tudott elérni. 

Borkiválasztás szabályzata

A borkiválasztáson a bortermelők mindazon palackozott minőségi és különleges minőségű borai vehettek részt, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A borokat huszonegy tagú bizottság bírálta el, amelynek elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke. Felidézte: a 19. században két olyan törvényt is hozott a magyar Országgyűlés, amely lefektette a hagyományos bortermelés jogi alapjait a hazai borkultúra megszilárdítására. Az Országgyűlés ma is kiemelt figyelmet fordít a honi minőségi borkultúra fejlődésére, ezért a bormustra prioritása, hogy Magyarország olyan, kiemelten jó minőséget biztosító italait válasszák ki, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.

Az „Országház Bora" borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhatott, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősítette.

A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők voltak:

- olaszrizling (száraz),  – palackonkénti átadási ár legfeljebb 3 000 Ft + ÁFA;

- furmint és furmint alapú házasítás (száraz), – palackonkénti átadási ár legfeljebb 6 000 Ft + ÁFA;

- egyéb fehérbor (száraz) a következő fajtákból: hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó – palackonkénti átadási ár legfeljebb 3 000 + ÁFA;

- kékfrankos (száraz) – palackonkénti átadási ár legfeljebb 3 000 + ÁFA;

- bikavér (száraz) – palackonkénti átadási ár legfeljebb 4 500 + ÁFA;

- kadarka (száraz) – palackonkénti átadási ár legfeljebb 3 000 + ÁFA;

- cabernet franc (száraz) – palackonkénti átadási ár legfeljebb 4 500 + ÁFA;

- tokaji aszú (a hatályos bortörvénynek megfelelő paraméterekkel) – palackonkénti átadási ár legfeljebb 12 000 + ÁFA.

Mintákat küldhettek  a bortermelő vállalatok és az egyéni bortermelők. Egy termelő kategóriánként egy tétellel nevezhetett. A nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kellett a minta által képviselt bor tételmennyiségéről, mely nem lehetett kevesebb 200 palacknál. A kiválasztáson való részvételhez mintánként a nevezési díj összege 10 160 Ft volt.

A nevezési lap mellett csatolni kellett a mintára vonatkozó, az alábbi adatokat tartalmazó kémiai analízist tanúsító bizonyítványt is:

- alkoholtartalom térfogat %-ban kifejezve,

- cukortartalom g/l-ben,

- titrálható savtartalom, borkősavtartalom g/l-ben,

- illósavtartalom (ecetsav g/l-ben),

– összes és szabad SO2-tartalom mg/l-ben.

A nyolc meghirdetett kategóriában 147 palack érkezett, 13 magyarországi és egy határon túli borvidék 81 pincészetétől. A zsűri munkájáról szólva Kállay Miklós, a huszonegy tagú bírálóbizottság és a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke nem titkolta: a szabályok szerint a bírálat anonim módon zajlott, a szakértők kóstolgatás nyomán csupán a borok fajtáját tudhatták.
A borkiválasztás lebonyolítását, a szabályainak betartását az elnökség felügyelte. Értékelését a bírálóbizottság végezte. A bírálóbizottság három zsűriből állt. Egy-egy zsűri legalább öt tag együttes jelenléte esetén volt szavazóképes.

A borok előzsűrizésen mentek át, amely hivatott volt kiszűrni a hibás palackokat. A bírálóbizottság a borok értékelését két napon át végezte, a meghirdetett nyolc pályázati kategóriában pályázó borokat.

A bírálóbizottság elkülönítetten dolgozott, olyan fényforrás mellett, amely nem változtatja meg a bor színét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történt, csak azok tartózkodhattak, akik részt vettek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint 18-22 oC hőmérsékletet kellett biztosítani. Tilos volt a dohányzás és szigorúan csendet kellett tartani.

A palackok felnyitása és a borok kitöltése a bizottság tagjainak látókörén kívül történt. Kitöltés alatt bársonyzsák takarta, egészen a palack szájáig.

Kóstolási ülésenként száraz bor esetében maximum 45 minta, egyéb bor esetében maximum 30 mintát bírálhattak. A bizottság tagjainak a bírálat alatt kenyér és víz állt rendelkezésükre. Szükség szerint egy vagy két szünetet tartottak. A bormintákat az alábbi sorrendben bírálták:

- szín szerint: fehér, vörös;

- cukortartalom szerint: a száraz borokkal kell kezdeni;

- évjárat szerint: az újborokkal kezdődött sor;

- illat szerint: a semleges illatú borokkal kellett kezdeni.

 A borok az alábbi hőmérsékleten kerülnek bírálatra:

- fehérborok: 10-12 oC,

- vörösborok: 15-18 oC,

– likőrborok: 8-10 oC.

A bizottság tagjai teljes csendben dolgoztak, anélkül, hogy bármi jelét adtak volna a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak. A borok értékelése teljesen titokban 100 pontos, bírálati lapon történt.  A kóstolók által adott pontokat a technikai titkárság összesítette, a számolt átlag adta a bor végleges pontszámát.

A három zsűri bírálati eredményeit az elnökség ellenőrizte, majd megállapította a győzteseket. A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át.

​​
Az "Országház Bora 2017" díjazottjai

HELYEZÉS

KATEGÓRIA

PINCÉSZET

BOR

1

 

Olaszrizling

Kristinus Borbirtok

Olaszrizling 2015

2

Kancellár Birtok Kft.

Nagy-Somlói Olaszrizling 2013

3

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Gál Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015

1

 

furmint

Dobogó Pincészet

Tokaji Furmint 2015

2

Orosz Gábor

Tokaji Furmint Hárslevelű Nyulászó 2013

3

Patricius Borház Kft.

Tokaji Furmint Selection száraz 2015

1

 

Egyéb fehér

Kolonics Pincészet

Somlói Juhfark 2015

2

Tornai Pincészet  Kft.

Top Selection Grófi Juhfark 2015

3

Petrény Winery

Solaria 2009 hárslevelű

1

 

kékfrankos

Fritz Pincészet

Kékfrankos 2012

2

Lajvér Borház  Borászati Kft.

Szekszárdi Kékfrankos 2014

3

Bock Borászat Kft.

Bock Kékfrankos 2015

1

 

bikavér

Fritz Pincészet

Szekszárdi Bikavér 2012

2

Besenyei Borház

Egri Bikavér Superior 2013

3

Eszterbauer Borászat , Tüke

Szekszárdi Bikavér 2013

1

 

kadarka

Takler Borbirtok

Takler Kadarka 2015

2

Szent Gaál Kastély és Borház

Kadarka Válogatás 2015

3

Vesztergombi  Pince

Szekszárdi Kadarka 2013

1

 

cabernet franc

Heumann Pincészet

Villányi Franc 2012

2

Petrény Winery

Cabernet Franc 2011

3

Mokos Pincészet

Villányi Franc 2011

1

 

tokaji aszú

Grand Tokaj Zrt.

Grand  Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

2

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Aszú 2009

3

Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010

 

A díjak odaítélése díjkiosztó gála keretében történt. A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárolt a Tisztelt Ház, a termelők pedig dicsőségük emlékeként a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.  És cseppet sem mellékesként: a  borgazdáknak jogukban áll adíjnyertes tételt "Országház Bora 2017" felirattal forgalmazni.  A kategóriák 2-3. helyezettjei elismerő oklevelet kaptak.

Nem mellékes feltétel: a rendező fenntartotta magának a jogot, hogy a kiválasztásban helyezést elért, és erre vonatkozó jelölést magán viselő borok minőségét ellenőrizze, valamint a jelölést viselő, kereskedelmi forgalomban kapható bor minőségét beazonosítsa a versenyen szereplő boréval.

Bartha Szabó József