Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. november 20., hétfő

​22.596 - Szabolcs Magyarody: ​Levélben állt ki Magyarország mellett három amerikai kongresszusi képviselő

Feladó: Szabolcs Magyarody
Dátum: 2017. november 20. 22:35
Tárgy:
A képviselők elutasítják David Kostelancik amerikai ügyvivő kritikáját
Címzett:

​​
Levélben állt ki Magyarország mellett három amerikai kongresszusi képviselő

​​
A képviselők elutasítják David Kostelancik amerikai ügyvivő kritikáját

MH – 2017.11.20. 10:00

Levelet írt Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek három amerikai kongresszusi képviselő, amelyben kiállnak Magyarország mellett és tiltakoznak David Kostelancik, az amerikai nagykövetség ügyvivőjének beszéde miatt, amelyet a MÚOSZ-ban tartott.

A levelet Dennis Ross floridai, Andy Harris marylandi és Mike Coffmann coloradói republikánus kongresszusi képviselő írta alá. A levélben aggodalmukat fejezik ki Kostelancik beszéde miatt, amelyet a MÚOSZ-székházban mondott, és amelyben a levélírók szerint megalapozatlan kritikákkal illette a magyarországi médiahelyzetet.

David Kostelancik október közepén mondott beszédet a MÚOSZ székházában. Ebben azt mondta, hogy a magyar kormány nyomást gyakorol a sajtóra és a sajtószabadság aggasztó állapotban van. Ezután Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette az ügyvivőt, a külügyminisztérium pedig a beszédet kéretlen beavatkozásként értékelte a magyar belpolitikába.

A három képviselő a levélben megemlíti, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros katonai szövetségese, az afganisztáni, a koszovói és az iraki misszióban is részt vett. Kostelancik megjegyzéseit különösen aggasztónak tartják, mert Magyarország régi szövetségese és kiváló tagja a NATO-nak. „Miközben az Egyesült Államokat érő fenyegetések száma világszerte egyre nő és ezek egyre összetettebbek, az eltökélt szövetségeseinkkel szembeni politikai indíttatású amerikai kritika csak nyugtalanságot kelt és aláássa szövetségünket nem csak Magyarországgal, hanem más baráti nemzetekkel is" - állapítják meg levelükben a képviselők.

Azt is írják, hogy nem gondolják, hogy Kostelancik megjegyzései az Egyesült Államok diplomáciai céljait szolgálnák. Felszólítják a külügyminisztériumot, hogy fejezze ki támogatását a magyar kormány szuverenitásával kapcsolatban, már csak azért is, mert az Egyesült Államok kapcsolatai Magyarországgal egyre szorosabbak gazdaságilag, és régóta fennáló egység van a két ország között a biztonságpolitika, a bevándorlás és a terror elleni harc terén.

Forrás: Origo