Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. november 4., szombat

22.547 - Álljunk ki II. János Pál pápa szobrának keresztje mellett!


Feladó: Illés József
Dátum: 2017. november 3. 18:17
Tárgy:  Álljunk ki II. János Pál pápa szobrának keresztje mellett!
Címzett:

A francia államtanács október 25-én lebontásra ítélte a bretagne-i Ploërmel kisváros II. János Pál pápát ábrázoló emlékművének keresztjét. A döntés nemcsak a katolikusok körében vált ki ellenállást Európa-szerte, hanem minden jóérzésű embert megdöbbent.

A helyi önkormányzat által 2006-ban felállított szobrot a város díszpolgára, a világhírű orosz szobrász Zurab Cereteli ajándékozta a településnek. Az emlékmű János Pál pápát ábrázolja, imára kulcsolt kézzel. A szobor talapzatán a pápa Jézust idéző kedves mondata áll: „Ne féljetek!"

A szobor kálváriája 2015-ben indult el, amikor is egy „szabadgondolkodó" egyesület jogi eljárást indított ellene. 2015 májusában a rennes-i közigazgatási bíróság a szobor lebontásáról döntött, indoklásuk szerint az emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel".

2015 decemberében a bíróság másodfokon megsemmisítette a szoborbontásra vonatkozó határozatotIdén októberben viszont az államtanács (Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága) megszüntette ezt a másodfokú határozatot, és elrendelte az emlékmű keresztjének eltávolítását.

Ploërmel egykori polgármestere leszögezte: „Folytatom a harcot mindaddig, amíg Isten életben tart! Ploërmel többsége velünk van, és semmi okunk nincs arra, hogy azon kisebbség akaratát hagyjuk felülkerekedni, akik nem fogadják el Franciaország keresztény gyökereit!" 

  1. http://www.citizengo.org/hu/pc/111805-alljunk-ki-ii-janos-pal-papa-szobranak-keresztje-mellett

A szobor befogadására 2015-ben magyar támogatói oldal is létrejött, és számos település kifejezte befogadási szándékát. Az októberi döntés után pedig Czuczor Gergely, a budaörsi Szent Benedek Gimnázium igazgatója bejelentette, iskolája befogadná a keresztet, ha arra kerül sor. A mai napon Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, a magyar kormány állja a felmerülő költségeket, és vállalja az adminisztrációs terheket azért, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez. A keresztet hazánkon kívül Lengyelország is befogadná.

Sajtóértesülések szerint a kisváros polgármestere olyan megoldáson gondolkodik, amely átminősítené a város főterének státuszát úgy, hogy ne tekintsék köztérnek. Ezzel eleget tenne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen, amely elvre a bírósági döntés hivatkozott.

Az ügy kapcsán eszünkbe juthatnak Robert Schuman közel hetven éves mondatai: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed." Az egységes Európa megálmodójának, a luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikusnak igaza volt

​.​

Zaymus Eszter
és a CitizenGO csapata